Εγκρίθηκε το video codec H.265! Ανοίγει ο δρόμος για streaming Ultra HD 4K video και 1080p σε δίκτυα χαμηλού bandwidth

HEVC

Τον περασμένο Αύγουστο σας ενημερώσαμε για το νέο video codec H.265 (HEVC) που κατέθεσε προς εξέταση η Motion Pictures Expert Group (MPEG), και τώρα, μετά από σχεδόν έξι μήνες ήρθε η επίσημη έγκριση από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union), η οποία ανοίγει το δρόμο για streaming και downloading HD video στο μισό χρόνο και σε δίκτυα χαμηλότερου bandwidth (π.χ. mobile δίκτυα) σε σύγκριση με το H.264 που χρησιμοποιείται σήμερα!

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα είναι εφικτή η αναμετάδοση υλικού (streaming) σε ποιότητα Ultra HD 4K σε μελλοντικά δίκτυα 20-30Mbps (αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα), αλλά για την ώρα θα μπορούμε να απολαμβάνουμε videos σε ποιότητα 1080p στα smartphones και tablets χωρίς προβλήματα και με μικρότερη κατανάλωση data, χάριν στη βελτιωμένη συμπίεση του νέου video codec που χρησιμοποιεί μόλις τα μισά bits από αυτά που απαιτούνται σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Broadcom παρουσίασε στη CES 2013 το νέο BCM7445 chip, το πρώτο που υποστηρίζει το νέο video codec H.265, αλλά οι πρώτες συσκευές που θα το χρησιμοποιούν αναμένονται το 2014.

[via techCrunch]

Loading