Πάνω από το 18% των Ελλήνων χρηστών εξακολουθεί να «τρέχει» Windows XP

kaspersky_labs_xp

Στο 18.21% ανήλθαν οι Έλληνες χρήστες PC που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν υπολογιστές με λειτουργικό Windows XP, βάσει των στατιστικών του Kaspersky Security Network για τον Ιούνιο του 2014. Σημειώνεται ότι το Kaspersky Security Network είναι μια παγκόσμια cloud υπηρεσία της Kaspersky Lab, στην οποία οι χρήστες συμφωνούν να παράσχουν δεδομένα εθελοντικά. Παγκοσμίως, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 16,37%. Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να επιφέρει συνέπειες στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στα ευρήματα της έρευνας “Windows Usage and Vulnerabilities” που πραγματοποίησαν οι ειδικοί της Kaspersky Lab.

Οι χρήστες υπολογιστών που χρησιμοποιούν ένα παλιό λειτουργικό σύστημα ή απαρχαιωμένες εκδόσεις εγκατεστημένου λογισμικού κινδυνεύουν να πέσουν θύματα επίθεσης κάποιου κακόβουλου λογισμικού που εκμεταλλεύεται τρωτά σημεία των προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αναδείχθηκε η αναλογία των χρηστών Windows XP επί του συνολικού αριθμού όσων χρησιμοποιούν προϊόντα της Kaspersky Lab για συστήματα με λειτουργικό Windows σε κάθε χώρα. Στην κορυφή της σχετικής λίστας, βρέθηκε το Βιετνάμ, με το 38,79% των χρηστών να εξακολουθεί να προτιμά τα Windows XP. Ακολούθησε η Κίνα με 27,35%, η Ινδία με 26,88% και η Αλγερία με 24,25%. Σχεδόν ένας στους πέντε υπολογιστές που διαθέτουν κάποιο προϊόν της Kaspersky Lab στην Ιταλία (20,31%) και στην Ισπανία (19,26%) «τρέχει» ακόμα Windows XP. Μικρότερο είναι το ποσοστό στις ΗΠΑ (4,52%).

Παρότι η τεχνική υποστήριξη για τα Windows XP διακόπηκε τον Απρίλιο του 2014, η διάθεση του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος είχε σταματήσει ήδη από το 2010. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν επηρέασε τη δημοφιλία του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaspersky Lab, η χρήση των Windows XP μειωνόταν μόλις κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες ανά χρόνο. Η μείωση αυτή, μάλιστα, δεν επηρεαζόταν σημαντικά από εξωτερικά περιστατικά που θα μπορούσαν να την επιταχύνουν, όπως π.χ. η κυκλοφορία των Windows 8.1 (Οκτώβριος 2013) ή η διακοπή της υποστήριξης προς τα Windows XP. Το Νοέμβριο του 2013, το ποσοστό των χρηστών των Windows XP ανερχόταν παγκοσμίως σε 21,42%, ενώ τον Ιούνιο το συγκεκριμένο ποσοστό είχε πέσει στο 16,37%. Πρόκειται, δηλαδή, για μια μείωση της τάξης των 5,05 ποσοστιαίων μονάδων, που αντιστοιχεί στο μισό της μέσης ετήσιας μείωσης χρήσης των XP.

windows_xp_usage_greece

Αντιθέτως, το μερίδιο αγοράς των Windows 8.1, του νεότερου λειτουργικού Windows, ανερχόταν σε 7,22% τον Ιούνιο του 2014. Αυτό το αποτέλεσμα είναι βελτιωμένο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τα Windows 8, κατά το αντίστοιχο στάδιο διάθεσης στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Οκτώβριος 2012-Ιούνιος 2013, τα Windows 8 είχαν εγκατασταθεί στο 6,22% των υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν προϊόντα της Kaspersky Lab.

