Μαθηματικό μοντέλο αποδεικνύει ότι ένας υπολογιστής είναι αδύνατο να αποκτήσει συνείδηση

ithinker_chin

Από βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας μέχρι τρελές θεωρίες συνωμοσίας για την εξέλιξη της τεχνολογίας, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούσαμε ότι για τον κίνδυνο υποδούλωσης του Ανθρώπου από τις μηχανές. Αλλά ας δούμε τι λένε και τα (συνήθως) έγκυρα Μαθηματικά.

Ερευνητές του National University of Ireland δημιούργησαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας της συνείδησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο και κατέληξαν ότι είναι μαθηματικά αδύνατο για έναν υπολογιστή να αποκτήσει επίγνωση και να αρχίσει να σκέφτεται μόνος του (χωρίς να υπάρχει εντολή από κάποιον).

Η έρευνα βασίστηκε σε παλαιότερη θεωρία που υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη συνείδηση δομείται από την ενσωμάτωση της πληροφορίας στον εγκέφαλο, η οποία γίνεται χωρίς να “σπάζει” σε μικρότερα κομμάτια. Για παράδειγμα, όταν ένας άνθρωπος βλέπει ένα πράσινο μήλο δεν καταγράφει την πληροφορία ως “ένα σχήμα + ένα χρώμα”. Αντίθετα, σε μια λογική πύλη υπολογιστή με δύο εισόδους, είναι αδύνατο να γνωρίζεις το αποτέλεσμα εξόδου έχοντας μόνο την πληροφορία από τη μία είσοδο. Έτσι, όμως, υπάρχει απώλεια στην ενσωμάτωση της πληροφορίας.

Όπως εξηγεί ο Phil Maguire,

“Βάζεις 2 bits πληροφορίας και παίρνεις πίσω 1. Εάν ο εγκέφαλος μας λειτουργούσε έτσι, τότε θα είχαμε συνεχή διαρροή πληροφορίας. Επίσης, η επαναλαμβανόμενη ανάκληση αναμνήσεων θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή τους”

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ενσωματωμένη πληροφορία που γίνεται συνείδηση δεν μπορεί να δεχθεί επεξεργασία. Για παράδειγμα, ένα album με φωτογραφίες στον υπολογιστή είναι μεν αποθηκευμένο, αλλά δεν είναι ενσωματωμένο. Γι΄αυτό μπορούμε εύκολα να τις επεξεργαστούμε. Όμως, όταν δημιουργούνται οι εικόνες-αναμνήσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο, προστίθενται στο “album” με τις προηγούμενες εικόνες-αναμνήσεις και είναι αδύνατο να τις επεξεργαστείς ως ξεχωριστές “σκηνές”.

Εν κατακλείδι, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι απέδειξαν μαθηματικά πως είναι πάνω από τις δυνατότητες μας (τουλάχιστον για την ώρα) να αποκωδικοποιήσουμε το πως ακριβώς ο εγκέφαλος συλλαμβάνει και ενσωματώνει-αφομοιώνει την πληροφορία, επομένως, δεν μπορούμε να δώσουμε και την αντίστοιχη εντολή σε μια μηχανή για να πράξει το ίδιο και να αποκτήσει σταδιακά συνείδηση.

Να επαναλάβουμε ότι η παραπάνω έρευνα στηρίζεται στη θεωρία περί δημιουργίας της ανθρώπινης συνείδησης και ενσωμάτωσης της πληροφορίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν την 1η Μαΐου στο online επιστημονικό περιοδικό ArXiv (βλ. εδώ).

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Featured, Misc, Robots, Science. Bookmark the permalink.
 • Zio Zef

  Χρειαζεται μαθηματικο μοντελο και τοσες εργατοωρες για να αποδειξουν το αυτονοητο?Για βγαλτε και ενα μαθηματικο μοντελο για να αποδειξετε οτι ο τζορτζ λενον ειναι γκει

 • Haralez Nooryan

  Μαθηματικο μοντελο αποδεικνυει κατι για ενα πραγμα που δεν προσδιοριζεται μαθηματικά. Φοβερό!

