LG G5: Τολμά με την αρθρωτή κατασκευή, κερδίζει με τις επιδόσεις και τη λειτουργικότητα του [Review]

lg_g5_review_techgear_top

Το LG G5, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα smartphones της χρονιάς που διανύουμε, θα κυκλοφορήσει επίσημα και στη χώρα μας μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά εμείς είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε αρκετά μαζί του τόσο στο πλαίσιο του MWC 2016 τον περασμένο Φεβρουάριο, όσο και τις τελευταίες δύο εβδομάδες που το είχαμε στα χέρια μας χάριν στην LG Hellas! Ακολουθούν οι εντυπώσεις μας για το πρωτοποριακό, αρθρωτό smartphone της εταιρείας.

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Η LG αποφάσισε να μην ακολουθήσει την κλασική γραμμή των προηγούμενων smartphones της G Series, με τα volume buttons στο πίσω μέρος, και ουσιαστικά παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό που σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τις ναυαρχίδες της. Η κατασκευή έγινε μεν από αλουμίνιο, αλλά από πάνω του έχει περαστεί ένα στρώμα αστάρι και χρώμα (μια διαδικασία που θυμίζει τον τρόπο βαφής των αυτοκινήτων ή των αεροσκαφών) με αποτέλεσμα να μην έρχεσαι σε απευθείας επαφή με το μέταλλο.

Σε μερικούς μπορεί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι κρατούν στα χέρια τους ένα πλαστικό smartphone, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το LG G5 είναι μεταλλικό και η προαναφερθείσα διαδικασία προσφέρει αρκετά λειτουργικά οφέλη, όπως καλύτερο κράτημα και σταθερότερη θερμοκρασία, αφού τα "καθαρά" μεταλλικά smartphones τείνουν να είναι αρκετά κρύα π.χ. το πρωί ή θερμαίνονται πολύ μετά από πολύωρη χρήση.

Το συνολικό μέγεθος είναι μικρότερο από το περυσινό LG G4, με την εταιρεία να επιλέγει μικρότερη οθόνη 5.3'' που απ' ό,τι φαίνεται είναι η ιδανική για πιο εργονομική κατασκευή και ευκολία στη χρήση. Τα volume buttons έχουν μεταφερθεί στην αριστερή πλευρά, κάτι που ίσως δυσκολέψει αυτούς που συνηθίζουν να κρατούν το smartphone τους με το δεξί χέρι, ενώ στο πίσω μέρος παραμένει το power button με τον ενσωματωμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και η διπλή κάμερα. Στην επάνω πλευρά βρίσκεται η υποδοχή ακουστικών 3.5mm, ενώ στο κάτω αποσπώμενο μέρος συναντάμε υποδοχή USB Type-C και το μοναδικό ηχείο που μας εντυπωσίασε με την καθαρότητα και την ένταση του.

Για το κλείσιμο αυτής της ενότητας αφήσαμε το πιο καινοτόμο στοιχείο του LG G5: το αποσπώμενο κάτω μέρος που το καθιστά ως το πρώτο αρθρωτό smartphone της αγοράς και επιτρέπει στον χρήστη να αντικαταστήσει την μπαταρία ή να τοποθετήσει κάποιο από τα third-party modules για κάμερα, ήχο κλπ. Δυστυχώς, δεν μας δόθηκε κάποιο από τα modules για να πραγματοποιήσουμε εκτενέστερες δοκιμές, αλλά από την επαφή μας στη Βαρκελώνη μπορούμε τουλάχιστον να επιβεβαιώσουμε ότι είναι αρκετά εύκολη η τοποθέτηση και η ρύθμιση τους.

Σε γενικές γραμμές, το LG G5 θα σας αφήσει μια premium αίσθηση στο χέρι, είναι εργονομικό και ελαφρύ για να το μεταχειρίζεστε με το ένα χέρι και σας προσφέρει τη δυνατότητα να επεκτείνετε τον αποθηκευτικό χώρο με κάρτα microSD (υποδοχή στη δεξιά πλευρά), αλλά και να αντικαταστήσετε τη μπαταρία του, παρά το γεγονός ότι διαθέτει unibody μεταλλική κατασκευή.

