Τι θα συνέβαινε αν σταματούσε η περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονα της; [Video]

rsz_if_earth_stopped_spinning

Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι το είχαν πει χιλιάδες χρόνια πριν, αλλά χρειάστηκαν να περάσουν αιώνες για να (επαν)αποδειχθεί ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της και γύρω από τον Ήλιο. Κατά το Μεσαίωνα το πιθανότερο είναι ότι θα σε έκαιγαν ζωντανό αν ισχυριζόσουν κάτι τέτοιο, ωστόσο, αν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το παρακάτω video του Vsauce θα καταλάβαιναν πόσο σημαντική είναι για τη ζωή η περιστροφή της Γης.

10 πράγματα που θα μπορούσαν να αφανίσουν άμεσα τη ζωή από την Γη [Video]

Να λοιπόν τι θα συνέβαινε αν σταματούσε ξαφνικά η περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονα της:

 • Τα σώματα όλων των πλασμάτων θα εκτοξευόταν προς την Ανατολή σαν συνονθύλευμα σάρκας και κοκάλων με ταχύτητα 1600 km/h. Οι μόνοι που θα μπορούσαν να επιζήσουν για λίγο θα ήταν όσοι βρίσκονται στους πόλους της Γης ή σε ιπτάμενο σκάφος (για μερικά δευτερόλεπτα…)
 • Αμέσως μετά το “φρενάρισμα” της Γης θα δημιουργηθούν γιγαντιαίες καταιγίδες και η ταχύτητα του ανέμου θα είναι τόσο μεγάλη που θα καίει ακαριαία τα πάντα σε όλο τον πλανήτη, διαβρώνοντας ταυτόχρονα όλη την επιφάνεια της Γης. Παράλληλα, οι ωκεανοί θα δημιουργούσαν γιγαντιαία τσουνάμι και το νερό θα συγκεντρωνόταν στους πόλους.
 • Ο πυρήνας της Γης θα σταματούσε επίσης να γυρίζει με αποτέλεσμα την κατάρρευση του προστατευτικού μαγνητικού πεδίου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η ραδιενεργή ακτινοβολία του Ήλιου να σκοτώσει ακαριαία τα πάντα (ό,τι θα μπορούσε να έχει περισσέψει από τα προηγούμενα). Ακόμη, το μισό μέρος της Γης (όπου βλέπει ο Ήλιος) θα τεράστιες θερμοκρασίες, ενώ το άλλο μισό θα είναι παγωμένο.
 • Μετά απ’ όλα αυτά, ακόμη και αν ξεκινούσε εκ νέου η περιστροφή, η ζωή δεν θα μπορούσε να επανέλθει.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Featured, Misc, Science. Bookmark the permalink.
 • jonjon

  Ενδιαφέρον βίντεο!

 • taratata

  μετά απ όλα αυτά όμως θα βγούμε επιτέλους απο την….κρίση!

 • Γιώργος Φαναριώτης

  Ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις, Πράγματι πια σοφία και πια δύναμη έκανε την γη να γυρίζει γύρω από τον ήλιο και τον εαυτό της?
  Φανταστική όσο και ονειρώδης αυτή η διαπίστωση των επιστημόνων, αλλά ακόμη πιο φανταστική είναι και ήπαρξη ζωής φυτών, ζώων και ανθρώπων επάνω στη γη, αναπάντητα ερωτήματα για το ανθρώπινο μυαλό όλα αυτά.

 • akis38

  ο Πάγκαλος θα κουνιόταν;;

 • Δημήτρης

  Ποια σοφία και ποια δύναμη? Σοβαρά τώρα, τι κάνεις σε επιστημονικό σάιτ? Και να σου πούμε για αρχή διατήρησης της στροφορμής, πρώτο και δεύτερο νόμο του Νεύτωνα, τι θα καταλάβεις? Εσύ θέλεις έναν καλό θεούλη να παίζει γιογιο με τους πλανήτες.

 • Oλα ξεκινησαν οταν o θεoυλης αρχισε να παιζει ποκερ με τον βελζεβουλη. 13,7 δις χρονια κρατα αυτη η παρτιδα. O θεουλης εχασε τον πιο σημαντικο του ασσο 2,000 χρονια πριν.

 • Γιώργος Φαναριώτης

  Εσύ που θεωρείς τον εαυτό σου σοφό και έξυπνο και ξέρεις από Νεύτωνα και στροφορμές εξήγησέ μας το νόμο του αίτιου και του αιτιατού

 • Δημήτρης

  Ευχαρίστως, αν θεωρούσα ότι υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να καταλάβεις. Όμως, έτσι όπως απαντάς, το να σου εξηγήσω θα είναι πολύ καλό για το βιογραφικό σου αλλά όχι ιδιαίτερα για το δικό μου.

