Η IBM κατασκεύασε το πρώτο chip γραφενίου και στέλνει γραπτά μηνύματα

graphene_chip_1

Οι εφαρμογές του “μαγικού” γραφενίου δεν έχουν τελειωμό και το τελευταίο επίτευγμα της IBM μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αντικατάσταση του πυριτίου, καθώς δημιούργησε το πρώτο λειτουργικό chip που βασίζεται στο υλικό με τις εντυπωσιακές ιδιότητες (υπεραγώγιμο, υπερανθεκτικό, με πάχος 1 άτομο!).

Το chip γραφενίου της IBM δεν προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο (μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλά για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων), αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος R&D της IBM, Supratik Guha,

“Είναι η πρώτη φορά που κάποιος παρουσιάζει συσκευές και κυκλώματα γραφενίου για την πραγματοποίηση σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών λειτουργιών, κατ’ αντιστοιχία με την τεχνολογία πυριτίου”

Επόμενο στάδιο έρευνας της IBM είναι να χρησιμοποιήσει αυτά τα chips γραφενίου σε συνδυασμό με chips πυριτίου, μιας και θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγαλύτερη ταχύτητα στην αποστολή δεδομένων σε ασύρματο δίκτυο, με μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση.

graphene_chip

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Hardware, IBM, Science, Technology. Bookmark the permalink.
 • Τι σημαίνει ότι “το chip μπορεί απλώς να στέλνει γραπτά μηνύματα”;
  Καταλαβαίνετε πόσο απύθμενα ασαφές είναι αυτό που γράψατε;
  Αυτό που γράψατε μπορεί να είναι πράγματι από κάτι ΣΧΕΤΙΚΑ απλό, μέχρι τρομερά πολύπλοκο, ανάλογα τι εννοείτε.
  (η ερώτησα βασικά είναι αν ξέρετε τι εννοείτε)

 • PCEDIT

  καλά η τεχνολογία που χρησιμοποιείται… αλλά Στέλνει μηνύματα…? τι’ν τούτο…?

 • Δημήτρης

  “το υλικό με τις εντυπωσιακές ιδιότητες (υπεραγώγιμο”

  Αν εννοείτε ότι έχει υπεραγωγιμότητα, κάνετε μεγάλο λάθος. αν και έχει επιτευχθεί, σε συνθήκες εργαστηρίου, υπεραγωγιμότητα στο γραφένιο, απέχει πολύ από το να είναι ένα τσιπ βασισμένο στις αρχές της. Αν πάλι εννοείτε ότι έχει πολύ καλή αγωγιμότητα, να ανοίξετε κανένα βιβλίο, οι δύο φράσεις κάθε άλλο παρά συνώνυμες είναι.
  Καλή αγωγιμότητα = μικρή/πολύ μικρή ηλεκτρική αντίσταση.
  Υπεραγωγιμότητα = κβαντική κατάσταση με ακριβώς μηδενική ηλεκτρική αντίσταση.

 • Δημήτρης

  Επίσης, σύμφωνα με το paper, το (αναλογικό) κύκλωμα είναι δέκτης ραδιοκυμάτων, όχι πομπός ούτε πομποδέκτης. Άρα, δεν στέλνει, λαμβάνει.

 • rafael

  ΦΙΛΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΉΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ…ΚΑΘΕ ΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ….ΕΙΤΕ ΛΟΓΟ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΕΙΤΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ…. ΤΟ 2007 ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΘΟΝΕΣ ΑΦΗΣ…ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΓΙΝΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ TOUCH…ΜΗΝ ΉΜΑΣΤΕ ΑΥΣΤΗΡΟΊ

 • Δημήτρης

  Φυσικά θα βγεί στην αγορά και θα φέρει επανάσταση στα ηλεκτρονικά. Το σχόλιό μου αναφερόταν στο ότι ο συντάκτης απέδωσε λάθος ιδιότητες στο υλικό.

  Και πρωτόγονες οθόνες αφής υπάρχουν από το 1973, σε πάνελ ελέγχου στο CERN.