Η υπερταχεία μαγνητικής αιώρησης (maglev) της Ιαπωνίας διέλυσε το προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας με 590km/h [Video]

jp_central_train

Μετά από δύο χρόνια δοκιμών, η Central Japan Railway Co. ανακοίνωσε χτες ότι το τραίνο μαγνητικής αιώρησης (maglev) κατάφερε να αγγίξει ταχύτητα 590km/h, σπάζοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ των 481km/h που κρατούσε από το 2003, ενώ στην προγραμματισμένη δοκιμή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 600km/h!

Η χθεσινή δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην ειδικά σχεδιασμένη δοκιμαστική γραμμή της περιοχής Yamanashi και ο συρμός κουβαλούσε 29 τεχνικούς της εταιρείας. Πάντως, οι ταχύτητες θα είναι μικρότερες όταν τεθεί επίσημα σε λειτουργία (το 2027) για να συνδέσει το Tokyo με τη Nagoya, αφού θα ταξιδεύει με 500km/h έτσι ώστε να διανύει τα 285km της διαδρομής σε 40 λεπτά. Αν τα καταφέρουν, το ταξίδι θα διαρκεί λιγότερο από το μισό σε σύγκριση με τα σημερινά τραίνα της Ιαπωνίας.

Να σημειωθεί ότι οι Ιάπωνες σχεδιάζουν να φέρουν την τεχνολογία maglev στις ΗΠΑ και μάλιστα προσφέρθηκαν να αναλάβουν μέρος του κόστους για μια γραμμή που θα συνδέσει New York και Washington, DC.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Misc, Technology. Bookmark the permalink.
  • Spyros

    Αηδίες. Όταν το AGV (Γαλλία) που είναι ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ τραίνο (δηλαδή έχει βάρος, τριβές, κλπ) χτυπάει 574 … τα 590 για ένα πούπουλο που προωθείται στον αέρα ακούγονται αστεία.

  • Έχει να κάνει και με την αεροδυναμική. Αν βάλεις maglev σε σύραγγα με κενό αέρος, οι ταχύτητες μπορούν να γίνουν μερικά mach.

  • Ōriōn

    TGV, 560 km/h προ 20ετίας.