Αυστραλοί ερευνητές εκτυπώνουν φωτοβολταϊκά σε κόλλα A3 [Video]

photovoltaic_a3_sheet

Ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή φτηνών φωτοβολταϊκών έρχεται από την Αυστραλία, αφού η συνεργασία των ερευνητών από δύο πανεπιστήμια (Melbourne και Monash) και δύο οργανισμούς (VISOSC και CSIRO) είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία εκτυπωμένων κυψελών σε μέγεθος κόλλας A3.

Αυτά τα φωτοβολταϊκά έχουν τη δυνατότητα παραγωγής 10-50watts ανά τετραγωνικό μέτρο και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επικάλυψη παραθύρων σε ουρανοξύστες, σε οροφές κτιρίων, να ενσωματωθούν σε διαφημιστικές πινακίδες για παροχή, σε αξεσουάρ (π.χ. τσάντες laptop) κλπ. ως μια extra πηγή ενέργειας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται εκτυπωμένη φωτοβολταϊκή κυψέλη, αλλά η καινοτομία στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τον πανεύκολο τρόπο παραγωγής. καθώς χρησιμοποιείται “φωτοβολταϊκή μελάνη” και ένας ειδικός εκτυπωτής (αξίας περίπου $200.000) και η εκτύπωση γίνεται όπως οι στάμπες στα μπλουζάκια!

Επόμενος στόχος είναι να αυξηθεί το μέγεθος του εκτυπώμενου φωτοβολταϊκού και φυσικά η καλύτερη απόδοση, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για μαζική παραγωγή με τις σημερινές προδιαγραφές.

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Science, Technology. Bookmark the permalink.
  • Ο παλαβογικός

    Κάτι αντίστοιχα ήθελε να κάνει η Nanosolar κ η Konarka…