 • Γιώργος Φαναριώτης

  Φίλε Δημήτρη, αν δεν μπορείς να δώσεις απαντήσεις στα ερωτήματα, είτε αυτά υπαρξιακά, κοινωνικά, πολιτικά δεν πρέπει να μπαίνεις στον κόπο να απαντάς, διότι δεν λύνεις το πρόβλημα χωρίς να κάνεις προτάσεις και να δίνεις τεκμηριωμένες απαντήσεις.

 • Γιώργος Φαναριώτης

  Σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες με τις σκέψεις μου, αλλά διαβάζοντας αυτά που γράφεις μάλλον τα μπερδεύεις τα πράγματα παρά να τα λύνεις.
  Μου έκανε εντύπωση και για τις ακριβείς ημερομηνίες που ανέφερες πες μου σε πια βιβλία τα διάβασες για να τα διαβάσω και εγώ.

 • Ararxos

  Εντάξει το καταλάβαμε είσαι ένα κοσμικό λάθος που ξεπήδησε απο το απόλυτο τίποτα αναίτια, άρθρα σαν το παραπάνω αποδεικνύουν έναν Νού και δεν τον απορρίπτουν γιατί πολύ απλά καταστρέφουν την αθείστικη μπούρδα ότι είμαστε εδώ κατά τύχη.

 • Ararxos

  Οι Άθεοι πιστεύουν ότι η Επιστήμη διαγράφει έναν Νού που δημιούργησε το Σύμπαν ενώ η ίδια η Επιστήμη χρειάζεται έναν Νου για να γίνει οπότε η εφυία πάντα υπάρχει και δικαιώνει την εικόνα του Θεού δηλαδή εμάς και όχι τον μηδενισμό των άθεων (των πιστών του τίποτα της τυχαιότητας και της τύχης).
  Όσο πιο πολύ ανακαλύπτουμε το Σύμπαν τόσο περισσότερο φαίνεται ότι δεν είναι ένα ατύχημα απο το απόλυτο τίποτα (κάτι σαν τα μάγια απο το ραβδί του Χάρρυ Πόττερ) αλλά ένα πολύ ακριβές μηχάνημα με αμέτρητα γρανάζια που ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Κοσμολογική σταθερά, για να λειτουργήσει χρειάζεται ένα μέρος απο τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις τρις φορές, μέχρι τώρα έχουμε ανακαλύψει 12 σταθερές, κάνε την πράξη. Υπάρχει λόγος που το ποσοστό στους Φυσικούς και την πίστη στο Θεό είναι μεγαλύτερο απο όλους τους άλλους Επιστημονικούς τομείς.

 • Oι ως άνω ημερομηνίες είναι οι τρέχουσες εκτιμήσεις των αστροφυσικών που μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον. Όσον αφορά τα υπόλοιπα που γράφεις παραπάνω (περί φανταστικού της ύπαρξης όλων αυτών) σε παραπέμπω στην απάντηση που έδωσα παραπάνω στον Ararxo.

 • Ποιος είπε τίποτα για τύχη;; Κανείς σοβαρός επιστήμονας σήμερα δεν θεωρεί ότι όλα έγιναν “κατά τύχη”. Αυτές είναι απόψεις των νατουραλιστών παλαιότερης σχολής που ήταν όντως προβληματικές. Οι νεότερες θεωρίες συστημάτων, χάους και πολυπλοκότητας εξορίζουν την καθαρή τύχη από το σύμπαν και περιγράφουν ένα πολύ πιο πολύπλοκο σύμπαν που ισορροπεί κάπου ανάμεσα στην τύχη και την τάξη (προβλεψιμότητα), ήτοι στο λεγόμενο “ντετερμινιστικό χάος”, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με θολογικό ντετερμινισμό.

  Οι συστημιστές και οι χαοτικοί εισήγαγαν τις έννοιες της ομοιόστασης, της αυτορύθμισης, της ανάδυσης ιδιοτήτων και των θετικών και αρνητικών βρόχων ανάδρασης. Έγραψαν νέες μη γραμμικές διαφορικές εξισώσεις για να περιγράψουν τις θεωρίες τους. Η πρώτη συστημική σκέψη ανάγεται στο “Όλον είναι περισσότερο από το άρθροισμα των μερών του”, του Αριστοτέλη.

