Οριστικό τέλος στο roaming για την ΕΕ και νέος νόμος για το “net neutrality” με πολλά επικίνδυνα παραθυράκια…

net-neutrality

Το έχουμε ακούσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά φαίνεται ότι σήμερα κατέληξαν επιτέλους σε μια ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης για οριστική κατάργηση του roaming στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτή είναι η 15η Ιουνίου 2017.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι χρεώσεις roaming θα οριστούν στα €0.05 / λεπτό για εξερχόμενες κλήσεις, €0.02 για γραπτά μηνύματα και €0.05 / MB δεδομένων από τις 30 Απριλίου 2016, ενώ αργότερα θα οριστεί η τιμή για τις εισερχόμενες κλήσεις όταν ο χρήστης βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι προαναφερθείσες τιμές θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου 2017 και στη συνέχεια θα είναι παράνομο για οποιαδήποτε εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών να χρεώνει τους χρήστες περισσότερο απ’ ό,τι ορίζει το συμβόλαιο για την χώρα τους.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι σήμερα ψηφίστηκε νέος νόμος για την κατοχύρωση και ενίσχυση του δικαιώματος για Internet “ανοικτό και ίσο για όλους”, ωστόσο, έμειναν ανοικτά διάφορα “παραθυράκια” που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πάροχοι τόσο για τον αποκλεισμό υλικού (π.χ. torrents), όσο και για την πώληση “γρήγορων γραμμών” σε συγκεκριμένους συνεργάτες.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι κάποιος πάροχος έρχεται σε συμφωνία με την Apple για την υπηρεσία Apple Music. Θα μπορούσε να μισθώσει “γρήγορη” γραμμή Internet για την εξυπηρέτηση των αναγκών της, κάτι που θα ήταν ξεκάθαρα εις βάρος των άλλων μουσικών υπηρεσιών.

Εκ πρώτης όψεως οι παραπάνω νομοθεσίες φαίνονται δίκαιες, αλλά ήδη εκφράζονται ανησυχίες για τη μεν πρώτη (roaming) ότι δεν θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και για τη δεύτερη ότι θα οδηγήσει τελικά στον αντίθετο δρόμο, αυτόν του πλήρως ελεγχόμενου Διαδικτύου.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Internet, Misc, Network. Bookmark the permalink.
 • nikos serpanakhs

  To net neutrality δεν είναι καθόλου ουδέτερο, και ας προσπαθεί να μας πείσει αλλιώς το όνομα του. Θα δημιουργήσει ίντερνετ 2 ταχυτήτων, ένα γρήγορο για αυτούς που πληρώνουν και ένα πιο αργό για αυτούς που δεν πληρώνουν. Και προφανώς δεν μπορεί να υπάρχει αντικειμενικός έλεγχος ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους όσοι δεν θα πληρώνουν για το γρήγορο ίντερνετ. Nομίζω ότι είναι αρκετά κατατοπιστικό το σχετικό βίντεο του John Oliver.

 • babis

  Τα έχεις μπερδέψει. Όπως φαίνεται και στο video το net neutrality *είναι* ουδέτερο. Αυτό που θέλουν οι providers είναι να μην ισχύσει και να μπορούν να επιλέγουν που θα δώσουν bandwidth και που όχι.

 • nikos serpanakhs

  Εσύ έχεις μπερδέψει φίλε μου τον όρο net neutrality, με το νόμο net neutrality.
  Το πρώτο είναι ουδέτερο, δίκαιο και το θέλουμε αλλά δεν υπάρχει, το δεύτερο δεν είναι ουδέτερο, έχει ψηφιστεί και μπορείς να τον διαβάσεις στο ίντερνετ.
  Δεν ξέρω αν έχεις ασχοληθεί με τον νόμο που ψηφίστηκε αλλά σκοπίμως έχουν τοποθετηθεί αστερίσκοι που αφήνουν τους ISPs να χειριστούν ταχύτητες και όγκο δεδομένων όπως αυτοί κρίνουν.
  Και όταν διάφορες ενώσεις (πειρατές, startup’s και οργανισμοί για δικαιώματα στο ίντερνετ) πρότειναν τροποποιήσεις που θα κλείναν τα παραθυράκια για να προσφερθεί πραγματικό net neutrality (που είναι το επιθυμητό προφανώς) οι τροποποιήσεις απορρίφθηκαν.

 • Pingback: Νέες ρυθμίσεις στις χρεώσεις περιαγωγής εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης από 30 Απριλίου()