Φωτεινές επιγραφές από ζωντανά βακτήρια E.Coli, για διαγνωστικούς σκοπούς! [Video]

Biopixels

Πως θα σας φαινόταν μια φωτεινή επιγραφή από ζωντανά φθορίζοντα βακτήρια αντί για τα συνηθισμένα μικρά λαμπάκια;  Μπορεί να ξενίζει σαν ιδέα, ωστόσο, ερευνητές του UCSD κατάφεραν να τη δημιουργήσουν χρησιμοποιώντας βακτήρια E.Coli, τα οποία ζουν στα...σωθικά μας.

Η φωτεινή επιγραφή αποτελείται από βιο-chips, με τα μεγαλύτερα να περιέχουν 50-60 εκατομμύρια ζωντανά φθορίζοντα κύτταρα E.Coli, τα οποία σχηματίζουν περίπου 13.000 βιο-pixels, ενώ τα μικρότερα περιέχουν περίπου 2.5 εκατ. κύτταρα (500 βιο-pixels).

Το λογικό ερώτημα που προκύπτει αφορά τη χρησιμότητα τέτοιων ζωντανών επιγραφών. Σύμφωνα με τον Jeff Hasty, καθηγητή Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο USCD:

"Αυτού του είδους οι ζωντανοί αισθητήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συνεχή παρακολούθηση/διάγνωση παθογενών οργανισμών ή τοξίνων σε δημόσιους χώρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σε αντίθεση με τα σημερινά διαγνωστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για μία και μόνο μέτρηση"

Τέλος, ο Jeff Hasty εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα είναι εφικτή η κατασκευή μικρών gadgets για διαγνωστικούς σκοπούς, αλλά δεν θα είναι καθόλου απίθανη η ενσωμάτωση κάποιου παρεμφερούς μηχανισμού σε πιο εμπορικά προϊόντας, όπως είναι τα smartphones.

Να υπενθυμίσουμε ότι ερευνητές στο Advanced Institute for Science and Technology στην Κορέα προσπαθούν για κάτι παρόμοιο βγάζοντας διαγνώσεις με φτύσιμο στην οθόνη του smartphone!


Biopixels

[πηγή Gizmodo]
Loading