Οθόνη

Η LG επιλέγει και πάλι IPS LCD panel ανάλυσης Quad HD (2560 x 1440), κάτι που βλέπουμε από το 2014 με το LG G3, αλλά αυτή τη φορά έχουμε μικρότερο μέγεθος 5.3'' (αντί 5.5'') και μεγαλύτερη φωτεινότητα που στο μέγιστο φτάνει τα 900nits. Προφανώς, δεν θα χρειαστεί ποτέ να ρυθμίσετε την οθόνη σε τέτοια ύψη και θα παρατηρήσετε ότι κοντά στο 50-60% είναι ιδανικά.

Είναι μάλλον περιττό να μιλήσουμε για την ευκρίνεια και την καθαρότητα της εικόνας σε οτιδήποτε είδαμε επάνω στο LG G5, από κείμενα, videos, φωτογραφίες, ιστοσελίδες κλπ., αλλά μπορούμε να σημειώσουμε ότι τα χρώματα είναι σαφέστατα πιο αληθοφανή από αυτά των AMOLED panels, αν και τα τελευταία αποδίδουν πιο ζωηρό-ζωντανό χρώμα. Ο λόγος αντίθεσης είναι άριστος με αποτέλεσμα εξαιρετικά βαθιά απόδοση του μαύρου χρώματος. Σε ό,τι αφορά τη γωνία θέασης, απ' όπου και αν κοιτάξετε θα δείτε την ίδια κρυστάλλινη εικόνα, ενώ η ορατότητα είναι εξαιρετική ακόμη και στο έντονο φως της ημέρας.

Από τις σημαντικότερες καινοτομίες της οθόνης του LG G5 είναι φυσικά η λειτουργία Always On, χάριν στην οποία μπορείτε να βλέπετε την ημερομηνία/ώρα και τα εικονίδια των ειδοποιήσεων από πληθώρα εφαρμογών όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη. Επειδή χρησιμοποιείται LCD panel, η λειτουργία Always On απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των pixels της οθόνης, άσχετα αν στον χρήστη φαίνεται ότι ανάβουν μόνο αυτά που βλέπει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι αρκετά ορατή και ίσως ενοχλητική σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού. Φυσικά, υπάρχει η επιλογή απενεργοποίησης της λειτουργίας από τις ρυθμίσεις της συσκευής και πρέπει να αναφερθεί ότι αν την έχετε ενεργοποιημένη θα πρέπει να υπολογίζεται γύρω στο 12% "χαμένης" μπαταρίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συνοψίζοντας, η οθόνη του LG G5 είναι εξαιρετική και σίγουρα θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Οι περαιτέρω αναλύσεις που εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο (π.χ. περί θερμότητας χρωμάτων, κορεσμού, αποδόσεις RGB) δεν πιστεύω ότι ενδιαφέρουν την πλειοψηφία των χρηστών και πρακτικά αποτελούν αντικείμενο μελέτης καθαρά από τεχνολογικής σκοπιάς και όχι για συνθήκες πραγματικής χρήσης.

Περιβάλλον χρήσης και απόδοση

Η LG αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τις πολλές δικές της εφαρμογές και να προσφέρει το καθαρότερο (από πλευράς bloatware) UX 5.0 βασισμένο στο Android 6.0.1 Marshmallow, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με "vanilla" έκδοση. Στο LG G5 έρχονται προεγκαταστημένα διάφορα εργαλεία της LG (π.χ. LG Backup, LG Friends, QuickMemo), αλλά και οι εφαρμογές Facebook, Evernote, Instagram ως προτεινόμενες.

Αν είστε φίλοι της απλότητας, τότε σίγουρα θα σας ικανοποιήσει η νέα προσέγγιση της εταιρείας, η οποία αρχικά επέλεξε να μην υπάρχει καν app drawer για τις εφαρμογές (περιμένουμε επίσημα και τη Google να το καταργήσει στο Android N), αν και μετά από μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε αναβάθμιση που προσφέρει την επιλογή αλλαγής της αρχικής οθόνης και συμπεριλαμβάνεται το app drawer.

Επιπλέον, στο μενού των ρυθμίσεων υπάρχουν επιλογές για διαμόρφωση των κουμπιών πλοήγησης με βάση τις ανάγκες του χρήστη και η δυνατότητα να επιλέξουμε σε ποιες εφαρμογές θα παραμένουν κρυμμένα. Έχει αφαιρεθεί η λειτουργία ανοίγματος δύο παραθύρων, πιθανότατα επειδή σκοπεύει να το φέρει η Google στην έκδοση Android N και επομένως θα ενσωματωθεί με το αντίστοιχο update. Η συνολική αίσθηση, πάντως, είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ταχύτατο και πολύ εύχρηστο περιβάλλον χρήσης.

