2 Νοεμβρίου 1815: Γεννήθηκε ο George Boole, η "λογική" του οποίου είναι το θεμέλιο των σημερινών υπολογιστών

George Boole

Η σημερινή ημέρα είναι επετειακή όχι μόνο για τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και για αυτά του George Boole (2 Νοεμβρίου 1815), ο οποίος εισήγαγε την ομώνυμη άλγεβρα (Άλγεβρα Μπουλ) για την αναγωγή των λογικών προβλημάτων σε δύο μεταβλητές (true-false, δυαδικό σύστημα) και επίλυση τους με απλές μαθηματικές πράξεις, κάτι που αποδείχτηκε θεμελιώδες για την μετέπειτα δημιουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών!

Ο George Boole ήταν αυτοδίδακτος μαθηματικός που ξεκίνησε να διδάσκει σε σχολεία σε ηλικία 16 ετών, ενώ στα 24 είχε ήδη δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με διαφορικές εξισώσεις και γραμμικούς μετασχηματισμούς σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά της εποχής. Η καθολική αναγνώριση ήρθε το 1844 για άρθρο του σχετικά με τον συνδυασμό άλγεβρας και αριθμητικής, με αποτέλεσμα να κερδίσει έδρα καθηγητή στο Queen's College του Cork (Ιρλανδία).

Φυσικά, ούτε ο ίδιος δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι η άλγεβρα του θα αποτελούσε τη βάση των σημερινών υπολογιστών, κάτι που ανακάλυψε έναν αιώνα αργότερα ο Claude Shannon, ο οποίος συνδύασε ένα δυαδικό αριθμητικό σύστημα (όλοι τα ψηφία είναι 1 ή 0) με τους βασικούς τελεστές του Boole και είδε ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Έτσι, ο συνδυασμός δυαδικού συστήματος και Άλγεβρας Boole αποδείχτηκε ότι μπορεί να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή προγραμμάτων σε υπολογιστή που μπορούν να διαχειριστούν όχι μόνο μαθηματικά προβλήματα, αλλά και πιο πολύπλοκα ζητήματα, όπως κείμενο, εικόνες, επικοινωνία, μνήμη και ό,τι άλλο απολαμβάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη σήμερα. Φυσικά, σε αυτό το κομμάτι συνετέλεσε μια άλλη ιδιοφυία, ο Alan Turing!

[Wikipedia]

Loading