Τι συμβαίνει όταν μια μπάλα του πινγκ-πονγκ εκτοξεύεται με ταχύτητα 1448χλμ/ώρα [VIDEO]

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει όταν μια μπάλα του πινγκ-πονγκ εκσφενδονίζεται με ταχύτητα 1448χλμ/ώρα (ή πιο εντυπωσιακά: περίπου 1.2 mach); Δημιουργεί, όπως είναι αναμενόμενο, μια τρύπα στη ρακέτα αλλά πέρα από το οπτικό υπερθέαμα το πείραμα που πραγματοποίησε ο καθηγητής Mark French και οι μαθητές του εξηγεί τη φυσική στο πως μια μπάλα του πινγκ-πονγκ μπορεί να επιταχυνθεί από υποηχητικές σε υπερηχητικές ταχύτητες.

Για τις ανάγκες του πειράματος η ομάδα σχεδίασε το όπλο που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο μήκους 3.65 μέτρα και μέτρησε την ταχύτητα με μια ειδική κάμερα που πρόβαλε την μπάλα απέναντι σε μια βαθμονομημένη κλίμακα. Η ενέργεια και η ορμή της μπάλας ισοδυναμεί περίπου με αυτή μιας σφαίρας που εκτοξεύεται από όπλο διαμετρήματος .32.

Δείτε το βίντεο (στο 5.40 ξεκινούν οι δοκιμές):

About Harry Souris

Apple news, reviews and opinion. Guitar geek. Editor of iPhoneHellas.gr, MacUser.gr & TechGear.gr.
Follow me on twitter and facebook

This entry was posted in Featured, Science, Technology. Bookmark the permalink.
  • είναι ένα απλό συγκλίνον-αποκλίνον ακροφύσιο. ο αέρας στο συγκλίνον μέρος επιταχύνεται ώστε στο λαιμό (στενότερο σημείο) του σωλήνα να φτάνει σε ηχητική ταχύτητα. μετά, όσο η διατομή του σωλήνα μεγαλώνει, ο αέρας επιταχύνεται, γιατί τώρα έχουμε υπερηχητικές ταχύτητες. δεν ξέρω γιατί το θεωρούν τόσο σπουδαίο, είναι το πιο κλασικό παράδειγμα και υπάρχει σε όλα τα σχετικά βιβλία.

  • correct