Ζούμε σε ολόγραμμα; Νέα έρευνα εξετάζει αν τελικά το Σύμπαν αποτελείται από “pixels”

fermilab

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που γράψαμε για την έρευνα του πανεπιστημίου της Βόννης, η οποία εξετάζει αν το Σύμπαν μας αποτελεί τελικά μια προσομοίωση σε υπολογιστή, και τώρα ένα άλλο ερευνητικό ίδρυμα ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα σχεδόν παρεμφερές πείραμα.

Το Fermi National Accelerator Laboratory συλλέγει πληροφορίες για να εξετάσει αν το Σύμπαν μας είναι τελικά ένα ολόγραμμα, με τη λογική ότι αυτό που παρατηρούμε είναι μια τρισδιάστατη ψευδαίσθηση σε έναν δισδιάστατο κόσμο. Όπως δηλαδή όταν παρακολουθούμε τηλεόραση, βλέπουμε μεν τους χαρακτήρες σε 3 διαστάσεις, αλλά η οθόνη μας είναι δύο διαστάσεων.

Οι ερευνητές έχουν τη θεωρία ότι όλη η πληροφορία του Σύμπαντος μπορεί να χωριστεί σε “pixels” που έχουν μέγεθος όσο η μονάδα μήκους Planck (1.616 252(81) × 10−35m). Σύμφωνα με την κβαντική θεωρία (αρχή αβεβαιότητας Heisenberg) είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ταυτόχρονα τη θέση και την ταχύτητα των στοιχειωδών σωματιδίων. Αν το Σύμπαν αποτελείται από δισδιάστατα bits που το μέγεθος τους ορίζει συγκεκριμένη πληροφορία, τότε δεν θα ήταν εφικτό να ισχύει η παραπάνω αρχή. Επομένως, οι ερευνητές εξετάζουν αν υπάρχει κάποιο πεπερασμένο όριο στην ικανότητα του Σύμπαντος να αποθηκεύει πληροφορία με βάση τον αριθμό αυτών των “pixels”.

Το πείραμα γίνεται με τη χρήση του Holometer, ένα ολογραφικό συμβολόμετρο μοναδικής ακρίβειας, το οποίο μπορεί να μετρήσει απειροελάχιστες δονήσεις (πολύ μικρά μήκη κύματος). Τοποθετούν δύο τέτοια συμβολόμετρα σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους και στέλνουν από το καθένα δέσμη laser ισχύος 1KW, οι οποίες περνούν από διαχωριστή δέσμης που τις “κόβει” σε δύο ξεχωριστές, κάθετες δέσμες. Στη συνέχεια επιστρέφουν στον διαχωριστή και επανενώνονται, εμφανίζοντας διακυμάνσεις στη φωτεινότητα στην περίπτωση που συναντήσουν τέτοιες δονήσεις. Οι ερευνητές αναλύουν αυτές τις διακυμάνσεις για να δουν αν ο διαχωριστής δέσμης κινείται με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο, υποκινούμενος δηλαδή από την υποτιθέμενη θεμελιώδη κίνηση των προαναφερθέντων δισδιάστατων “pixels” του Σύμπαντος.

Όπως δηλώνουν ο Craig Hogan, επικεφαλής του Fermilab Center for Particle Astrophysics και εμπνευστής της θεωρίας, και ο Aaron Chou, επικεφαλής του Holometer

“Θέλουμε να δούμε αν ο χωροχρόνος μπορεί να θεωρηθεί κβαντικό σύστημα, όπως η μάζα. Εάν παρατηρήσουμε κάποιον θόρυβο (δόνηση) που δεν αποδίδεται σε άλλες πηγές (π.χ. ραδιοκύματα ηλεκτρονικών συσκευών) και δεν μπορούμε να τον αποκόψουμε, ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι πραγματικά θεμελιώδες για τη φύση. Έναν θόρυβο που είναι εγγενής στον χωροχρόνο. Αν επιβεβαιωθούμε, τότε θα αλλάξει μια για πάντα η αντίληψη που έχουμε για το Σύμπαν εδώ και χιλιάδες χρόνια”

Με μια πρώτη ανάγνωση η θεωρία ακούγεται εντελώς “τρελή”, αλλά κάποτε έλεγες ότι η Γη είναι στρόγγυλη και σε πετούσαν στην πυρά. Δε θα κάτσουμε να σκάσουμε, όμως, αν αποδειχθεί ότι είμαστε απλά pixels σε ένα ολόγραμμα. Έτσι δεν είναι;

[PR]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Featured, Misc, Science. Bookmark the permalink.
 • geomam

  Φαντάσου τα κακόμοιρα τα Sims τι σοκ θα πάθουν όταν μάθουν ότι είναι pixels των pixels :p

 • John Smith

  Ρε παιδιά σταματήστε να γράφετε τίτλους και σχόλια σε θέματα που δεν καταλαβαίνετε. Ναι σε εσένα μιλάω αρθρογράφε.

