Παράλυτη γυναίκα μετακινεί ρομποτικό χέρι με το μυαλό της [Video]

BrainGate Robotic Arm

Η ρομποτική τραβά τα βλέμματα της δημοσιότητας ολοένα και περισσότερο, καθώς παρουσιάζει αξιοσημείωτη πρόοδο και αποτελεί πηγή ελπίδας για συνανθρώπους μας με προβλήματα κίνησης ή αναπηρίες. Πρόσφατα, μάλιστα, μάθαμε για την παράλυτη γυναίκα που ολοκλήρωσε το μαραθώνιο του Λονδίνου φορώντας βιονική φόρμα.

Η νέα πολύ θετική είδηση αφορά το σύστημα BrainGate που έδωσε τη δυνατότητα σε μια παράλυτη 58χρονη να μετακινήσει ένα θερμός καφέ προς το μέρος της και να πιει χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό της!

Η Cathy Hutchinson είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο προ 15ετίας, το οποίο την άφησε ανίκανη να κινηθεί ή να μιλήσει. Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να συνδέσουν τον εγκέφαλο της με έναν υπολογιστή που διαχειρίζεται ένα ρομποτικό χέρι, τοποθετώντας ένα εμφύτευμα 4mm στο σημείο του εγκεφάλου όπου βρίσκονται οι νευρώνες της κίνησης. Το εμφύτευμα καταγράφει τα σήματα από τους νευρώνες, τα στέλνει στον υπολογιστή και εκεί αποκωδικοποιούνται σε εντολές κάποιου λογισμικού.

Για να γίνει η χαρτογράφηση της νευρικής δραστηριότητας της ασθενούς, οι ερευνητές της ζήτησαν να φανταστεί ότι κινούσε η ίδια το χέρι της, ενώ ταυτόχρονα μετακινούσαν το ρομποτικό χέρι ανάλογα. Με αυτό τον τρόπο, ο υπολογιστής "έμαθε" το μοτίβο που ακολουθούν τα νευρικά σήματα της ασθενούς για να πραγματοποιήσει μια κίνηση, π.χ. για να πιάσει ένα ποτήρι. Στη συνέχεια, συνδέθηκε το ρομποτικό χέρι ώστε να πραγματοποιήσει την ίδια κίνηση, με τις εντολές να έρχονται απευθείας από τον εγκέφαλο της Hutchinson.

Ο νευρολόγος και μηχανικός Leich Hochberg του Brown University δηλώνει για το αποτέλεσμα:

"Όταν η γυναίκα αυτή κατάφερε χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλο της να πιάσει το θερμός με τον καφέ, να το φέρει στο στόμα της, να πιει και να το αφήσει πάλι πίσω, το χαμόγελο στο πρόσωπο της δεν μπορούσε να κρυφτεί"

Στόχος των ερευνητών είναι να καταφέρουν να δημιουργήσουν μικρότερα συστήματα, πιο σταθερά και ασύρματα, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται ευρέως από οποιονδήποτε έχει εγκεφαλική ή σωματική αναπηρία.

[via Wired]

Loading