Graphair: Νέο φίλτρο από γραφένιο καθιστά πόσιμο ακόμη και το νερό από το λιμάνι του Σίδνεϊ με μια κίνηση [Video]

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Λύσεις εξετάζονται πολλές, όπως για παράδειγμα αυτή του Bill Gates, αλλά οι ερευνητές του οργανισμού CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) στην Αυστραλία έχουν αναπτύξει μια νέα μέθοδο καθαρισμού του νερού σε ένα βήμα, ανεξάρτητα του πόσο βρώμικο μπορεί να είναι.

Συγκεκριμένα, έχουν κατασκευάσει το Graphair, μια μεμβράνη από γραφένιο που λειτουργεί ως φίλτρο καθαρισμού του νερού με τέτοια αποτελεσματικότητα, ώστε να καθιστά πόσιμο το νερό από το λιμάνι του Σίδνεϊ. Η παραγωγή του μπορεί να γίνει ταχύτατα και με πολύ μικρό κόστος, τόσο σε περιβαλλοντικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αφού το βασικό συστατικό προέρχεται από λάδι φυτικής σόγιας.

Όπως κάθε φίλτρο, έτσι και στο Graphair η βασική ιδέα παραμένει η ίδια: οι πόροι επιτρέπουν την διέλευση των μορίων του νερού, αλλά συγκρατούν τα μεγαλύτερα μόρια των ανεπιθύμητων ουσιών. Σε αυτά, όμως, ο καθαρισμός γίνεται άμεσα (χωρίς να χρειάζεται κάποιο άλλο βήμα) και το Graphair διαθέτει πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε σύγκριση με κοινά φίλτρα νερού που χρειάζονται καθάρισμα τακτικά λόγω της συσσώρευσης ανεπιθύμητων ουσιών επάνω στη μεμβράνη τους.

Στόχος των ερευνητών είναι να πραγματοποιήσουν δοκιμές στις χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και δηλώνουν ότι για την εφαρμογή του Graphair θα χρειάζονται μόνο θερμότητα και μια μικρή αντλία νερού.

 

[via]

Loading