Oumuamua: Ο πρώτος διαστρικός αστεροειδής που εισέρχεται στο Ηλιακό Σύστημα [Video]

Το European Southern Observatory (ESO) επιβεβαίωσε ότι το αντικείμενο A/2017 UI ή αλλιώς "Oumuamua" είναι ο πρώτος αστεροειδής που παρατήρησαν να εισέρχεται στο Ηλιακό Σύστημα μας και αποδεικνύεται εντελώς διαφορετικός απ' ό,τι έχουν δει μέρι σήμερα.

Η αρχική παρατήρηση του Oumuamua έγινε στις 19 Οκτωβρίου 2017 από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 στο Haleakala του University of Hawaii, στο πλαίσιο της αναζήτησης της NASA για πλανήτες παρόμοιους με τη Γη. Τελικά, αποδείχτηκε ότι πρόκειται για αστεροειδή που ξεκίνησε το ταξίδι του πολλά έτη φωτός μακριά από το Ηλιακό Σύστημα.

Οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι έχει σφηνοειδή μορφή με μήκος περίπου 400m και περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του κάθε 7.3 ώρες, ενώ το χρώμα του είναι σκούρο κόκκινο, όπως τα περισσότερα αντικείμενο στο εξωτερικό του Ηλιακού Συστήματος λόγω έλλειψης νερού / πάγου και λόγω της υποβολής του στην κοσμική ακτινοβολία για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Εξίσου ενδιαφέρον το γεγονός ότι είναι εντελώς αδρανές χωρίς την ελάχιστη ένδειξη σκόνης γύρω του.

Αφού έγινε η αρχή, οι ερευνητές ετοιμάζονται πλέον να παρατηρήσουν περισσότερα διαστρικά αντικείμενα στο Ηλιακό Σύστημα, καθώς έχουν πλέον τα κατάλληλα εργαλεία.

[via]

Loading