Μην επιτρέψετε σε κλοπή ή απώλεια δεδομένων να σας καταστρέψει τα Χριστούγεννα

Καθώς μπαίνουμε σε μια περίοδο άνθησης των αγορών μέσω Διαδικτύου, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν απρόσμενο λογαριασμό τα Χριστούγεννα αυτά αν οι έμπιστές τους συσκευές, παραβιαστούν. Η εμπιστοσύνη στη συνδεδεμένη τεχνολογία και συσκευές για την αγορά δώρων, φαγητού και εορταστικών ειδών έχει ως αποτέλεσμα το 83% των καταναλωτών να σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις αγορές του online αυτά τα Χριστούγεννα και να ξοδεύει κατ' εκτίμηση $228 περισσότερα ανά νοικοκυριό σε σύγκριση με το 2016 (σύμφωνα με τη Deloitte). Αλλά με τους ψηφιακούς εγκληματίες που σκοπεύουν επίσης να εκμεταλλευτούν τη χρήση της συσκευής μας, το μέσο κόστος αντικατάστασης δεδομένων που έχουν κλαπεί ή έχουν αλλοιωθεί, θα μπορούσε να προσθέσει ένα οδυνηρό ποσό της τάξης των $636 στον λογαριασμό των Χριστουγέννων, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab.

Η χρήση συσκευών κατά τα Χριστούγεννα «για να πετύχουμε προσφορές» είναι ο κανόνας, αλλά η εξάρτησή μας από αυτές είναι επίσης πολύτιμη για τους ψηφιακούς εγκληματίες που θα τις στοχεύσουν για οικονομικό όφελος. Από επιθέσεις ransomware που στερούν στους καταναλωτές την πρόσβαση στα δεδομένα τους, απαιτώντας λύτρα, μέχρι phishing email και πώληση στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού στον πλειοδότη στην υπόγεια αγορά - οι συσκευές μας αποτελούν πλούσια πηγή κέρδους για τους ψηφιακούς εγκληματίες.

Αλλά αυτές οι συσκευές είναι επίσης πολύτιμες και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση εάν παραβιαστούν με οποιονδήποτε από αυτούς τους τρόπους. Για παράδειγμα, οι φορητοί υπολογιστές και τα smartphones στα οποία βρίσκονται συγκεντρωμένες οι αναμνήσεις των ανθρώπων είναι ένας βολικός τρόπος να απαθανατίζετε στιγμές και να στέλνετε ευχές στην οικογένεια και τους φίλους σας τα Χριστούγεννα, αλλά το 21% των δεδομένων αυτών των συσκευών είναι αναντικατάστατο αν χαθεί και όταν πρόκειται για δεδομένα που μπορούν να αντικατασταθούν, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αντικατάσταση μπορεί να κοστίσει σε έναν μόνο χρήστη κατά μέσο όρο $636.

Όπως δήλωσε ο Andrei Mochola, Head of Consumer Business της Kaspersky Lab,

"Ο κίνδυνος υποκλοπής και παραβίασης προσωπικών δεδομένων αυξάνεται αυτήν την περίοδο του έτους, με τους καταναλωτές να δαπανούν περισσότερο χρόνο και χρήματα online, χρησιμοποιώντας περισσότερο τα email τους για να ελέγξουν τις παραγγελίες και τις ημερομηνίες παράδοσης, και να βασίζονται σε δημόσιο Wi-Fi όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους και να παραμείνουν σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά τους. Με την εορταστική περίοδο να ενθαρρύνει τις εξόδους και τις κοινωνικές συνευρέσεις, η πιθανότητα απώλειας συσκευών ή η πιθανότητα οι άνθρωποι να είναι πιο απρόσεκτοι με την ασφάλειά τους αυξάνεται επίσης. Αυτό καθιστά ζωτικής σημασίας την εφαρμογή μέτρων για τη διασφάλιση της πληροφόρησης και των πολύτιμων αναμνήσεων στις συσκευές μας, προκειμένου να μη χαλάσουν την εορταστική τους διάθεση"

