Nikon D5: Επίσημα η νέα κορυφαία DSLR της εταιρείας [CES 2016]

nikon_d5_4

[Δ.Τ.]

Η Nikon κυκλοφορεί την ολοκαίνουργια Nikon D5- τη φωτογραφική μηχανή D-SLR με φορμά FX που χαρίζει στους επαγγελματίες και στους ασυμβίβαστους λάτρεις της φωτογραφίας πρόσβαση σε μοναδική ισχύ και ακρίβεια. Όπου και να σας οδηγεί το δημιουργικό σας όραμα, αυτή η φωτογραφική μηχανή είναι έτοιμη να πάει ακόμα πιο μακριά.

Πλήρως εξοπλισμένη ώστε να συνοδεύει τις φιλοδοξίες σας με καταπληκτικές εικόνες, η Nikon D5 ανταποκρίνεται ακόμη και στις πιο δύσκολες φωτογραφικές προκλήσεις. Το σύστημα αυτόματης εστίασης νέας γενιάς με 153 σημεία εξασφαλίζει εντυπωσιακά ευρύτερη κάλυψη είτε φωτογραφίζετε έναν αθλητικό αγώνα είτε μια κοσμική εκδήλωση.

Καθώς διαθέτει την υψηλότερη εκτεταμένη ευαισθησία στην ιστορία της Nikon, πραγματικά σας δίνει τη δυνατότητα να φωτογραφίζετε πέρα από όσα είναι ορατά από το ανθρώπινο μάτι. Παράλληλα, για video που κόβουν την ανάσα, η λειτουργία D-Movie δίνει πλέον στους χρήστες τη δυνατότητα εγγραφής video ποιότητας 4K UHD (ultra-high-definition) στη φωτογραφική μηχανή.

Ο Dirk Jasper, Διευθυντής Επαγγελματικών Προϊόντων της Nikon Europe, αναφέρει:

“Η Nikon D5 οδηγεί τις δυνατότητες επίτευξης αυτόματης εστίασης και της αντοχής μακρύτερα από ποτέ. Όταν πρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και έχοντας μόνο μία ευκαιρία για να πετύχετε τη λήψη, αυτή η φωτογραφική μηχανή ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Η καθαρή απεικονιστική ισχύς της D5 είναι απίστευτη ενώ παράλληλα η εργονομία και οι βελτιώσεις στη ροή εργασιών της την καθιστούν ιδανικό εργαλείο για τους επαγγελματίες φωτογράφους κάθε ειδίκευσης. Όλες αυτές οι βελτιώσεις έχουν γίνει με βάση τα σχόλια των φωτογράφων και θα μειώσουν σημαντικά τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την επαγγελματική χρήση”

