Επιστήμονες εντοπίζουν το γονίδιο της ευφυΐας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γενετική παίζει ρόλο στην ανθρώπινη ευφυΐα, ωστόσο οι μέχρι τώρα έρευνες δεν είχαν κατορθώσει να προσδιορίσουν πόσα και ποια γονίδια έχουν σημαντική επίδραση στο IQ.

Κάτι τέτοιο έρχεται να αλλάξει με τη μεγαλύτερη έως τώρα έρευνα πάνω στην επίδραση των γονιδίων στην ανθρώπινη ευφυΐα που διεξήχθη από 200 ερευνητές στο UCLA (University of California Los Angeles).

Βασιζόμενη σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες και γενετικές αναλύσεις σε δείγμα 20.000 εθελοντών, η έρευνα κατόρθωσε να εντοπίσει ένα γονίδιο που να υποδεικνύει τη μεγαλύτερη έως τώρα μετρήσιμη συνεισφορά στο ανθρώπινο IQ.

Το γονίδιο ονομάζεται HMGA2 και η επίδραση του υπολογίζεται στους 1,29 βαθμούς. Πραγματοποιώντας συγκεκριμένες τροποιήσεις στο εν λόγω γονίδιο, οι ερευνητές μπορούσαν να αυξήσουν το IQ κατά 1,29 βαθμούς αλλά και το συνολικό όγκο του εγκεφάλου κατά 0.58% (ή αλλιώς 9 κυβικά εκατοστά εγκεφαλικού ιστού).

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η συνεισφορά του γονιδίου δεν είναι και τόσο εντυπωσιακή. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη ως τώρα επίδραση ενός και μόνο γονιδίου στο IQ είναι από μόνο του αξιοσημείωτο.

[πηγή newscientist]
Loading