Νανοκαλώδια με πάχος μόλις 3 άτομα για τις αναδιπλώμενες συσκευές του μέλλοντος [Video]

vanderbilt-nanowires

Μόλις πρόσφατα είδαμε το concept PaperFold με τις 3 αναδιπλώμενες οθόνες και τώρα μαθαίνουμε για το επίτευγμα ενός ερευνητή του Vanderbilt Univesity που θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά στην κατασκευή παρόμοιων smartphones/tablets.

Ο Junhao Lin κατάφερε να κατασκευάσει το μικρότερο μεταλλικό "νανοκαλώδιο" στον κόσμο με πάχος μόλις 3 άτομα, μέγεθος κατά 1/1000 μικρότερο από τις μικροσκοπικές διασυνδέσεις των τρανζίστορ στα σημερινά ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωκράτη Παντελίδη (Distinguished Professor of Physics and Engineering στο Vanderbilt University)

"Είναι η επιτομή των πάντων. Αρκετοί στο παρελθόν έχουν κατασκευάσει nanowires, αλλά στα 50 ή 100nm. Έμεις έχουμε νανοσωλήνες 1nm. Αυτά (τα nanowires του Lin) είναι στα 0.4nm. Θα περίμενα ότι θα είναι εύθραυστα, αλλά τελικά είναι εξαιρετικά ισχυρά.

Επομένως, κοιτώντας στο μέλλον, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα εύκαμπτο διδιάστατο υλικό για την κατασκευή οθονών ή συσκευών που θα είναι εύκαμπτες σαν ένα φύλλο χαρτί. Το υλικό είναι έτσι κι αλλιώς εύκαμπτο, αφού πρόκειται για μονοατομικό στρώμα"

Τα εν λόγω nanowires δεν μπορούν να σταθούν αυτόνομα, αλλά χτίζονται και τοποθετούνται μέσα στη δομή "κηρήθρας" μαζί με τα τρανζίστορ και τις πύλες μνήμης, σχηματίζοντας έτσι ένα λεπτό και εύκαμπτο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φορητές συσκευές. Για να δούμε!

[via]

Loading