Πόσα gigabytes (GB) χρειάζονται για να φτιάξεις έναν άνθρωπο [Video]

gigabytes_genetic_code

Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε αρκετά επιτεύγματα ερευνητών που κατάφεραν να αποθηκεύσουν ψηφιακά δεδομένα σε ζωντανούς οργανισμούς (βλ. links παρακάτω), αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε αναρωτηθεί το αντίστροφο, δηλαδή πόσο χώρο θα καταλάμβανε ο γενετικός κώδικας του οργανισμού σε ένα ψηφιακό μέσο αποθήκευσης.

Ερευνητές αποθήκευσαν όλα τα σονέτα του Shakespeare και αρχεία MP3 σε ακολουθία DNA! Υπόσχονται 2.2PB σε 1 γραμμάριο DNA

Αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων σε DNA ζωντανών οργανισμών

Ερευνητές αποθήκευσαν βιβλίο 53.000 λέξεων, πρόγραμμα Javascipt και εικόνες σε ακολουθίες DNA

Την απάντηση έρχεται να δώσει η ομάδα Veritasium, η οποία τα βάζει κάτω και υπολογίζει ότι ανθρώπινος γενετικός κώδικας που βρίσκεται αποθηκευμένος σε ένα κύτταρο έχει καταλαμβάνει 1.5GB. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 40 τρισ. κύτταρα, άρα το συνολικός όγκος δεδομένων ενός ανθρώπου είναι περίπου 60ZB (zeta bytes = 10²¹).

Επίσης, αναφέρουν ότι μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι το σύνολο της ψηφιακής πληροφορίας παγκοσμίως θα έχει φτάσει “μόλις” τα 40ZB, επομένως, χρειάζεται πολύς όγκος δεδομένων για έναν άνθρωπο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο ανθρώπινος γενετικός κώδικας είναι ίδιος για όλους κατά 99.9%, επομένως, οι διαφορές μας αντιστοιχούν σε λιγότερο από 1ZB πληροφορίας.

Αυτά και άλλα πολλά στο παρακάτω video:

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Featured, Misc. Bookmark the permalink.
 • Michael

  αυτα τα ξερει ο Ταμηλος…

 • Gamestube Gr

  Το ZB είναι μετά το PB?

 • kostas anonimos

  οχι μετα το PB ειναι το EB (exabyte) και μετα το ZB(zetabyte)

 • Δημήτρης

  Λάθος υπολογισμός. Το διπλοειδές DNA ενός κυττάρου είναι 3.1 γιγαβάσεις, άρα ξεκινάμε με 3.1 GB ή 1.55 για το απλοειδές γονιδίωμα. Τα περισσότερα κύτταρα έχουν το ίδιο DNA, απλά δεν είναι ενεργό κάθε γονίδιο σε κάθε τύπο κυττάρου. Οπότε, για κάθε γονίδιο χρειαζόμαστε ένα byte για το on/off, περίπου 20 KB. Μετά έχουμε περίπου 140.000 ρυθμιστικές περιοχές, οπότε άλλα 140 KB. Αν βάλουμε και μερικές δεκάδες χιλιάδες ρυσθμιστικά RNA κλπ, μερικές δεκάδες KB ακόμα. Επομένως, σε κάθε κύτταρο θέλουμε μόνο ένα χάρτη των ρυθμιστικών περιοχών και RNA, περίπου 200 KB ανά κύτταρο, επί περίπου 40 τρις, περίπου 8 ZB σύνολο. Πολύ, αλλά αρκετά λιγότερο από όσο λέει το βίντεο.

 • zavarakn

  Άρα να υποθέσω πως το “Beam me up, Scotty” θα αργήσει λίγο;

 • KouvaNos

  ποσα χρειαζονται δεν ξερω,… ξερω ομως ποσα εχει η ΔΕΗ 10……….”ταμηλος”

 • RaiNer J-DillaChangedmylife

  pane mia volta des ligo kosmo

 • Δημήτρης

  Τι θες και μπαίνεις σε σάιτ εκλαϊκευμένης επιστήμης, αφού και δεν το κατέχεις και σε χαλάνε?