Η Nvidia αποκαλύπτει τα πρώτα στοιχεία για τους mobile επεξεργαστές Tegra 5 και Tegra 6 (64bit)

gpumap

Τη στιγμή που ακόμα δεν έχουμε δει τους Tegra 4 και Tegra 4i να χρησιμοποιούνται μαζικά σε συσκευές, η Nvidia αποκαλύπτει τα σχέδια της για τις επόμενες γενιές επεξεργαστών Tegra 5 (Logan) και Tegra 6 (Parker) και επεξεργαστές γραφικών Maxwell και Volta.

Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά της εταιρείας, ο επεξεργαστής γραφικών Maxwell θα προσφέρει ενοποίηση της VRAM μεταξύ GPU και CPU (ο καθένας θα έχει πρόσβαση στη μνήμη του άλλου), ενώ στον Volta θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η διάταξη “stacked DRAM” με τοποθέτηση της μνήμης επάνω στον πυρήνα της GPU προσφέροντας bandwidth 1TB/s, δηλαδή ισοδύναμο με αυτό ενός Blu-ray αλλά στο 1/50 της ταχύτητας!

tegramap

Σε ό,τι αφορά τους mobile επεξεργαστές, ο Tegra 5 (Logan) θα είναι ένα νέο SoC με ενσωματωμένη GPU αρχιτεκτονικής Kepler που υπόσχεται απόδοση συγκρίσιμη με αυτή των PCs και workstations (υποστήριξη Open GL 4.3, CUDA 5, PhysX), ενώ ο Tegra 6 (Parker) θα είναι ο πρώτος 64bit επεξεργαστής της εταιρείας για φορητές συσκευές.

Πολύ ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις από πλευράς Nvidia, με τις πρώτες συσκευές που θα χρησιμοποιούν Tegra 5 να αναμένονται μέσα στο επόμενο έτος, ενώ οι 64bit φορητές συσκευές με Tegra 6 θα κάνουν την εμφάνιση τους το 2015.

Πάντως, θα πρέπει να κερδίσει πρώτα την εμπιστοσύνη των κατασκευαστών, αφού για την ώρα η πλειοψηφία προτιμά τους επεξεργαστές της Qualcomm.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Hardware, Mobiles, Nvidia. Bookmark the permalink.
  • Diveblue

    Λογικα προτιμωνται τα SOC της Qualcomm αφου η nVIDIA οτι εχτισε με τον Tegra 3 το κατεστρεψε με τον ελλειπεστατο και αδυναμο σε σχεση με το hype Tegra 4. Ειμαι θετικα προσκειμενος στην εν λογω εταιρεια λογω gaming προιστοριας αλλα θα πρεπει να βελτιωσουν πολυ την εικονα τους στα SOC για να εχουν τυχη.