Η NASA ανακάλυψε σύστημα παρόμοιο με το Ηλιακό Σύστημά μας με τη βοήθεια της Google [Video]

Η σημαντική ανακοίνωση της NASA αφορούσε τελικά μια σπουδαία ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Η Διαστημική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι το σύστημα Kepler-90 περιλαμβάνει 8 πλανήτες που κινούνται σε τροχιά γύρω από αστέρι παρομοίου μεγέθους με τον δικό μας Ήλιο σε απόσταση 2545 ετών φωτώς μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Δράκοντα. Ουσιαστικά, αυτό μεταφράζεται στην ανακάλυψη ενός συστήματος που μοιάζει εξαιρετικά με το δικό μας Ηλιακό Σύστημα.

Η NASA ολοκλήρωσε τη μελέτη της παρατηρώντας τον εξωπλανήτη Kepler-90i με τη βοήθεια της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της Google, η οποία ανέλυσε περισσότερα από 35.000 πιθανά πλανητικά σήματα που προήλθαν από το Kepler. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για την ανάλυση των δεδομένων που έρχονται από το Kepler, αλλά αυτή τη φορά οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσομοίωση νευρωνικού δικτύου που συμπεριφέρεται όπως οι νευρώνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο και εκπαίδευσαν το AI έτσι ώστε να αναζητά και αναγνωρίζει αδύναμα σήματα που είχαν προσπεραστεί σε προηγούμενες αναλύσεις.

Αυτή η μέθοδος machine learning απέδωσε καρπούς, αφού συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση περισσότερα από 15.000 "χαμένα" σήματα, με αποτέλεσμα η ακρίβεια στην αναγνώριση πλανητών να φτάσει στα επίπεδα του 96%! Έτσι, εξέτασαν 670 συστήματα που είναι γνωστό ότι περιλαμβάνουν πολλούς εξωπλανήτες.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα Kepler-90, αποτελεί μια πιο συμπαγή έκδοση του δικού μας Ηλιακού Συστήματος με 8 πλανήτες, όπου ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης βρίσκεται στην απόσταση Γης - Ηλίου. Ο κοντινότερος πλανήτης είναι ο Kepler-90i όπου το ένα έτος (περιφορά γύρω από το αστέρι) ολοκληρώνεται μέσα σε 14.4 ημέρες, έχει μέγεθος τρεις φορές μεγαλύτερο από τη Γη και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του φτάνει τους 427°C.

[NASA]

 

Loading