25 χρόνια Microsoft Windows!

Αυτό το Νοέμβριο κλείνουν 25 χρόνια από τότε που η Microsoft κυκλοφόρησε τα πρώτα Windows 1.0, το λειτουργικό σύστημα που ξεκίνησε ως μια γραφική απεικόνιση του DOS (Disk Operating System) και εξελίχθηκε στο κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα στην ιστορία των υπολογιστών!

Όλα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 1981, όταν η Microsoft προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα Interface Manager με απλές εφαρμογές (πρόγραμμα ζωγραφικής, επεξεργαστή κειμένου, ρολόι, ημερολόγιο), στις οποίες ο χρήστης θα μπορεί να μεταπηδά γρήγορα (multitasking) με ένα κλικ.

Η αλλαγή του ονόματος σε Windows έγινε στις 10 Νοεμβρίου 1983, με τον Bill Gates να ανακοινώνει ότι τα Windows 1.0 θα είναι διαθέσιμα τον επόμενο Απρίλιο. Τελικά, η κυκλοφορία τους άργησε 2 χρόνια, με την επίσημη πρεμιέρα να γίνεται στις 20 Νοεμβρίου 1985, ενώ η Microsoft συνέχισε την υποστήριξη τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2001 (16 χρόνια μετά)!

Η δεύτερη έκδοση Windows 2.0, κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1987, έφερε τη δυνατότητα ανοίγματος πολλών παραθύρων (με επικάλυψη) και ήταν σημαντικά πιο βελτιωμένη από την προηγούμενη, χάρι και στον ταχύτατο (για την εποχή) επεξεργαστή Intel 286. Οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα αλλαγής παραθύρων με keyboard shortcuts, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το Control Panel και άρχισαν να γράφονται οι πρώτες εφαρμογές από τρίτους!

Οι βελτιώσεις συνεχίστηκαν με την έκδοση Windows 3.0 το Μάϊο 1990. Περισσότερα χρώματα (16), ταχύτητα και λιγότερα προβλήματα. Εμφανίζονται πιο όμορφα εικονίδια, file manager, print manager, program manager, καλύτερο multitasking χάρι στην εικονική μνήμη (virtual memory), και για πρώτη φορά οι προγραμματιστές έχουν ένα νέο Windows Development Kit που τους επιτρέπει την κατασκευή εφαρμογών χωρίς να ανησυχούν για drivers!

Πλέον η Microsoft είχε την επιτυχία στα χέρια της και η έκδοση Windows 3.1 (οι περισσότεροι από 30 και άνω θα τη θυμάστε) ήρθε με βελτιωμένα γραφικά το Μάιο 1992, δυνατότητα reboot των προγραμμάτων, καθώς και screensavers όταν υπήρχε αναμονή. Να σημειωθεί ότι η Virgin Atlantic και η Qantas τα χρησιμοποιούσαν μέχρι το 2008 (!) στα συστήματα διασκέδασης των πτήσεων τους.

Στη συνέχεια ήρθε η ώρα για τη Microsoft να ασχοληθεί περισσότερο με την εταιρική χρήση, δημιουργώντας τα Windows NT το 1993, ένα σύστημα 32-bit διαθέσιμο σε έκδοση workstation και server, το οποίο μεταξύ άλλων έφερε μαζί του το γνώριμο NTFS file system και γραφικό περιβάλλον για τους προγραμματιστές. Την ίδια χρονιά παρουσιάστηκαν και τα Windows for Workgroups 3.11, και για πρώτη φορά τα Windows-based PCs είχαν τη δυνατότητα δικτύωσης μεταξύ τους!

To 1995 ήταν η χρονιά που άλλαξε την ιστορία των υπολογιστών, καθώς μέχρι τότε ένας υπολογιστής έπρεπε πρώτα να ανοίγει με το MS-DOS και στη συνέχεια να φορτώνει τα Windows. Η κυκλοφορία των Windows 95 έφερε πρωτόγνωρες δυνατότητες όπως plug and play (εύκολη εγκατάσταση hardware και προγραμμάτων), υποστήριξη multimedia, ενσωματωμένες δυνατότητες Internet μέσω του πρωτόκολλου 32-bit TCP/IP και dial-up networking. Ακόμη, εμφανίζεται η taskbar, το κουμπί εκκίνησης, ο φάκελος My Computer, ο κάδος ανακύκλωσης και (το σημαντικότερο) ο Internet Explorer 1.0!

