Αφαίρεση των αντανακλάσεων σε φωτογραφίες μέσα από παράθυρα με νέο αλγόριθμο του MIT

mit_algorithm

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να βγάζεις φωτογραφία μέσα από ένα κτίριο και να βλέπεις την αντανάκλαση σου αποτυπωμένη στο τζάμι, επομένως, θα ήταν χρήσιμο αν υπήρχε ένα λογισμικό για να την αφαιρείς με εύκολο τρόπο. Αυτό κατάφεραν ερευνητές του MIT με επικεφαλής τον YiChang Shih, αναπτύσσοντας έναν αλγόριθμο που αναγνωρίζει και αφαιρεί αυτόματα τις αντανακλάσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αλγόριθμος μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο αν η αντανάκλαση γίνεται σε διπλό ή σε πολύ παχύ γυαλί, έτσι ώστε να υπάρχει η κατάλληλη απόσταση για να δημιουργηθούν ουσιαστικά δύο σχεδόν ευθυγραμμισμένες αντανακλάσεις. Ο αλγόριθμος μπορεί τότε να αναγνωρίσει ποιο μέρος της εικόνας είναι ανεπιθύμητο για να το αφαιρέσει.

Οι προφανείς εφαρμογές της τεχνική είναι σε ψηφιακές κάμερες για αυτόματη αφαίρεση των αντανακλάσεων αναγνωρίζοντας ότι η λήψη γίνεται μέσα από παράθυρο και σε λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών, ενώ σε πιο μελλοντικά projects θα μπορούσε να βοηθήσει στην τεχνητή όραση των robots για να μην μπερδεύονται με τις δικές τους αντανακλάσεις.

[via]

Loading