Σε αυτό, φυσικά, συμβάλλουν και τα κορυφαία "σωθικά" της συσκευής: το πανίσχυρο SoC Qualcomm Snapdragon 820 με 64bit quad-core επεξεργαστή CPU, Adreno 530 GPU και τα 4GB RAM. Για όσο το είχαμε στα χέρια μας απολαύσαμε την εξαιρετικα ομαλή λειτουργία του ανεξάρτητα από την χρήση. Από μετάβαση μεταξύ εφαρμογών, σε browsing, σε αναπαραγωγή μουσικής/video και σε gaming (τόσο σε casual, όσο και σε πιο απαιτητικούς τίτλους). Εδώ να σημειώσουμε ότι μετά από ένα "χαμένο 2ωρο" παίζοντας το νεό Bejeweled Stars, το LG G5 ανέβασε θερμοκρασία αλλά σε καμία περίπτωση δεν έφτασε σε δυσάρεστο βαθμό, λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής του (βλ. παραπάνω).

Να πούμε και λίγα λόγια για το μοναδικό ηχείο (τοποθετημένο στο κάτω μέρος), το οποίο εκπλήσσει ευχάριστα με την δύναμη και την καθαρότητα του, ακόμη και όταν η ένταση είναι στο τέρμα. Χαρακτηρίζουμε την απόδοση του μπάσου (από τα συνηθέστερα προβλήματα των smartphones) αρκετά ικανοποιητική, με εξαίρεση στην κλασική μουσική και γενικότερα στα φυσικά όργανα. Κατά τ' άλλα, με συνδεδεμένα τα ακουστικά απολαμβάνουμε ήχο 24bit.

Σε ό,τι αφορά τον αποθηκευτικό χώρο, τα 32GB είναι αρκετά για την πλειοψηφία των χρηστών, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει υποδοχή microSD (έως 2TB) δύσκολα ξεμένει κανείς. Εδώ να σημειωθεί, επίσης, ότι το LG G5 υποστηρίζει το "adoptable storage", δηλαδή το λειτουργικό σύστημα υπολογίζει την κάρτα microSD ως κύριο αποθηκευτικό χώρο για να τρέχει εφαρμογές εγκατεστημένες επάνω σε αυτήν, αλλά υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί.

Κάμερα

Ώρα να περάσουμε στα πιο δυνατά, ίσως, χαρτιά του LG G5, τις κάμερες του. Μπορεί να μην είναι η πρώτη που τοποθέτησε διπλή κάμερα στο πίσω μέρος, αλλά σίγουρα είναι η πρώτη που μας "έστειλε" με τον εντυπωσιακά ευρυγώνιο φακό 135° της δεύτερης κάμερας των 8MP. Σίγουρα δεν προσφέρει την καθαρότητα που περιμένει κανείς σε κοντινές φωτογραφίες, αλλά είναι πραγματικά εκπληκτικές οι πανοραμικές λήψεις και βλέπεις περισσότερα από αυτά που πιάνει το μάτι.

Η κύρια κάμερα με αισθητήρα 16MP θα λέγαμε ότι βαδίζει στο μονοπάτι της επιτυχίας: Ζωντανά και αληθοφανή χρώματα, καθαρότητα και ευκρίνεια χάριν στο οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (O.I.S.) και σχεδόν απόλυτα αξιόπιστο Laser AutoFocus, με το σχεδόν να αφορά αποκλίσεις που παρατηρήσαμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι λήψεις σε χαμηλό φωτισμό είναι πολύ ικανοποιητικές και με σωστή απόδοση χρωμάτων.

Η πρόσβαση στην κάμερα γίνεται άμεσα με διπλό tap στο volume down όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη και η εναλλαγή μεταξύ των δύο διαφορετικών αισθητήρων είναι πανεύκολη με τις επιλογές να βρίσκονται "καρφιτσωμένες" επάνω στην οθόνη λήψης της κάμερας. Φυσικά, υπάρχει πληθώρα επιλογών για διαφορετικού τύπου λήψεις (π.χ. πανοραμικές, κάδρο μέσα σε κάδρο, αναλογία 16:9 ή 4:3, κάδρο με ταυτόχρονη λήψη και από τις 3 κάμερες) και δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις την κάμερα ρυθμίζοντας από μόνος σου όλες τις παραμέτρους (π.χ. ISO, focus, HDR). Μεγάλο ατού και η δυνατότητα export των φωτογραφιών σε RAW format.

