H Google πιέζει την Samsung για ένα πιο «καθαρό» Android

Samsung

Μετά τη συμφωνία αδειοδότησης που ανακοίνωσαν Google και Samsung πριν λίγες μέρες νέα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις για να «έρθει το όραμα της Samsung για το Android κοντά στα πρότυπα της Google». Μετά την πώληση της Motorola στη Lenovo σιγά σιγά ενώνονται οι γραμμές στα παιχνίδια που παίχτηκαν στο παρασκήνιο.

Ισχυρό κίνητρο στις συζητήσεις αυτές φαίνεται να διαδραματίζει η ισχυρή παρουσία του Android στην Κίνα. Αλλά όχι όπως θέλει η Google. Βλέπετε, η Google διαφημίζει το Android ως «ανοιχτό» και «δωρεάν» αλλά η πραγματικότητα διαφέρει. Ο βασικός κορμός του Android είναι μεν δωρεάν (η ανάπτυξή του δεν είναι πραγματικά «ανοιχτή», μόνο η Google μπορεί να αναπτύξει τα βασικά του χαρακτηριστικά) αλλά εάν ένας κατασκευαστής θέλει να συμπεριλάβει εφαρμογές της Google - Maps, Search κτλπ - θα πρέπει να καταβάλλει και το αντίστοιχο ποσό.

Στην Κίνα, και όχι μόνο, οι υπηρεσίες της Google δεν συμπεριλαμβάνονται στο Android. Σύμφωνα με έρευνα της ABI το 25 τοις εκατό των Android συσκευών το τέταρτο τρίμηνο του 2013 δεν είχε εγκατεστημένη τη σουίτα εφαρμογών της Google. Από την άλλη η Samsung τόσο με το λειτουργικό Tizen όσο και με την ισχυρή παραμετροποίηση του Android με το TouchWiz απειλούσε το όραμα της Google για την «καθαρή» εμπειρία του Android. Έτσι, λοιπόν, η εταιρεία «πίεσε» λίγο παραπάνω και κατάφερε να πείσει την Samsung να μειώσει τη «σαβούρα» που έρχεται προ-εγκατεστημένη στις συσκευές της για κάτι που θα είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλει.

Η Samsung ουσιαστικά δεν είχε άλλη επιλογή. Δεν έχει, για παράδειγμα, εναλλακτική στο Google Maps και σύμφωνα με «ψιθύρους» αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί που χρησιμοποίησε η Google.

Πήρε, όμως, κάτι σε αντάλλαγμα. Η εξαγορά της Motorola «δένει» πολύ ωραία σε αυτό. Η Samsung ανησύχησε, όπως ήταν λογικό, όταν η Google ανακοίνωσε την εξαγορά ενός κατασκευαστή. Δεν ήθελε να μπει στο παιχνίδι της, όπως η Apple. Τώρα, «σφραγίζεται» αυτό το μέλλον και όλα γυρίζουν όπως ήταν παλιά. Μην σας κάνει εντύπωση εάν ανακοινωθεί σύντομα και το τέλος της σειράς Nexus.

[via Recode]

Loading