Οπτικός δίσκος με χωρητικότητα 1TB από τη Fujifilm!

Η εποχή των CDs φτάνει στο τέλος της μετά από 30 χρόνια ζωής, ή τουλάχιστον έτσι είχαν αφήσει να εννοηθεί οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, ενώ δεν είναι λίγες οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής υπολογιστών που έχουν καταργήσει ή τείνουν να καταργήσουν τα οπτικά drives (DVD, Blu-ray κλπ.) για χάριν της φορητότητας.

1TB Optical Disc

Παρόλα αυτά, η Fujifilm δεν έχει σταματήσει την έρευνα σε αυτόν τον τομέα, με τις τελευταίες πληροφορίες να λένε ότι κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα τεχνική που καθιστά εφικτή την αποθήκευση 1TB σε έναν οπτικό δίσκο!

Για την ακρίβεια, η ερευνητική ομάδα της Fujifilm κατάφερε να αποθηκεύσει 25GB ανά layer σε ένα διπλής όψης Blu-ray 20 στρωμάτων (layers), άρα συνολικά 25GB x 20 layers x 2 πλευρές μας κάνουν 1TB. Ωστόσο, η μέθοδος προκαλεί “μή αναστρέψιμες” αλλαγές στο μέσο αποθήκευσης (δηλαδή στο δίσκο), άρα δεν είναι εφικτή η δημιουργία επανεγγράψιμων οπτικών δίσκων.

Το ευχάριστο είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αποθήκευση 15TB σε ένα οπτικό δίσκο, ό,τι πρέπει δηλαδή για τη νέα γενιά τηλεοράσεων ανάλυσης 4K. Φοβερό.

[via Techreport]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Technology. Bookmark the permalink.
  • Γιάννης

    Βασικά έχετε κάνει κάποιο λάθος. 25 GB *20 layers μας κάνει 500GB συνολικά και όχι 1 ΤΒ όπως υποστηρίζετε. Οπότε μάλλον πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος! Φιλικά πάντα.

  • Εχει δικιο ο Γιαννης, η πηγη αναφερει “Record data on both sides, and you’ve got an even terabyte.” οποτε 0,5ΤΒ η καθε πλευρα του δισκου.

  • ChrisElp

    Έχετε δίκιο παιδιά, το διορθώσαμε. Thanks for the tip!