Google +1: Ο ανταγωνιστής του Facebook "Like" για τα αποτελέσματα αναζήτησης

Η κουβέντα για το κοινωνικό δίκτυο της Google έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά το μόνο που είχαμε δει ήταν αποτυχημένες προσπάθειες, όπως το Google Wave. Ωστόσο, η εταιρία παρουσίασε εχτές μία νέα "κοινωνική" λειτουργία για τη μηχανή αναζήτησης, το Google +1, που θα αποτελέσει ξεκάθαρα το αντίστοιχο "Like" του Facebook!

Για την ακρίβεια, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να βαθμολογήσει με +1 τα αποτελέσματα αναζήτησης (συνεπώς και τις ιστοσελίδες) που του αρέσουν, καθώς και να τα μοιραστεί με φίλους του, με στόχο τη βελτίωση του αλγόριθμου εμφάνισης αποτελεσμάτων της Google.

"Στόχος της Google είναι να παρέχουμε τα πλέον σχετικά αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ωστόσο, η σχετικότητα εξαρτάται και από τις διαπροσωπικές σχέσεις, όπως οι λέξεις στις ιστοσελίδες. Αυτός είναι ο λόγος που πρόσφατα αρχίσαμε να συμπεριλαμβάνουμε στα αποτελέσματα αναζήτησης περισσότερες πληροφορίες από τους ανθρώπους που γνωρίζετε, με βάση αυτά που μοιράζονται στα Twitter, Flickr και άλλες ιστοσελίδες"

Ο χρήστης θα πρέπει να είναι συνδεμένος στο λογαριασμό Google, και στη συνέχεια μπορεί να βαθμολογεί τα αποτελέσματα, τα οποία εμφανίζονται μετέπειτα στο προφίλ του. Έτσι, οι φίλοι του μπορούν να δουν τις προτάσεις του σε μελλοντικές δικές τους αναζητήσεις. Αρχικά, η λειτουργία αυτή θα είναι διαθέσιμη μόνο στα αποτελέσματα αναζήτησης, αλλά η Google σχεδιάζει να την επεκτείνει και σε άλλους τομείς.

Πάντως, η λειτουργία Google+1 δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού παρόμοια συνεργασία έχει γίνει μεταξύ Microsoft και Facebook έτσι ώστε να εμφανίζονται τα friend recommendations στα αποτελέσματα αναζήτησης της Bing (και το αντίστροφο). Παρόλα αυτά, ίσως αποτελεί το πρώτο βήμα για κάτι μεγαλύτερο, δηλαδή το κοινωνικό δίκτυο της Google!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Loading