Το φεγγάρι είναι πιο βλαβερό από όσο πιστεύουμε

moon

Την επόμενη φορά που θα τάζεις το φεγγάρι στο άλλο σου μισό, καλά θα κάνεις να το λάβεις υπόψην σου τα πρόσφατα ευρήματα ερευνών που έδειξαν ότι το φεγγάρι αποτελεί ένα εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον για τον άνθρωπο προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και καρκίνο.

Ερευνητές του University of Tennessee ισχυρίζονται ότι η μακροπρόθεσμη έκθεση στη σκόνη της Σελήνης είναι άκρως επιβλαβής για τον άνθρωπο. Όπως αναφέρουν, στο παρελθόν ακόμα και η σύντομη έκθεση των αστοναυτών της αποστολής Apollo στη σκόνη είχε δυσάρεστες συνέπειες στο δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονες τους και μάλιστα παρά το γεγονός ότι φορούσαν ειδικές στολές.

Η εισπνοή της βλαβερής σκόνης της Σελήνης μπορεί να προκαλέσει ποικίλα αναπνευστικά προβλήματα, από φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος μέχρι και καρκίνο. Οι επιστήμονες τη συγκρίνουν με γνωστούς ρύπους της Γης όπως τον αμίαντο και την ηφαιστειακή τέφρα, το μικροσκοπικό μέγεθος των οποίων τους επιτρέπει να εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες μας. Πέρα από αυτό, στη σεληνιακή σκόνη έρχεται να προστεθεί και η μακροχρόνια έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και ακτινοβολία πρωτονίων.

Τέλος οι ερευνητές αναφέρουν ότι η σκόνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς δερματικούς ερεθισμούς ή και βλάβες στους κερατοειδείς των ματιών.

[via]

This entry was posted in Featured, Misc, Science. Bookmark the permalink.
 • giorginho eponumous

  Η αναλυση των δειγματων που εφεραν οι Αρμστρονγκ-Ολντριν το 1969 τελειωσε επιτελους … προχθες!

 • george

  Να προσέχουμε δηλαδή…

 • geomam

  Ευχαριστώ την μάνα μου που δεν με έκανε αστροναύτη. Μπορώ να πεθάνω τώρα από γήινη αιτία.

 • Harris Korotzis

  Τιποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν … αστροναύτη! Επιτέλους, η διαφημιση αρχίζει να απόκτά νόημα.

 • Jenny

  Και επισης χωρις φεγγαρι δεν θα υπηρχε καν ζωη στη Γη…οποτε διαλεγετε και παιρνετε! ειτε καρκινοι ειτε να γινουμε σαν τον Αρη

 • Mrmonkey Nutnuts

  Και όμως! Πόσοι έχουν ΗΔΗ αγοράσει ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΚΕΙ! (Το ΩΡΑΙΟ θα είναι οι τροϊκανοί και ο Στουρνάρας να κάνουν και σχετική combo-box στις δηλώσεις του Ε9!)… Τρέλλα σύννεφο!

 • Αλέξανδρος

  Εσύ, δηλαδή, κύριε αρθρογράφε, τι ακριβώς κάνεις για να αποφύγεις την επαφή με τη Σεληνιακή σκόνη και να μετριάσεις τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον άνθρωπο???????? Εννοώ, τέλος πάντων, τι ακριβώς σκεφτόσουνα και τι έκανες όταν έγραφες αυτό το άρθρο????????