Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη μετά από 50+ χρόνια!

Η αμερικανική εταιρεία Intuitive Machines πραγματοποίησε σήμερα μια ιστορική προσεδάφιση στη Σελήνη. Το σκάφος προσεδάφισης Odysseus της Intuitive Machines, που εκτοξεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προσγειώθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης στις 6:23 μ.μ. ώρα Ελλάδας, σηματοδοτώντας την πρώτη προσεδάφιση των ΗΠΑ στη Σελήνη μετά το Apollo 17 το 1972 και την πρώτη προσεδάφιση στη Σελήνη από μια ιδιωτική εταιρεία.

Η προσεδάφιση του Odysseus αποτελεί μέρος του προγράμματος Commercial Lunar Payload Services (CLPS) της NASA, το οποίο παρέχει συμβάσεις σε εταιρείες για σεληνιακές υπηρεσίες, και μεταφέρει μια σειρά από επιστημονικά όργανα της NASA. Έχει προσεδαφιστεί στο νότιο πόλο της σελήνης, ο οποίος αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος, καθώς φιλοξενεί υδάτινο πάγο και είναι η περιοχή όπου η NASA σχεδιάζει να προσεδαφίσει αστροναύτες στο πλαίσιο του προγράμματός της Artemis.

Η επιτυχία της προσεδάφισης χαιρετίστηκε από τον Διοικητή της NASA Bill Nelson, ο οποίος δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση:

Την όγδοη ημέρα ενός ταξιδιού μήκους ενός τετάρτου εκατομμυρίου μιλίων, ένα ταξίδι κατά μήκος της μεγάλης κοσμικής γέφυρας από την εξέδρα εκτόξευσης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι μέχρι το στόχο του νότιου πόλου της Σελήνης, μια ιδιωτική πλατφόρμα προσεδάφισης με το όνομα Odysseus, που τροφοδοτείται από την εταιρεία Intuitive Machines, εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο της SpaceX, μεταφέροντας ένα πλήθος επιστημονικών οργάνων της NASA και κουβαλώντας το όνειρο μιας νέας περιπέτειας. Μια νέα περιπέτεια στην επιστήμη, την καινοτομία και την αμερικανική ηγεσία στο διάστημα. Λοιπόν, όλα αυτά αρίστευσαν στην προσγείωση της ζωής τους. Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη!

Η κάλυψη της προσεδάφισης έγινε σε ζωντανή μετάδοση από την Intuitive Machines, συμπεριλαμβανομένης μιας στιγμής που κράτησε μερικά λεπτά μετά την αναμενόμενη ώρα προσεδάφισης, όταν χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να επιτευχθεί επικοινωνία με το σκάφος προσεδάφισης. Η προσεδάφιση λειτουργεί κάπως αυτόνομα, οπότε η ομάδα στο επίγειο κέντρο ελέγχου έπρεπε να περιμένει αρκετά λεπτά μέχρι να αποκατασταθεί η επικοινωνία για να επιβεβαιώσει ότι η προσεδάφιση ήταν επιτυχής.

Πριν από την προσπάθεια προσγείωσης απαιτήθηκαν κάποιες προσαρμογές της τελευταίας στιγμής, καθώς το διαστημικό σκάφος πραγματοποίησε τόσο έναν επιπλέον διορθωτικό ελιγμό για να αυξήσει την τροχιά του σκάφους όσο και μια επιπλέον τροχιά πριν από την έναρξη της διαδικασίας προσγείωσης. Όμως η επιπλέον προσοχή απέδωσε καρπούς, καθώς η προσεδάφιση ήταν επιτυχής και το σκάφος προσεδάφισης μπορεί πλέον να ξεκινήσει τις εργασίες του με τα 12 ωφέλιμα φορτία του.

Έξι από τα ωφέλιμα φορτία επί του σκάφους είναι πειράματα της NASA, ενώ τα άλλα έξι προέρχονται από άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα και θα συλλέξει δεδομένα από το νότιο πόλο της Σελήνης.

Loading