 • thelo_caprice

  ikila pipila

 • Tasos Iakovidis

  ΑΝ αποδειχει..;να αρχισω να ψαχνω τον Neo μπας και βγω στον πραγματικο κοσμο να πολεμήσω τις μηχανες!!!χαχα

 • Muad’Dib Atrides

  OK μπορεί να είμαι pixel….
  Αλλά είμαι και γ@@ω τα pixels

 • Σιγα μη σκασουμε, θα γλιτωσουμε και απο τους θρησκευτικους πολεμους ισως, αν υποθεσουμε οτι ξερουμε πια τι γινεται βεβαια

 • zavarakn

  Χμμμ… εγώ γιατί νομίζω πως απλώς θα προστεθούν μερικές ακόμη θρησκείες για τη λατρεία του “πιξελοθεού”;

 • Pingback: Θες να νιώσεις ασήμαντος; Δες που βρίσκεται ο Γαλαξίας μας σε ένα από τα superclusters του Σύμπαντος... [Video]()

 • Δημήτρης

  Τι πραγματικά συμβαίνει; Δεν δούλεψε σωστά ο αυτόματος μεταφραστής; Δεν έγινε σωστό copy-paste; Στον αρθογράφο διαφεύγουν λέξη όπως “δισδιάστατος”; Μας έλειωσε στο “διδιάστατο”! Άσε που αυτό που κατάλαβε είναι ότι το σύμπαν είναι pixels…

 • ChrisElp

  Όπως έχω γράψει επανειλημμένα στο παρελθόν, στόχος μας είναι τα θέματα να γίνονται κατανοητά από μη-καταρτισμένο κοινό. Γι΄ αυτό προσπαθούμε όλοι οι αρθρογράφοι να τα απλοποιούμε ως ένα επίπεδο και στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιώ τη λέξη “pixels” με εισαγωγικά.

  Το αν καταλαβαίνω τα θέματα το αποδεικνύουν οι σπουδές μου, η εμπειρία μου στη γραφή ανάλογων θεμάτων εδώ και μία δεκαετία και το γεγονός ότι τα δικά μου θέματα γίνονται copy-paste από δεκάδες “ενημερωτικά” sites, φυσικά χωρίς καμία άδεια.

  Φυσικά, λάθη γίνονται και θα γίνονται πάντα, αλλά τουλάχιστον έχεις να βλέπεις ένα όνομα επάνω στο κάθε άρθρο για να σχολιάζεις με κάθε ευκολία και ελευθερία φίλε ανώνυμε.

  Καλή συνέχεια

 • John Smith

  Ευχαριστώ για την απάντηση.

  Δεν ήθελα να προσβάλω σε προσωπικό επίπεδο τον συγκεκριμένο αρθρογράφο. Απλά επειδή τυγχάνει να έχω σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως και πάρα πολλοί άλλοι χρήστες που βλέπουν τα άρθρα σας, καλό είναι να υπάρχει μία επιστημονική επιμέλεια σε αυτό το κομμάτι των ειδήσεων.

  Μην εκλάβετε λοιπόν το σχολιό μου αρνητικά αλλά αντίθετα, επειδή ακριβώς θεωρώ ότι έχετε ένα κοινό κατά μέσο όρο καλύτερο σε ποιότητα από τα άλλα site ειδήσεων, πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη να προσπαθήσετε να είστε πιο ακριβείς ειδικά σε τέτοια άρθρα.

  Ευχαριστώ

 • zealeau

  καμία σχέση βέβαια με το τι έγραψες στο πρώτο σχόλιο αλλα δεν βαριέσαι….

 • cxzVArr

  Εσυ δεν εισαι το παιδι με τα iphones?