Αυτό το νέο περιβάλλον συστήθηκε στις επιχειρήσεις με την έκδοση Windows NT 4.0 το 1996, με επιπλέον εργαλεία προγραμματισμού, βελτιωμένη υποστήριξη δικτύωσης, ενώ η ικανότητα να κλείνει προβληματικές εφαρμογές χωρίς να απαιτείται επανεκκίνηση του υπολογιστή, την εδραίωσε ως σταθερή και αξιόπιστη πλατφόρμα.

Η επόμενη έκδοση είναι τα ακόμα πιο γνωστά στο ευρύ κοινό Windows 98 (Ιούνιος 1998), τα οποία εμφάνισαν αρκετά προβλήματα που ακόμα διακωμωδούνται (η περίφημη μπλε οθόνη κατά την παρουσίαση τους από τον Bill Gates), ξεχώρισαν για την υποστήριξη των DVD drives, του USB, ενώ συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά το Windows Update για την άμεση ενημέρωση σχετικά με patches και updates του συστήματος.

Η αλήθεια είναι ότι με τα Windows 98 άρχισαν και η πρώτη δυσπιστία για τη Microsoft. Η εορταστική έκδοση Windows Millenium (Σεπτέμμβριος 2000) μπορεί να είχε αρκετά νέα χαρακτηριστικά, αλλά ταυτόχρονα ήταν ασταθής, προβληματική και κουραστική για τον χρήστη. Παρόλα αυτά, για πρώτη φορά εμφανίστηκαν τα αυτόματα updates, Windows Media Player 7, Windows Movie Maker, universal Plug and Play και System restore! Την ίδια περίοδο κυκλοφόρησαν και τα Windows 2000 Professional για επιχειρήσεις, σχεδιασμένα έτσι ώστε να στείλουν τα NT 4.0, 95 και 98 στη λήθη.

Η Microsoft ήθελε μετά από αυτά να ενώσει τους δύο κλάδους, τον επιχειρηματικό και τον καταναλωτικό, και το κατάφερε με τα Windows XP (Οκτώβριος 2001). Η πιο επιτυχημένη έκδοση όλων των εποχών ήρθε με τρομερά βελτιωμένα γραφικά, το Windows Messenger και δύστυχως τον Internet Explorer 6. Κυκλοφόρησαν σε πολλές μορφές Home, Professional, Media Center, 64-bit, tablet PC edition, και μέχρι το τέλος του 2006 είχε πουλήσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια παγκοσμίως!

Μετά από 6 χρόνια (Ιανουάριος 2007) , ήρθε η σειρά των Windows Vista, ένα λειτουργικό σύστημα που προκάλεσε αρχικά μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά στη συνέχεια αποδείχτηκε τρομερά προβληματικό. Ωστόσο, παρουσιάστηκαν ορισμένα νέα χαρακτηριστικά, όπως η δυνατότητα αναζήτηση από το Start button, τα thumbnail previews και τα widgets.

Αφού κατάλαβε τα λάθη της, η Microsoft κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο 2009 τα Windows 7, με υποστήριξη για λειτουργίες επάνω σε οθόνες αφής, ανανεωμένη Taskbar, τον ανεκτό Internet Explorer 8, ενώ γενικότερα έφερε μια πιο ευχάριστη εμπειρία στο μέσο χρήστη, προσπαθώντας να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Άλλωστε, εργάζεται ήδη επάνω στη δημιουργία των Windows 8 με τις πρώτες πληροφορίες να δείχνουν ότι θα είναι το απόλυτο comeback για την εταιρία!

Όπως και να έγιναν τα πράγματα, καλώς ή κακώς τα Windows αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην εξέλιξη των υπολογιστών και της πληροφορικής γενικότερα!

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Microsoft and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.
 • Pingback: Tweets that mention 25 χρόνια Microsoft Windows! « TechGear.gr – All about gadgets and technology -- Topsy.com()

 • Pingback: Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να απορροφήσουν τη νέα αύξηση του ΦΠΑ | Διαιτες()

 • ναι ! 25 χρονια τωρα, ενα σοβαρο λειτουργικο της προκοπης, δεν αποκαμε, η μικρομαλακη !!! πειτε μου ενα win λειτουργικο που δεν θελει update καθε βδομαδα (αντε καθε 15 !) !!!

  (πιστευω οτι το ξερετε) ολα τα “σοβαρα” κρατη εχουν βαλει στο δημοσιο τομεα τους, unix (=linux). τυχαιο, δε νομιζω….

