Επιστήμονες του MIT δημιούργησαν κάμερα που μπορεί να δει σε γωνίες

camera

Πως θα σας φαινόταν μια κάμερα με την οποίο θα μπορούσατε να βλέπετε σε γωνίες; Επιστήμονες του MIT κατάφεραν μέσα σε δύο χρόνια και δημιούργησαν μια τέτοια κάμερα χρησιμοποιώντας laser που ανιχνεύουν ηχώ φωτός.

Λειτουργεί με βάση την αρχή του περισκοπίου αλλά χωρίς να χρησιμοποιεί καθρέπτες για την ανακατεύθυνση του φωτός αλλά κανονικούς τοίχους, πόρτες, πατώματα κτλπ.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται ένα femtosecond laser που εκπέμπει μικρές ακτίνες φωτός. Το φως αντανακλάται στον τοίχο και πέφτει πάνω σε μια άλλη επιφάνεια και καταλήγει να επιστρέφει στον αισθητήρα της κάμερας. Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι η ακτίνα να επιστρέψει στον αισθητήρα είναι μια ένδειξη του πόσο μακριά έχει ταξιδέψει εξαρχής το φως.

H διαδικασία αυτή πραγματοποιείται κάμποσες φορές μέχρις ότου το σύστημα να μπορεί να συνθέσει τη γεωμετρία του δωματίου. Η εικόνα που παράγεται είναι 3D και λιγάκι θολή αλλά εύκολα αναγνωρίσιμη.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην πράξη από σωστικά συνεργεία σε επείγουσες καταστάσεις για να υπάρχει ορατότητα πίσω από γωνίες. Πέρα από αυτό, όμως, παραμένει από μόνο του ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα.

[via TGDaily]

Loading