Σύνοψη βασικών λειτουργιών

 • Αυτόματη εστίαση επόμενης γενιάς: με 153 σημεία εστίασης και 99 αισθητήρες σταυροειδούς διάταξης (cross-type). Η ευαισθησία αυτόματης εστίασης μέχρι και τα -4 EV (ISO 100, 20 ºC/68 ºF) εξασφαλίζει κορυφαία απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Είναι εύκολο να εντοπιστούν τα θέματα που βρίσκονται περιφερειακά, ενώ η κατακόρυφη λήψη βελτιώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό χάρη στην εφαρμογή αισθητήρων σταυροειδούς διάταξης (cross-type) γύρω από τα άκρα της περιοχής εστίασης. Χάρη στη νέα μονάδα AF ASIC, η λειτουργία AF επωφελείται μονίμως από τη μέγιστη υπολογιστική ισχύ της φωτογραφικής μηχανής.
 • Νέοι αισθητήρες μέτρησης και αισθητήρες εικόνας: ο εντελώς νέος αισθητήρας CMOS 20,8 MP με φορμά FX και ο αισθητήρας μέτρησης RGB 180K pixel αποδίδουν εντυπωσιακή ακρίβεια στην αναγνώριση θεμάτων και τις λεπτομέρειες της εικόνας. Οι διαβαθμίσεις τόνων είναι πλουσιότερες και πιο ακριβείς, ενώ ο νέος μηχανισμός επεξεργασίας εικόνας EXPEED 5 εξασφαλίζει ανεπανάληπτα υψηλή ποιότητα εικόνας στο σύνολο του τυπικού εύρους ISO.
 • Ισχύς και ακρίβεια: πραγματοποιήστε λήψεις σε ταχύτητες έως και 12 fps σε λειτουργία παρακολούθησης AE/AF ή σε ταχύτητα έως 14 fps σε λειτουργία λήψης με τον καθρέφτη πάνω. Η παρακολούθηση AF και η ορατότητα από το σκόπευτρο έχουν βελτιωθεί σε εξαιρετικό βαθμό για τις λήψεις γρήγορης και απρόβλεπτης δράσης.
 • Προσωρινή εσωτερική μνήμη υψηλής απόδοσης: αποτυπώστε 200 φωτογραφίες πλήρους μεγέθους NEF (RAW) ή μεγάλες φωτογραφίες JPEG σε μία ριπή υψηλής ταχύτητας, ικανή να καλύψει έναν ολόκληρο τελικό αγώνα δρόμου 100 m χωρίς να πάρετε το δάχτυλό σας από το κουμπί λήψης.
 • Εξαιρετική ευαισθησία – από το έντονο φως του ήλιου έως το λυκόφως με αστρονομικές τιμές ISO: εκμεταλλευθείτε στο έπακρο το εύρος ISO 100 έως 102400, με δυνατότητα επέκτασης σε ισοδύναμο με ISO 3280000 στη λειτουργία Hi 5. Απολαύστε μοναδικά καθαρή απόδοση σε όλο το τυπικό εύρος ISO.
 • Video υψηλής ανάλυσης 4K/UHD: τραβήξτε video 4K (3.840 x 2.160 pixel) σε 30p/25p/24p με εγγενές κροπάρισμα κάθε pixel, αποδίδοντας τη μέγιστη δυνατή ποιότητα εικόνας. Τραβήξτε video Full HD (1080p) σε ταχύτητες έως 50p/60p και σε διάφορα φορμά.
 • Υψηλή ταχύτητα απεικόνισης και 4 φορές ταχύτερη μεταφορά δεδομένων: επιταχύνετε ασύλληπτα τις ροές εργασιών σας χάρη στις δύο νέες υποδοχές κάρτας XQD και τη νέα θύρα USB 3.0 για την ταχύτατη μεταφορά μεγάλων όγκων δεδομένων, έως τέσσερις φορές ταχύτερη ασύρματη σύνδεση και δύο φορές πιο γρήγορη σύνδεση Ethernet.

 

This entry was posted in Cameras, Nikon, Photography and tagged . Bookmark the permalink.
 • Prof.

  Όταν διάβασα για το 3.280.000 ISO χρειάστηκε να διπλοτσεκάρω στο site της Nikon ότι δεν ήταν τυπογραφικό λάθος… Δεν ήταν λάθος! Εξαιρετική μηχανή, σίγουρα θα επηρρεάσει τις δυνατότητες των “κατώτερων” μοντέλων. Δείχνει ότι τα καλύτερα έρχονται..

 • bonamin

  Native ISO όμως έχει 100 χιλιάρικα. Δεν το λες και επίτευγμα !
  Το 3 εκατομμύρια είναι στο μενού σαν: H5+ που σημαίνει οτι θα έχει όσο θόρυβο είχε το Sony Ericcson K700i. 😀

  Γενικά πολλά νούμερα βλέπω σε μια απόπειρα να δείξουν οτι κάτι έκαναν. Όπως τα 150+ σημεία εστίασης αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο 50 περίπου κάθε φορά. Κομματάκι fail. 🙂

  Νομίζω πως η 1DX Mk II (λίαν συντόμως) θα την πατήσει κάτω σαν σκουπίδι.

 • Prof.

  Ναι, αλλά άμα μπορεί να πιάσει τα 3.28 εκ ISO ευαισθησία, σημείνει το φυσικό της 100 k θα είναι σημαντικά βελτιωμένο από ότι κυκλοφορεί σήμερα.
  Δεν το ξέρω εάν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο 50.. και πάλι είναι πολύ ανώτερο από ότι κυκλοφορεί. Κι εγώ (περήφανος) κάτοχος και χρήστης Canon είμαι αλά οφείλω να πω ότι η Nikon τα τελευταία χρόνια κάνει γερή αντεπίθεση! Μακάρι η 1DX II να την κτυπήσει στα ίσα. Θα είναι καλό για τα υπόλοιπα, “χαμηλότερα” προϊόντα του μέλλοντος!

 • bonamin

  Αυτό που είπες για ISO 100 είναι πολύ λάθος.

  Το οτι μια μηχανή μπορεί να έχει ρυθμίσεις μέχρι 500.000.000 δεν σημαίνει οτι το ISO θα είναι καλύτερο απο μια μηχανή που πάει έως ISO 1600. Παίζουν πολλοί αλγόριθμοι. Δεν είναι όσο απλά όσο τα λες.

  Δεύτερον, όντως χρησιμοποιείς μόνο 50, και ΠΡΟΦΑΝΩΣ και ΔΕΝ είναι ανώτερο απο ότι κυκλοφορεί. Τα 2 ανώτερα συστήματα εστίασης στον κόσμο είναι αυτό της 1Dx και 1Dx II πλέον, και αυτό της 7D Mark II.