Σε ό,τι αφορά τα videos, είναι ευχάριστη έκπληξη η απόδοση του συστήματος σταθεροποίησης εικόνας, κάτι που κατέγραψα οδηγώντας σε κλασικό ελληνικό δρόμο με λακούβες όταν πάτησα κατά λάθος το κουμπί εγγραφής. Επίσης, πολύ καλή η απόδοση του timelapse και του slow-motion, αν και δεν μου άρεσε το γεγονός ότι η αναπαραγωγή σε υπολογιστή "ακυρώνει" την αργή κίνηση και βλέπεις την κανονική λήψη (στα video στο τέλος του άρθρου μπορείτε να δείτε τα slowmotion με ταχύτητα x0.25 από το YouTube, αλλά το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με αυτό στην οθόνη του LG G5).

Κλείνοντας με την εμπρόσθια κάμερα, η LG τοποθέτησε έναν τίμιο αισθητήρα 8MP με ευρυγώνιο φακό που καλύπτει άνετα τις ανάγκες του χρήστη για selfies είτε την ημέρα, είτε τη νύχτα.

Αυτονομία

Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των άλλων κατασκευαστών έχει επιλέξει μπαταρίες 3000mAh ή μεγαλύτερες για τις ναυαρχίδες τους, θα περίμενε κανείς ότι και η LG θα ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο. Τελικά, η εταιρεία τοποθέτησε μικρότερη μπαταρία 2800mAh συμβατή με την τεχνολογία Quick Charge 3.0 της Qualcomm, όπερ σημαίνει πλήρη φόρτιση σε 80 λεπτά ή 50% φόρτιση σε 30 λεπτά.

Το LG G5 βγάζει άνετα μια ημέρα με φυσιολογική χρήση, δηλαδή browsing, Facebook, casual gaming, Instagram, chatting κλπ. Προσωπικά, χρειάστηκε να το ξαναφορτίσω στη διάρκεια της ημέρας μόνο μια φορά, όταν ξόδεψα 2 ώρες με το Bejeweled Stars περιμένοντας τη σειρά μου σε δημόσια υπηρεσία. Εκεί παρατήρησα και τα πρώτα σημάδια υπερθέρμανσης, αλλά και τη μπαταρία να μειώνεται αρκετά.

Παρόλα αυτά, το LG G5 είναι η μόνη ναυαρχίδα της χρονιάς που σου δίνει τη δυνατότητα να αλλάξεις μπαταρία "στο φτερό" και έχεις ξανά ένα 100% κουμπώνοντας μια δεύτερη.

LG G5 - Συμπεράσματα

Από τις πρώτες επαφές με το LG G5 στο MWC 2016 καταλάβαμε ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό. Η εταιρεία τόλμησε να πρωτοπορήσει με την αρθρωτή κατασκευή, αλλά παράλληλα εξέλιξε και όλα όσα θα ήθελε να δει ο μέσος χρήστης από το smartphone του. Μεταλλική και εργονομική κατασκευή, εντυπωσιακές κάμερες, κορυφαία οθόνη, ταχύτατη απόδοση, καθαρό περιβάλλον χρήσης και ταχύτατη φόρτιση.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα υποδεχθεί ο κόσμος τα περίφημα modules, κάτι που αποτελεί συνάρτηση τιμής και λειτουργικότητας, αλλά ακόμη και αν δεν καίγεστε για αυτές τις προσθήκες είναι σίγουρο ότι θα βρείτε χρησιμότατη την πρωτοποριακή αρθρωτή κατασκευή τουλάχιστον για την αλλαγή της μπαταρίας. Πέραν, όμως, της αρθρωτής κατασκευής, το LG G5 δεν θα σας αφήσει αδιάφορους και αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα smartphones του 2016.

LG G5

  • Οθόνη 5.3” IPS LCD QHD (2560 x 1440, 800nits φωτεινότητα)
  • Επεξεργαστής 64bit quad-core Qualcomm Snapdragon 820
  • Επεξεργαστής γραφικών Adreno 530 GPU
  • Μνήμη RAM 4GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 32GB (επέκταση με microSD έως 2TB)
  • Dual Κάμερα 16MP + 8MP
  • Εμπρόσθια κάμερα 8MP
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.2, NFC, GPS, 4G LTE
  • Λειτουργικό σύστημα Android 6.0.1 Marshmallow
  • Μπαταρία 2800mAh με τεχνολογία Quick Charge 3.0
  • Διαστάσεις 149.4 x 73.9 x 7.7mm
  • Βάρος 159gr
Loading