Η Mozilla επανεξετάζει την υποστήριξη του H.264

mozilla

Πριν ένα χρόνο η Google ανακοίνωσε την πρόθεσή της να σταματήσει την υποστήριξη της κωδικοποίησης H.264 και να προωθήσει το δικό της WebM στον δημοφιλή browser Chrome. Είχαμε αναφερθεί εκτενώς σε εκείνη την απόφαση και στις συνέπειες που θα είχε στον παγκόσμιο Ιστό.

Εκείνο το διάστημα η Mozilla είχε προβεί και εκείνη στην αντικατάσταση H.264 προωθώντας το ελεύθερο Ogg Theora αλλά και το νέο τότε WebM της Google.

Τα πράγματα από τότε δεν έχουν αλλάξει, όμως, και όπως φαντάζεστε το WebM δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει την δημοτικότητα που θα επιθυμούσε η Google. Σήμερα, η Mozilla ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την υποστήριξη του H.264 με ένα ειδικό codec που θα επιτρέπει την προβολή βίντεο μέσω H.264 όταν αυτό είναι διαθέσιμο. Με τον τρόπο αυτό η Mozilla θα μπορέσει να αποφύγει τα royalty fees ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων εάν ενσωμάτωνε εξαρχής το H.264 στον browser.

H στάση της Mozilla όσον αφορά το open-source λογισμικό είναι γνωστή. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί μόνο δωρεάν και ανοιχτά πρότυπα και γι' αυτό υποστηρίζει το Ogg Theora και WebM. Τα πράγματα, όμως, τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν διαφοροποιηθεί. Η Google δεν έχει πετύχει τον στόχο της να αφαιρέσει πλήρως την υποστήριξη του H.264 από τον Chrome υπέρ του WebM ενώ, μάλιστα, η δημοτικότητα του codec έχει ανεβεί ακόμα περισσότερο.

Το μέλλον για τη Mozilla προβλέπεται αρκετά δύσκολο. Η εταιρεία πασχίζει να παραμείνει στην ιδεολογία του δωρεάν και ανοιχτού λογισμικού κινδυνεύοντας παράλληλα να μείνει πίσω τεχνολογικά όσον αφορά τα πρότυπα. Ήδη η δημοτικότητα του Firefox σημειώνει μείωση και η Mozilla πρέπει να ξεκαθαρίσει τους στόχους της.

via The Verge

Loading