Τεχνολογίες προστασίας

Σύμφωνα με τον Vyacheslav Zakorzhevsky, επικεφαλής της Vulnerability Research Team της Kaspersky Lab

“Τα στατιστικά του Kaspersky Security Network δείχνουν ότι η εποχή των XP φτάνει στο τέλος της. Ωστόσο, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των χρηστών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτό το απαρχαιωμένο λειτουργικό σύστημα. Η Microsoft έχει διακόψει την υποστήριξη για τα XP, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα κυκλοφορούν πλέον ενημερώσεις ασφάλειας ή patch για τις ευπάθειες που ενδέχεται να υπάρχουν ακόμα στο σύστημα. Σε περίπτωση που οι ψηφιακοί εγκληματίες εντοπίσουν ευπάθειες, οι χρήστες των XP θα απειληθούν”

Για να μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, οι ειδικοί της Kaspersky Lab συνιστούν στους χρήστες να ενημερώνουν τακτικά το λογισμικό που χρησιμοποιούν και να χρησιμοποιούν μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας, η οποία θα διαθέτει τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των επιθέσεων που στοχεύουν στην εκμετάλλευση των ευπαθειών.

Αυτές οι τεχνολογίες ενσωματώνονται στα προϊόντα της Kaspersky Lab για τους οικιακούς χρήστες (Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security Multi-Device και Kaspersky PURE), καθώς και στις εταιρικές λύσεις Kaspersky Small Office Security και Kaspersky Endpoint Security for Business.

This entry was posted in Microsoft, Misc, Windows 8 and tagged . Bookmark the permalink.
 • Εγώ έχω τον ίδιο υπολογιστή από το 1988( έναν της apple του 1986 ) και δεν έχω πάθει τίποτα

 • paokman

  Βάλτε Linux να βρείτε την υγεία σας!

 • Nio

  Fantasou poio polis kosmos exei ta xp para ta vista

 • linux peppermint

  Αυτό ακριβός έκανα όταν microsoft & HP αποφάσισαν πως έχω λέει πολλά χρόνια το laptop και πως μπορω να αγοράσω με τα μισά χρήματα που διεθεσα πριν 10 χρονια, καλύτερο υπολογιστή!!! Αυτοι θα μου πουν τι χρειάζομαι! Και με ποιο δικαίωμα βάζουν ημερομηνία λήξης σε κάτι που για τις δικές μου ανάγκες δουλεύει μια χαρά;; Για αυτό και εγώ το έκανα σε linux peppermint και το μηχάνημα είναι ξανά super!!!

 • paokman

  Eννοείται! Τα ίδια και εγώ. Debian και ησύχασα.

 • tizen

  Στατιστικά από το Kaspersky Security Network…
  Που σημαίνει ότι το ποσοστό με τα XP πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο, γιατί συνήθως πολλά laptop έρχονται με το KSN προεγκατεστημένο και φυσικά τα τελευταία 7 χρόνια όλα τα laptops έχουν από vista και πάνω.

 • Ντιπ Ξετσίπωτος

  μάλλον είσαι πλούσιος…

 • Georgios L.

  Ναι βάλτε Linux και Mac.. Και τρέχα να τα μάθεις όλα από την αρχή και για συμβατότητες με το υπάρχον hardware!

 • paokman

  Οι περισσότερες -αν όχι όλες- οι σύγχρονες διανομές Linux δεν έχουν θέμα με το hardware, πλην ελαχίστων εξαιρέσων. Όπως έμαθες τα Windows, θα μάθεις και τα Linux, δεν υπάρχει διαφορά.

 • Thrylewn

  Πέρασαν 13-14 χρόνια από την κυκλοφορία των xp για να αποφασίσει να σταματήσει την υποστήριξη με updates και service packs. Δεν φαντάζομαι να σου είπε η microsoft να αγοράσεις καινούριο υπολογιστή ούτε θα σου κλείδωνε το laptop να μην το χρησιμοποιείς. Με 15 ευρώ μετά από 14 χρόνια θα μπορούσες να αναβαθμίσεις τα xp σε windows 8 και να τα έχεις άλλα τόσα χρόνια. Τώρα ποιος σου είπε εσένα ότι πρέπει να αγοράσεις καινούριο laptop και το πίστεψες πραγματικά απορώ.

 • Isidore Ducasse

  Σε 2 μηχανήματα που έβγαλα τα windows, δεν αντιμετώπισα το παραμικρό πρόβλημα.Μπορείς να τo δοκιμάσεις με μια live διανομή μέσω usb ή ακόμα καλύτερα (για λόγους απόδοσης) σε dual boot και να βγάλεις τα συμπεράσματά σου.
  ΥΓ.paokman, “το” Linux 😉

 • Άκης

  σκεψου ομως οτι το λειτουργικο συστημα των 8 ειναι αρκετα πιο βαρυ απο τον ”xp” και θα σερνεται….linux με τα χιλια!!!

