Νέα ηλιακά panels παράγουν ενέργεια ακόμη και από τη βροχή

solar_panels_rain_1

Μια ομάδα ερευνητών από το Qingdao University της Κίνας κατασκεύασε ένα πρωτότυπο φωτοβολταϊκό που μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα ηλιακά panels για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέχρι σήμερα, για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απόδοση ενός φωτοβολταϊκού απαιτούνται ιδανικές καιρικές συνθήκες (δηλαδή ηλιοφάνεια), επομένως, το ποσοστό πέφτει όταν έχει σύννεφα ή όταν βρέχει. Σίγουρα έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια για να αυξηθεί η απόδοση, αλλά είναι η πρώτη φορά διαβάζουμε για μια τέτοια προσέγγιση.

Οικολογική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αλατόνερο επάνω σε στρώμα γραφενίου

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι με την τοποθέτηση μιας μονοατομικής επικάλυψης γραφενίου μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση των panels εκμεταλλευόμενοι τις σταγόνες της βροχής. Αυτό συμβαίνει επειδή γίνεται ένωση των ηλεκτρονιών του γραφενίου με τα ιόντα του νερού και δημιουργείται ένας "ψευδοπυκνωτής". Η ενεργειακή διαφορά μεταξύ των δύο στρωμάτων αυτού του πυκνωτή οδηγεί στην παραγωγή ηλεκτρισμού.

Με αυτόν τον τρόπο πέτυχαν απόδοση της τάξεως του 6.5%, σίγουρα αρκετά μικρότερη από το 22% των συμβατικών φωτοβολταϊκών, αλλά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης για να υπάρχει κέρδος σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

 

[via]

Loading