Ερευνητές δημιούργησαν "νανολουλούδια" για φωτοβολταϊκά και μπαταρίες λιθίου υψηλότερης απόδοσης

GeS Nanoflower

Το λουλούδι που βλέπετε στη φωτογραφία μη περιμένετε ότι θα το συναντήσετε σε κάποια ανθοέκθεση, καθώς πρόκειται για δημιουργία ερευνητών του Carolina State University από σουλφίδιο του γερμανίου (GeS), ένα ημιαγώγιμο υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών επειδή είναι μη-τοξικό και προσιτό στην παραγωγή του, ενώ η ατομική δομή του είναι ιδανική για την απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας και τη μετατροπή της σε ενέργεια.

Οι ερευνητές οδηγήθηκαν σε αυτή την δομή του "νανολουλουδιού" με τα υπέρλεπτα φύλλα, έτσι ώστε να έχουν στη διάθεση τους όσο μεγαλύτερη επιφάνεια γίνεται σε όσο πιο μικρό χώρο μπορούν. Για την ακρίβεια, κάθε πέταλο έχει πάχος 20-40nm και εκτείνεται το πολύ μέχρι τα 100μm.

Εκτός από την προφανή χρήση τους σε φωτοβολταϊκά νέας γενιάς, η κλίμακα στην οποία γίνεται η κατασκευή τους επιτρέπει εφαρμογή σε μελλοντικές μπαταρίες ιόντων λιθίου για τις καθημερινές συσκευές μας (smartphones, tablets), οι οποίες όχι μόνο θα είναι λεπτότερες και μικρότερες, αλλά θα προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία λόγω της μεγαλύτερης διαθέσιμης επιφάνειας για τη "φυλάκιση" ιόντων λιθίου στο εσωτερικό τους.

Ακόμα μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη για το μόνιμο πρόβλημα των φορητών συσκευών, που δεν είναι άλλο από την αυτονομία. Για να δούμε...

[via Gizmag]

Loading