Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία που απεικονίζει το φως ως κύμα και σωματίδιο ταυτόχρονα! [Video]

light-picture

Από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς στο μάθημα της Φυσικής είναι ότι το φως συμπεριφέται ταυτόχρονα ως κύμα και ως σωματίδιο, αλλά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να το παρατηρήσουν μόνο σε μία από τις δύο καταστάσεις. Τελικά, μια ομάδα ερευνητών του EPFL (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne) ανέπτυξε μια νέα τεχνική απεικόνισης και με τη βοήθεια του πανίσχυρου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου της μπόρεσε να καταγράψει για πρώτη φορά στην ιστορία τη διττή φύση του φωτός στην εικόνα που βλέπετε παραπάνω.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση με την Κβαντομηχανική; [Video]

Αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνική που ανέπτυξαν μπορείτε να διαβάσετε στη δημοσίευση τους στο περιοδικό Nature, αλλά για μια πιο εύκολη εξήγηση μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω video. Η ουσία είναι ότι για πρώτη φορά καταγράφηκε σε εικόνα ένα από τα βασικά παράδοξα της Κβαντομηχανικής.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Science. Bookmark the permalink.
 • voukoutou

  Αν το φωτογραφίσετε και με μαγιό να το βάλουμε στην εσπρέσσο…

 • jb koutroubesis

  EΙΣΑΙ ΑΝΟΗΤΟΣ

 • nikobel

  Και βάλε

 • Travis Bickle

  Πάνε παίξε με τα smartphone σου και άσε τις επιστήμες ήσυχες.

 • Δημήτρης

  Δεν είναι. Αντιγράψατε από το engadget και κάνατε το ίδιο λάθος που κάνουν και αυτοί. Όπως εξηγεί το abstract, η τεχνική μετράει surface plasmon polaritons και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν. Θεμελιωδώς, το φως δεν μπορεί ταυτόχρονα να “φωτογραφηθεί” ως κύμα και σωματίδιο παρά μόνο να παρατηρηθεί η κυματική ή σωματιδιακή του αλληλεπίδραση.

 • ChrisElp

  Σου παραθέτω ακριβώς τη δήλωση του επικεφαλής από το Discovery:

  “This experiment demonstrates that, for the first time ever, we can film quantum mechanics — and its paradoxical nature — directly,” says lead researcher Fabrizio Carbone of EPFL, on the lab’s project page.

 • Δημήτρης

  Ναι. Αλλά όχι σε φως. Αντιγράφω από το abstract:
  Surface plasmon polaritons can confine electromagnetic fields in subwavelength spaces and are of interest for photonics, optical data storage devices and biosensing applications. In analogy to photons, they exhibit wave–particle duality, whose different aspects have recently been observed in separate tailored experiments. Here we demonstrate the ability of ultrafast transmission electron microscopy to simultaneously image both the spatial interference and the quantization of such confined plasmonic fields.

  Άρα μετρήθηκε ένα φαινόμενο το οποίο συμπεριφέρεται όπως το φως, και είναι χρήσιμο στη μελέτη του φωτός, αλλά δεν είναι φως το ίδιο. Το λέει ξεκάθαρα, μετρήσανε τον κβαντισμό πλασμονικών πεδίων.

 • ChrisElp

  Θα συμφωνήσω ως προς τη περιγραφή του abstract, αλλά δες και την επίσημη ερμηνεία που δίνουν οι ίδιοι στο video του EPFL:

  Light is a wave and a particle, but no-one’s managed to see both at the same time…. until now!

  The first ever snapshot of light as both wave and particle is taken by Fabrizio Carbone’s lab at EPFL (LUMES). The work is published in Nature Communications on 02 March 2015.

  Καθώς επίσης και την επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του EPFL

  http://actu.epfl.ch/news/the-first-ever-photograph-of-light-as-both-a-parti/

 • Δημήτρης

  Όντως λένε αυτό. Είναι ένα πολύ ωραίο κόλπο μάρκετιγκ, για να κάνουν άτομα που δεν έχουν γνώση της δουλειάς τους να ασχοληθούν με αυτή, πιθανότατα γραμμένο από κάποιο γραφείο τύπου ή κάτι ισοδύναμο. Στη διατύπωση της εργασίας τους που απευθύνεται σε άλλους επιστήμονες, όμως, είναι πολύ πιο προσεκτικοί, δεν θα μπορούσε να περάσει από peer review και μάλιστα στο Nature κάτι που θα ήταν γραμμένο όπως στο σάιτ τους γιατί απλά δεν ισχύει (ούτε γίνεται να ισχύει, για θεμελιώδεις λόγους). Παρεμπιπτόντως, τα πλασμόνια που δημιούργησαν μοιάζουν επίσης πολύ με ηχητικά κύμματα. Θα μπορούσαν να ισχυριστούν, το ίδιο λάθος, ότι για πρώτη φορά φωτογράφησαν τον ήχο, αλλά μάλλον δεν θα ήταν τόσο εντυπωσιακό.

 • voukoutou

  ουαααουυυ… είσαι δυναμίτης!

 • voukoutou

  Τώρα με τάπωσες… πάσσο με 3 άσσους.

 • Travis Bickle

  Ευχαριστώ, να εδώ με τα παιδιά στο Cambridge τα λέμε.

 • χαχα ελεοςςς, flawless!