Πότε οι υπολογιστές θα είναι εξίσου ισχυροί με τον ανθρώπινο εγκέφαλο; [Video]

Screen Shot 2013-05-15 at 11.59.41 AM

Σύμφωνα με το νόμο του Moore, η χωρητικότητα των επεξεργαστών σε transistors και κατ’ επέκταση η ταχύτητα και η ισχύς τους διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες.

Ξεκινώντας από το 1940, τη χρονιά που αναπτύχθηκε ο πρώτος προγραμματίσιμος υπολογιστής, το παρακάτω animation video υπολογίζει οι υπολογιστές θα είναι εξίσου ισχυροί με τον ανθρώπινο εγκέφαλο (εκτελώντας 2.88×10^17 υπολογισμούς το δευτερόλεπτο) εν έτει 2025:

[via]

This entry was posted in Featured, Misc. Bookmark the permalink.
 • Alex

  Τι αυθαίρετη “μπαρούφα”! Γιατί δεν μας εξηγεί πως και από-που-και-ως-που έχει ορισθεί η “ισοδύναμη” υπολογιστική ισχύς του ανθρώπινου εγκεφάλου??? Ακόμη παραμένει μάλλον άγνωση η υπολογιστκή “αρχιτεκτονική” του ανθρώπινου και ζωϊκού γενικότερα, εγκεφάλου. Ποιός τεκμηρίωσε, οτι ο ανθρώπινος εγκέφαλος πραγματοποιεί 28.800.000.000.000.000.000 υπολογιστικές πράξεις το δευτερόλεπτο???

 • Sotiris Thomas

  Ακριβώς! Και εκτός αυτού, ο “νόμος” του Moore δεν είναι ακριβώς νόμος αλλά εκτίμηση. Το αν θα συνεχίσουμε να τον εκπληρώνουμε είναι ένα θέμα γιατί η περαιτέρω σμίκρυνση των τρανζίστορ πλησιάζει όρια.

 • Nick

  πολύ σωστά, το ότι αυτή την στιγμή ανά 18μηνες διπλασιάζετε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή.

 • Baznr

  Ποτέ, γιατί απλούστατα ο ανθρώπινος εγκέφαλος κάνει λάθη και έχει αυτογνωσία των αδυναμιών του. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι προορισμένος να κάνει “πράξεις” αλλά πράγματα σοβαρότερα όπως πχ να επιβιώνει.

 • VP

  Λέγεται A.I. Και οι υπολογιστές αναγνωρίζουν τα λάθη τους και μαθαίνουν από αυτά…. http://el.wikipedia.org/wiki/Perceptron

 • Baznr

  Αυτή που εσύ λες ΑΙ, εγώ την ονομάζω… “superficial intelligence” καθότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ευφυία…
  Για την αυτογνωσία των αδυναμιών τους, δεν μου είπες κάτι και που το λέει η WP…