Σπουδαστής κατασκευάζει άφθαρτο δίσκο που διαρκεί μέχρι και 1 δισεκατομμύριο χρόνια [Video]

qr-disc

Σπουδαστής του University of Twente ισχυρίζεται πως έχει αναπτύξει ένα νέο οπτικό μέσο αποθήκευσης που δεν καταστρέφεται με τίποτα και έχει διάρκεια ζωής μέχρι και 1 δισεκατομμύριο χρόνια!

Στην ουσία πρόκειται για έναν μεγάλο QR code δίσκο, όπου o κάθε QR κωδικός απελείται από μεμονωμένα QR pixels τα οποία χαράσσονται σε βολφράμιο και στη συνέχεια καλύπτονται από νιτρίδιο πυριτίου. Προκειμένου να διαπιστωθεί η διάρκεια ζωής του δίσκου, ο Jeroen de Vries “έψησε” το δίσκο σε ένα φούρνο 200+ βαθμών Κελσίου για μια ώρα.

Σύμφωνα με έρευνες, κάτι τέτοιο αντιστοιχεί σε 1 εκατομμύριο χρόνια ζωής σε φυσιολογικές θερμοκρασίες και πράγματι τα δεδομένα είχαν παραμείνει αναλοίωτα. Στη συνέχεια ο δίσκος δοκιμάστηκε σε ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες και οι δοκιμές έδειξαν ότι μπορεί να αντέξει μέχρι και 1 δισεκατομμύριο χρόνια.

Ένα αντίστοιχο υπερανθεκτικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων έχει δημιουργήσει στο παρελθόν και η Hitachi με την εγγραφή των δεδομένων να πραγματοποιείται σε φύλλα χαλαζία.

[via]

This entry was posted in Featured, Hardware, Misc, Technology. Bookmark the permalink.
  • Kostis G

    Οταν μιλαμε για superposition και accelerated aging πρεπει να εχουμε ενα σημειο αναφοράς. Αφενως η φθορα στους δισκους δεν αφορα μονο το read-write κομμάτι τους, αφετερου για να γινει η υπερθεση στο 1 δις χρονια χρησιμοποιουνται παραμετροι που βγαινουν απο πειραματα βραχειας διαρκειας.

  • Yan

    Δεν ελιναι σοβαρά τεστ αυτά. Ας το φέρουν στη δουλειά μου, στη βάρδια, και αν αντέξει παραπάνω από 1 χρόνο (σε κανονική χρήση και όχι σε ψηστιέρες κτλ) τότε μπορώ να εγγυηθώ ότι θα αντέξει πάνω από 200 χρόνια συνεχούς χρήσης (από κανονικούς ανθρώπους όμως!!!!!). :ΡΡΡΡΡ

  • george

    τι χωρητικοτητα εχει? 1KB…?

  • Pingback: Νέο οπτικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων αντέχει τουλάχιστον για 13.8 δισ. χρόνια! [Video]()