Δείτε πως εξαπλώνεται ο θάνατος στα κύτταρα ενός οργανισμού

worm-death

Διεθνής ομάδα ερευνητών έκανε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη σχετικά με το θάνατο και συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο πεθαίνουν τα δισεκατομμύρια κύτταρα ενός οργανισμού. Όπως περιγράφουν στο περιοδικό PLos Biology, ο θάνατος εξαπλώνεται με τη μορφή ενός μπλε φθορίζοντος κύματος που περνά από όλο το σώμα αφήνοντας πίσω του νεκρά κύτταρα.

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν για πρώτη φορά να καταγράψουν το “κύμα του θανάτου” σε ένα σχετικά απλό οργανισμό όπως είναι το σκουλήκι. Όπως μπορείτε να διακρίνετε στην παραπάνω εικόνα, το φωσφορίζον μπλε κύμα διαπερνά το σώμα του σκουληκιού για περίπου 1,5 ώρα πριν από το θάνατο του ενώ η συνολική διάρκεια του φωτός πριν υποχωρήσει τελείως είναι 6 ώρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το συγκεκριμένο οπτικό αποτέλεσμα υφίσταται κατά το θάνατο των σκουληκιών από ζέστη, κρύο ή ασθένεια.

Μάλιστα, η έρευνα δε σταμάτησε στην καταγραφή του θανάτου των κυττάρων, αλλά οι ερευνητές επιχείρησαν και να τον καθυστερήσουν μπλοκάροντας τα μόρια που εμπλέκονται στη διαδικασία της εξάπλωσης. Εν μέρει η προσπάθεια τους ήταν επιτυχημένη κατορθώνοντας πράγματι να επιβραδύνουν το θάνατο των σκουλικών λόγω μόλυνσης ή κρύου αλλά όχι αυτόν λόγω γήρατος.

[via]

This entry was posted in Featured, Misc, Science. Bookmark the permalink.
  • ντικ

    ενδιαφέρον !

  • georgekaras

    φαντασου να βρουν κατι αντιστοιχο στον ανθρωπο και να καταφερουν να το σταματουν

  • Δημήτρης

    Το συγκεκριμένο σκουλήκι είναι το Caenorhabditis elegans, που δεν έχει δισεκατομμύρια κύτταρα αλλά ακριβώς 959 ή 1031 κύτταρα.