  Και οι ανθρωποι υπολογιστές ειμαστε, φτιαγμενοι απο τη φυση. Αν εμεις φτιαξουμε εναν τελειο προσομοιωτη του εγκεφαλου, δεν θα εχει διαφορά.
  Αλλο το οτι απλα δεν μπορουμε και μαλλον ποτε δεν θα μπορεσουμε.

  Υ.Γ. — Το arXiv δεν ειναι περιοδικο. Οποιος θελει ανεβαζει οτι θελει. Αρκει να φαινεται επιστημονικο.

 • Donald

  Ποιος ειναι ο τζορτζ λενον ?

 • Zio Zef

  ποδοσφαιριστης του ολυμπιακου

 • Δημήτρης

  Βέβαια, αυτή η μαθηματική απόδειξη αναφέρεται σε υπολογιστές του συμβατικού τύπου που χρησιμοποιούμε τώρα. Αν αληθεύει ότι η συνείδηση είναι και κβαντικό φαινόμενο, ένας κβαντικός υπολογιστής ίσως μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

 • Nikos

  Διόρθωση. Το arxiv είναι πλατφόρμα προδημοσίευσης, δεν μπορεί να ανεβάσει ο καθένας ότι θέλει, πρέπει πρώτα να φτιάξει λογαριασμό και να βρεί κάποιον από την επιστημονική κοινότητητα να εγγυηθεί ότι αποτελεί ενεργό μέλος στον τομέα του. Επίσης πολλές εργασίες καταλήγουν έπειτα σε πολλά έγκυρα επιστημονικά περιοδικά που έπειτα περνούν από ενδελεχή έλεγχο.

 • objecto

  Αν η συνείδηση είναι κβαντική, κολλάει στα παράδοξα της κβαντικής κάπου και η ψυχή?

 • Δημήτρης

  Οκ, να το αναλύσω λίγο. Υπάρχει ένα άλυτο μαθηματικό πρόβλημα, του οποίου ο τίτλος είναι ΝΡ=Ρ, το οποίο είναι αρκετά περίπλοκο για να εξηγήσω, αλλά έχει να κάνει μεταξύ άλλων με το πως ένα ψηφιακό σύστημα, όπως ένας υπολογιστής, επεξεργάζεται μια περίπλοκη αναλογική κατάσταση, όπως η συνείδηση. Όμως, ένας κβαντικός υπολογιστής λειτουργεί με άλλες αρχές, οπότε η λύση του προβλήματος θα θέλει άλλα μαθηματικά.

  Τώρα, για την ψυχή, έχουμε πρόβλημα ορισμού. Με κάποιους ορισμούς της ψυχής μια κβαντική θεώρηση της συνείδησης είναι συμβατή, με κάποιους άλλους όχι. Πάντως, το πιο πιθανό είναι πως δεν υπάρχει μια αθάνατη ουσία με αναμνήσεις της προσωπικότητας και του χαρακτήρα κάποιου, με τον τρόπο που περιγράφουν οι περισσότερες θρησκείες.

 • objecto

  Προφανως και δεν θα ειναι (ΑΝ συνέβαινε) κατι σαν αυτο που περιγραφουν οι θρησκείες, μαλλον προς ενα συμπαντικο συνειδητο/ασυνειδητο θα εμοιαζε και οπως λες σε καμια περιπτωση δεν θα μπορουσαμε να ταυτιστουμε με την προσωπικοτητα μας.Αλλωστε αν αυτο συνεβαινε η συνειδητοποιηση της απειροτητας μας θα ηταν μια διανοητικη συνθλιψη. Φανταζομαι θα ήταν αν ξαφνικα αρχιζαμε για παραδειγμα να αντιλαμβανομαστε τον χρόνο σαν διασταση παρα να τον διανυουμε σειριακα. Θα ηταν χαος για την στενη λογικη μας. Πολυ ωραια συζητηση θα ηταν αλλα δυστυχως λαθος το μερος.

 • objecto

  Παντως ενας George Lennon ποδοσφαιριστης υπηρξε. Παλια πολυ παλια….

 • Pingback: Cycorp: Μετά από 30 χρόνια (!) ανάπτυξης σχεδόν έτοιμο το πιο φιλόδοξο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης()

 • Pingback: Ερευνητές βρήκαν τον διακόπτη on/off στον εγκέφαλο για την ανθρώπινη συνείδηση()