Ερευνητές του Harvard αντέστρεψαν τη διαδικασία γήρανσης!

Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Harvard μπορεί να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς για πρώτη φορά οι ερευνητές κατάφεραν να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης σε πολύπλοκο οργανισμό (θηλαστικό)!

Για την ακρίβεια, σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, αποδείχτηκε ότι μπορούν να επανέλθουν σε νεότερη κατάσταση, με νέα ανάπτυξη του εγκεφάλου και βελτιωμένη γονιμότητα.

Ο ερευνητής Ronald A. DePinho δήλωσε για το θέμα:

"Θέλαμε να μάθουμε τι θα συμβεί εάν ενεργοποιήσουμε το διακόπτη της τελομεράσης* και προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τα τελομερή** σε ζώα με προχωρημένη ασθένεια λόγω γήρανσης. Θα επιβραδύναμε τη γήρανση, θα τη σταθεροποιούσαμε ή θα την αντιστρέφαμε; Μετά από ένα μήνα, παρατηρήσαμε ότι ο εγκέφαλος των πειραματόζωων είχε επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα!"

"Μία από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές αφορά τους όρχεις των πειραματόζωων, οι οποίοι ουσιαστικά ήταν 'άδειοι' αφού η γήρανση είχε οδηγήσει στο θάνατο των σπερματοζωαρίων. Όταν αποκαταστήσαμε την τελομεράση, οι όρχεις ξεκίνησαν την παραγωγή νέων σπερματοζωαρίων, με μεγαλύτερη γονιμότητα, που απέφερε νέες μεγαλύτερες γενεές"

"Εκτός από την αντιστροφή των εκφυλιστικών προβλημάτων, τα 'επεξεργασμένα' ποντίκια έζησαν περισσότερο από τα άλλα της δοκιμαστικής ομάδας. Ωστόσο, τα πειράματα έγιναν σε άρρωστα ποντίκια. Στα υγιή ποντίκια, η διάρκεια ζωής παρέμεινε ίδια"

Φυσικά, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει πειράματα σε ανθρώπινο οργανισμό, αλλά η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, της νόσου Alzheimer και γενικότερα σε ασθένειες που οφείλονται στη γήρανση.

* ένζυμο που προσθέτει επαναλαμβανόμενες ακολουθίες DNA στα άκρα των χρωμοσωμάτων

** τα τμήματα DNA που προσθέτει η τελομεράση, τα οποία μικραίνουν κατά την κυτταρική διαίρεση και σταδιακά οδηγούν στον εκφυλισμό του σώματος λόγω γήρανσης, στο θάνατο των κυττάρων και σε δημιουργία καρκίνων

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Harvard.

Loading