 • King Julien

  @avaftistos καθόλου τυχαίο αλλά πέρασαν 25 χρόνια για να υπάρξει κάτι ανταγωνιστικό…πες το όπως θες εγώ το λέω μαγκιά

 • Pingback: SPORT 24 - Media* » Ποιός αγοράζει περιοδικά;()

 • Vaftismenos

  King Julien, η μόνη μαγκιά της Microsoft ήταν η ταχύτατη εξάπλωση (όχι πάντα με νόμιμες/ηθικές μεθόδους, βλ. συνεχείς καταδίκες από ΗΠΑ και ΕΕ), η οποία δημιούργησε καθεστώς μονοπωλίου.

  Όσο για το αν υπάρχει κάτι ανταγωνιστικό, ρίξε μια ματιά στα τελευταία distros του Linux, δες το OS της Apple και μετά ξαναμιλάμε…

  Και κάτι άσχετο για την ιστορία: Κακώς χρησιμοποιείται πληθυντικός για “τα” Windows, το ορθό είναι ΤΟ [λειτουργικό σύστημα] Windows (π.χ. Το Windows ΝΤ ήταν πιο σταθερό λειτουργικό απ’ό,τι το Windows 95). Η λέξη “Windows” αποτελεί εμπορικό τίτλο και δεν κλίνεται, ακόμα και στα αγγλικά χρησιμοποιούν ενικό: “Windows 7 HAS advanced networking capabilities”.

  Απλά έχει επικρατήσει τόσο πολύ η σύνταξή του με πληθυντικό, που ξενίζει στα αυτιά! Και φυσικά ούτε λόγος για “τα” Linux, “τα” Office, κλπ.!

 • Συμφωνώ για τον πληθυντικό! Αλλά όπως και εσείς επισημαίνετε, δυστυχώς ή ευτυχώς έχει επικρατήσει τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο…

 • Vaftismenos

  Valve το σχόλιό μου για τον πληθυντικό δεν αποτελούσε κριτική προς τον αρθογράφο! 🙂

 • Pingback: Από Windows 1.0 σε Windows 7 με συνεχόμενα upgrades [video] | TechGear.gr - All about gadgets and technology()

 • Pingback: Windows 8: Η παράδοση λέει ότι θα αποτύχει...ή μήπως όχι;()

 • oMG

  Θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις αν επιτρέπετε

  Πρώτον αν θα κάνεις update είναι θέμα δικό σου και δεν στο επιβάλει κανένας εγώ προτείνω να τα κάνεις. Στο Linux μιας και το ανέφεραν έχει update σχεδόν κάθε μέρα.

  Δεύτερον προς τον αρθρογράφο το Windows 2000 δεν βγήκαν απλά την ίδια περίοδο με τα Millenium. Με τα 2000 η Microsoft σκόπευε να περάσει τα Windows που ήταν για οικιακή χρήση (95,98) στον πυρήνα τον NT που ήταν πιο σταθερός σε σχέση με τον υπάρχουν που βασιζόταν στο DOS όμως οι χρήστες και οι εταιρίες παραγωγής λογισμικού δεν ήταν έτοιμες ακόμα. Οπότε δημιουργήθηκε μια δυσαρέσκεια από τους χρήστες που πλέον καμία εφαρμογή τους που είχαν μάθει δεν έτρεχε στο νέο λειτουργικό. Για να αναβάλει για ένα διάστημα αυτό το πέρασμα στον νέο πυρήνα έκανε ένα αποτυχημένο lifting στα Windows 98 και έβγαλε τα millenium. Μετά βγήκαν τα XP με τον νέο πυρήνα με συμβατότητα όμως προς τα πίσω

  Τρίτον το Linux είναι εντυπωσιακό και αρτιότερο σε πολλά σημεία αλλά το πλήθος τον διανομών πολλές φορές αποθαρρύνει τον μέσο και αρχάριο χρήστη. Όσο για το OS X προσωπικά δεν μου αρέσει και δεν θα πλήρωνα για ένα λειτουργικό που το μόνο που μου προσφέρει είναι απλά οπτικά εφέ γιατί το βασικό σύστημα πυρήνας κλπ είναι ανοιχτό λογισμικό (FreeBSD) πέρα από το γεγονός που θα πρέπει να έχω και ένα μέτριο hardware ακριβοπληρωμένο και να μην μπορώ να αλλάξω και πολλά νόμιμα.