 • kots

  πολλοι απ τους χρηστες ειναι εταιριες που εχουν pc για να τρεχουν ενα πολυ απλο προγραμμα για τη δουλεια τους. επειδη δεν χρειαζονται αναβαθμιση του προγραμματος, δεν παιρνουν και καινουριους υπολογιστες/αναβαθμιζουν το softwear

 • xentrix

  Το σκέφτομαι σοβαρά να καταργήσω τα windows και να βάλω linux. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουν ιούς και δεν κρασάρουν ποτέ;

 • paokman

  Έχουν ελάχιστους ιούς (να κάνεις βεβαίως και όλες τις αναβαθμίσεις ασφαλείας) και, αν είσαι προσεκτικός, κρασάρουν σπανίως. Σε σχέση με τα Windows, είναι κορυφή. Απλά στην αρχή θα σου πάρει λίγο χρόνο να τα συνηθίσεις/μάθεις.

 • paokman

  Σωστός

 • Nikolakio

  Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMWPAPosReady] “Installed”=dword:00000001
  Αποθηκεύστε το παραπάνω σαν .reg file και τρέξτε το. αυτό που κάνει είναι πως δηλώνει το λειτουργικό xp ως xp σε μηχάνημα POS. Η Microsoft στη συγκεκριμένη περίπτωση συνεχίζει κανονικά τα Updates μέχρι και το 2019.

 • Alexandros_E

  Και τι θα κερδίσει ο μέσος χρήστης αν βάλει λίνουξ; Κλασικός μαλακας νεοέλληνας που πάλι πουλάει μουρη σε αυτους που δε ξέρουν.

 • Alexandros_E

  Ειναι “το” λίνουξ και όχι “τα” μεγάλε γκουρου της πληροφορικής

 • Alexandros_E

  Φαντάζομαι έβαλες λίνουξ και εσύ

 • paokman

  Δεν ισχυρίστηκα πουθενά ότι είμαι γκουρού. Απλά είμαι χρήστης Linux από το 2007 και είμαι πλήρως ικανοποιημένος. Φίλοι και γνωστοί με Windows, όλο ιούς, φορμάτ κ.λπ.

 • paokman

  Ασφάλεια και σταθερότητα δεν σου λένε τίποτα;

 • Mpalafertis

  Κι εγώ σε εναν υπολογιστή 8088 του 89, έβαλα φωτογραφία του Αλεξανδράκη και της Καρέζη με λουλουδάκια στην EGA και πέρασα μια μανιβέλα από το πλάι.
  Δουλέυει μιά χαρά αν και της λείπει ο Αυλωνίτης.

 • Αναστάσιος Χατζηαργυρίου.

  Όσοι σχολιάσατε εδώ,είστε καλύτεροι γνώστες απο εμένα, που στο Πολυτεχνείο,
  έπρεπε πριν 35 χρόνια να προγραμματίσω με FORTRAN (Περσίδης συγγραφέας?).Ναι ,σε μηχάνημα διάτρησης καρτών.
  Ευτυχώς οι νεώτεροι τα πάνε καλύτερα.
  Ο γιός μου δημιούργησε παιχνίδι στον P.C. και όταν ξεμπλέξει απο την πιό υψηλή
  βαθμολογίας σχολή του πολυτεχνείου θα το πουλήσει.
  Αλλά όταν τον ρωτώ αν φοβόταν ο βουκεφάλας τη σκιά του,μου απαντά τιιιιιι?

 • Νέλλη Καραταΐδη

  Καλά άστο, αποπνέεις μεγάλο κόμπλεξ με αυτό το σχόλιο. Θα κερδίσει καταρχάς ελευθερία ιδεών και λογισμικού, θα πάρει λίγο παραπάνω την κατάσταση στα χέρια του, θα γίνει πιο αποδοτικός/παραγωγικός, το σύστημα δε θα του σπάει τοοοσο πολύ τα νεύρα (εκτός κι αν είναι ubuntu, αλλά και πάλι συγχωρείται) και κυρίως, ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ. Γιατί πολύ απλά θα ξέρει.