  Τα πρώτα συστημικά ψήγματα στη νεότερη εποχή εισήχθησαν στην φιλοσοφία του Καντ και το έργο του Γκαίτε, με τον Πουανκαρέ να είναι ο πρώτος σύγχρονος μαθηματικός που αντέδρασε στην Νευτώνεια απόλυτη τάξη, αποδεικνύοντας ότι υπό κάποιες συγκεριμένες συνθήκες η φαινομενικά σταθερή εικόνα του ηλιακού συστήματος μπορεί να γίνει χαοτική. Μία από τις νεότερες συστημικές θεωρίες είναι αυτή της Γαίας, του James Luvlok, που δεν είναι μεταφυσική αλλά καθαρά μαθηματική.

  Για τα απολύτως βασικά των συστημάτων μπορείς να (εδίτ : είχα βάλει λινκ σε άρθρο και μάλλον διαγράφθηκε το σχόλιο λόγω αυτού..) γκούκλαρε “θεωρία συστημάτων” και διάβασε το πολύ σύντομο άρθρο (~25 γραμμές) του τρίτου αποτελέσματος..

 • Πολύ σωστά το λες, το σύμπαν είναι μία μηχανή με δυνατότητα αυτορύθμισης, και όπως γράφω και στην παραπάνω απάντηση σε εσένα καμία σχέση με τύχη και τυχαιότητα, αυτή η σχολή είναι παρωχημένη. Τα υπόλοιπα “επιχειρήματα” είναι εκφάνσεις της ανθρωπικής αρχής, δηλαδή ταυτολογίες (υπάρχει ζωή στο σύμπαν γιατί υπάρχουν οι δυνατότητες για να υπάρξει). Αυτό που έγραψες για τους φυσικούς είναι καθαρή ανοησία, ξέρω πολύ καλά ότι έχουν από τα μεγαλύτερα ποσοστά αθεΐας ή πανθεϊσμού (Αϊνστάιν).

 • Την απάντηση αυτή που σου έδωσε την έδωσε ο Richard Dawkins στον ανεκδιήγητο ιεροκήρυκα William Lane Craig, που έφτασε μέχρι και να ισχυριστεί για να εξηγήσει την σφαγή των νηπιών των Χαανιτών απο Ισραληνούς στρατιώτες ότι ο θεός τα ήθελε… κοντά του, για αυτό τους είπε να τα σφάξουν και ότι το πρόβλημα δεν ήταν με τα νήπια (που τα κάνει γούτου γούτου έκτοτε ο θεός) αλλά με τους Ισραηλινούς στρατιώτες που εξέφρασε λύπη για αυτούς γιατί ….”σίγουτα θα απέκτησαν βαθιά ψυχικά τραύματα από την σφαγή των βρεφών”(!!!)
  Περιμένει ποτέ κανείς με ελάχιστο μυαλό να μιλήσει μετά από αυτό o Dawkins με αυτό τον “άνθρωπο”;;; Η απάντηση που του έδωσες περί ανικανότητας και… έλλειψη προτάσεων είναι πολύ κοντινή με την απάντηση που έδωσε ο WLC στον Dawkins, άρα πιστεύω ότι θα λατρέψεις τον WLC. Αν δεν είχες κατανοήσει τον λόγο που απαξίωσε να σου απαντήσει ο Δημήτρης τώρα το έμαθες..

 • Ararxos

  Χάος και Ντετερμινισμός είναι έννοιες αντίθετες, ή το Σύμπαν είναι Ντετερμινιστικό δηλαδή προκαθορισμένο ή χαώδες. Ξέρουμε ότι το Σύμπαν είναι ομοιογενές, ντετερμινιστικό και μικροσυντονισμένο οπότε ο Αθεισμός ήταν λάθος!

 • PlatonSelas

  Τσάμπα συζητήσεις. Ποτέ δεν βγαίνει άκρη, κανένας δεν βάζει νερό στο κρασί του και είστε και τόσο φανατισμένοι που αποκαλείται έναν επιστήμονα ΚΟΤΑΡΑ επειδή αρνείται να αντιμετωπίσει σε αγώνα μέχρι θανάτου έναν ιεροκήρυκα! Λες και είναι αθλητές του μποξ… Χαχαχα! Τί ακούμε και σήμερα?

 • ζερο

  Αν δέχεσαι το Θεό, όλα ‘τυχαία’ ή εσκεμμένα έγιναν από το Θεό (το γιατί και πως είναι άλλο θέμα υπεράνω των ανθρώπων), αν όχι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης παρά μόνον σε περιπτώσεις αιρέσεων/προσηλυτισμού..τόσο απλά.