  Σημασία δεν έχει πόσα AF points έχεις συνολικά. Σημασία έχει πόσα απο αυτά ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ταυτόχρονα για να αναγνωρίσουν το αντικείμενό σου. Και αποδεδειγμένα κανείς δεν μπορεί να φτάσει τα AF Systems της Canon. Ειδικά τώρα με τους νέους ITR RGB Sensors στην 7DMkII και 1DxMkII.

  Τέλος η 1Dx II αποκαλύφθηκε, και φαίνεται πως είναι όντως ανώτερη της D5.

 • Prof.

  Νομίζω δεν έπιασες το τι εννοούσα.

  Δεν συγκρίνω το ISO 500.000.000 (500 M) με το ISO πχ 1600 μιας χαμηλότερης μηχανής. Συνέκρινα το ISO 100.000 (100 k) της D5 με κάποιας άλλης.

  Το πόσο καλή δουλειά έχουν κάνει στον σχεδιασμό και στην κατασκευή δεν μπορώ να ξέρω. Δεν έχω hands on εμπειρία με την μηχανή. ΥΠΟΘΕΤΩ όμως ότι μάλλον θα αποδίδει αρκετά καλά, εν σχέσει με τον ανταγωνισμό…. (είμαι πολύ ικανοποιημένος χρήστης και κάτοχος Canon by the way).

  Δεν γνωρίζω εάν τα συστήματα 1Dx & 1 Dx II είναι ανώτερα. Σε τέτοιο επίπεδο τόσο οι 1 Dx II όσο και η D5 είναι κορυφαίες και ειλικρινά δεν περιμένω να δω διαφορά στην πράξη. Να στο πω πιο απλά. Στην 7D μου ελάχιστες φορές σε 4 χρόνια μου έχει τύχει να “χάσει” το focus point που ήθελα.

  Νομίζω σχολιάζεις επί αναγραφώμμενων χαρακτηριστικών. Στην πραγματικότητα οι διαφορές είναι πολύ μικρότερες από όσο φαίνεται στο χαρτί.

  Τέλος ναι η 1 Dx II είναι εξαιρετική αλλά ειλικρινά περίμενα περισσότερα ειδικά με όσα προσφέρει η D5.

 • Prof.

  ΥΓ: Γιατί τόσος φανατισμός… 🙂 Είσαι μέτοχος στην Canon?? 🙂

 • bonamin

  Δεν βλέπω πουθενά φανατισμό. Βλέπω Hard Facts, τεχνολογία, φυσική και engineering πίσω απο κάθε μηχανή.

  Κάποια απο τις 2 είναι καλύτερες. Δεν είναι δικό μου θέμα αν μια εταιρία θα καταφέρει περισσότερα απο μια άλλη. Εγώ σαν καταναλωτής όμως ξέρω να διαλέγω. Αυτό.

  Τέλος πάντων. Δεν ασχολούμαι άλλο. Δεν οδηγεί πουθενά. Τσάμπα χρόνο χάνω.

 • Prof.

  Hard facts δεν έχουμε χρησιμοποιήσει γιατί συζητάμε κυρίως πάνω σε τεχνικά χαρακτηριστικά. Όπως έχουμε δει πολλές φορές, τα νούμερα των τεχνικών χαρακτηριστικών συνήθως διαφέρουν από τα real-world results. Περιμένω να κυκλοφορήσουν οι πρώτες συγκρίσεις.

  Εάν είχα τα χρήματα θα έπαιρνα την 1 Dx II διότι έχω επενδύσει ένα αλφα σημαντικό ποσό σε Canon εξοπλισμό. Αλλά εάν με ρωτήσεις ποια θεωρώ καλύτερη θα έλεγα την D5.

 • Μύρων Βασιλικάκης

  Eχεις σκεφτεί ποτέ πόσο επικίνδυνοι άνθρωποι είναι οι φανατισμένοι

  σε αυτό που πιστεύουν; Δες τους τζιχαντ με τις παρθένες και τα πιλάφια τι κάνουν.

  Δεν χρειάζεται να μας πεις ότι δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία μας μιλούν αυτά που γράφεις.

 • Μύρων Βασιλικάκης

  Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο επικίνδυνοι άνθρωποι είναι οι φανατισμένοι σε αυτό που πιστεύουν; Δες τους τζιχάντ με τις παρθένες και τα πιλάφια τι κάνουν.
  Δεν χρειάζεται να μας πεις ότι δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία. Μας μιλούν αυτά που γράφεις.