Ωστόσο, παρά τους κινδύνους και τους δυνητικούς κινδύνους για τα δεδομένα, η έρευνα της Kaspersky Lab δείχνει ότι μόνο οι μισοί (50%) καταναλωτές κρατάνε backup των δεδομένων τους και το 34% παραδέχεται ότι αποφεύγει να κάνει online backup. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει πολλούς καταναλωτές δίχως χρήματα και χωρίς πρόσβαση στα δεδομένα τους αυτά τα Χριστούγεννα. Αλλά υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το ανεπιθύμητο κόστος και την ταλαιπωρία. Το τακτικό backup των δεδομένων και η θέσπιση αυξημένων μέτρων ασφάλειας θα εξασφαλίσουν στους καταναλωτές ηρεμία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες τους προστατεύονται και μπορούν να ανακτηθούν σε περίπτωση απώλειάς τους.

Η διασφάλιση πολύτιμων δεδομένων, ανεξάρτητα από το πότε, το πού ή το πόσο χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας - ή από το πού καταλήγει - είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας μερικά απλά βήματα:

Χρησιμοποιήστε κάποιο είδος προστασίας - βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποια μορφή διαδικτυακής ασφάλειας στη συσκευή σας. Ενεργοποιήστε την ειδικά όταν πραγματοποιείτε αγορές μέσω Διαδικτύου ή όταν χρησιμοποιείτε δημόσια Wi-Fi για να πραγματοποιήσετε μια αγορά. Η χρήση προηγμένων λύσεων διαδικτυακής ασφάλειας θα εμποδίσει τις επιθέσεις δικτύου, θα διορθώσει τα τρωτά σημεία του λογισμικού και θα εντοπίσει τις διαδικασίες του συστήματος για κακόβουλες δραστηριότητες, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή, η αλλοίωση ή η κλοπή των προσωπικών σας αρχείων.

Εμπιστοσύνη στους αξιόπιστους χρήστες του Διαδικτύου - αγοράστε μόνο από αξιόπιστους ιστότοπους και υπηρεσίες με το πρόθεμα https στη διεύθυνσή τους. Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές δεδομένων είναι κρυπτογραφημένες. Και θυμηθείτε - εάν μια προσφορά στο διαδίκτυο ή σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν πωλητή για τον οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ, φαίνεται να είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε πιθανότατα είναι. Παραμείνετε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην προσπάθεια για την τέλεια αγορά.

Απομνημονεύστε τον για πάντα - κρατήστε τις πολύτιμες αναμνήσεις σας άθικτες με κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εσείς μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία σας με έναν κωδικό πρόσβασης, διατηρώντας τον ασφαλή εάν η συσκευή σας χαθεί, κλαπεί ή «μολυνθεί» από κακόβουλο λογισμικό. Αυτό θα διασφαλίσει ότι τα δεδομένα σας προκειμένου να παραμένουν μαζί σας και μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Sky is the limit - κάντε πολλά αντίγραφα των πολύτιμων δεδομένων σας, με τουλάχιστον ένα αντίγραφο σε μια αξιόπιστη υπηρεσία cloud. Αυτό σημαίνει ότι, αν συμβεί το χειρότερο, θα μπορείτε να επαναφέρετε και να αποκτήσετε πρόσβαση σε αρχεία από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.

Παραμείνετε ισχυροί - είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ισχυρούς και αξιόπιστους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε. Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διαφορετικούς λογαριασμούς, καθώς αυτό θα τους θέσει όλους σε κίνδυνο, σε περίπτωση παραβίασης της συσκευής σας.

Για να προστατέψετε τις πολύτιμες αναμνήσεις σας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να διατηρήσετε τους λογαριασμούς σας ασφαλείς, το Kaspersky Total Security παρέχει πλήρη προστασία από κακόβουλο λογισμικό, phishing και κακόβουλους ιστότοπους σε όλες τις συσκευές σας. Η λειτουργία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και κρυπτογράφησης αρχείων δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας φωτογραφιών, μουσικής και αρχείων, δίνοντάς σας πλήρη σιγουριά όταν πραγματοποιείτε τις online αγορές σας για τα Χριστούγεννα.

 

Loading