Νέος AI επεξεργαστής από τη Meta με 3.5x μεγαλύτερη απόδοση

Η Meta παρουσίασε τον δεύτερης γενιάς επεξεργαστή «εκπαίδευσης και εξαγωγής συμπερασμάτων» ή «MTIA», σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη έκδοση, και η εταιρεία κάνει λόγο για πολύ σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόσεις του.

Η Meta επενδύει σε custom hardware τεχνητής νοημοσύνης (AI) - όπως και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες (π.χ. Microsoft, Google και Tesla) για να αντισταθμίσει τη μονοπωλιακή δύναμη του κύριου προμηθευτή GPU, της Nvidia. Η επένδυση είναι επίσης ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί η προσφορά υπολογιστών, δεδομένου ότι η Nvidia δεν ήταν σε θέση να παράγει αρκετά τσιπ ώστε να καλύψει τη ζήτηση κατά τη διάρκεια της ξαφνικής αύξησης του ενδιαφέροντος για την παραγωγική AI.

Όπως και η πρώτη έκδοση, το MTIA chip αποτελείται από ένα πλέγμα κυκλωμάτων που λειτουργούν παράλληλα, ένα "πλέγμα 8x8 στοιχείων επεξεργασίας (PE)". Το chip αποδίδει 3,5 φορές ταχύτερα από τον MTIA v1, σύμφωνα με τη Meta, ενώ είναι επτά φορές ταχύτερο σε λειτουργίες Τεχνητής Νοημοσύνης που περιλαμβάνουν "αραιούς" υπολογισμούς, αυτούς δηλαδή όπου οι μεταβλητές έχουν μηδενική τιμή. Η Meta υποστήριξε ότι τα πλεονεκτήματα προέρχονται από τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική του chip και τη βελτιωμένη μνήμη και τον αποθηκευτικό χώρο. "Έχουμε τριπλασιάσει το μέγεθος της τοπικής αποθήκευσης PE, διπλασιάσαμε τη μνήμη SRAM στο chip, αυξήσαμε το bandwidth της κατά 3,5X και διπλασιάσαμε τη χωρητικότητα του LPDDR5", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το chip είναι κατασκευασμένο σε μια τεχνολογία διεργασίας 5 νανομέτρων που αναπτύχθηκε από την TSMC. Το μεγαλύτερο chip, με διαστάσεις 421 τετραγωνικά χιλιοστά έναντι 373 του v1, χωράει 2,4 δισεκατομμύρια πύλες, δήλωσε η Meta, και εκτελεί 103 εκατομμύρια μαθηματικές πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Αυτή η απόδοση συγκρίνεται με 1,1 δισεκατομμύρια πύλες και 65 εκατομμύρια πράξεις για το προηγούμενο μοντέλο.

Η Meta δήλωσε ότι οι εργασίες ανάπτυξης λογισμικού για το MTIA v1 επέτρεψαν στην εταιρεία να υλοποιήσει ταχύτατα το νέο τσιπ, και συγκεκριμένα μέσα σε λιγότερο από εννέα μήνες. Η εταιρεία αναφέρει, επίσης, ότι το chip προορίζεται για την υποστήριξη μοντέλων κατάταξης και σύστασης διαφημίσεων.

[Meta]

Loading