Η πειρατεία δε βλάπτει τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας

piracy

Το London School of Economics and Political Science ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση να επαναξιολογήσει το ζήτημα της πειρατείας αναφέροντας ότι η τελευταία όχι μόνο δε βλάπτει τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας αλλά αντιθέτως έχει και πολλά οφέλη.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η βιομηχανία του gaming γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη, οι εκδόσεις παραμενουν σταθερές και η αμερικανική βιομηχανία ταινιών σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Πράγματι, τη χρονιά που μας πέρασε το παγκόσμιο box office του Hollywood ανήλθε στα $35 δισεκατομμύρια, γνωρίζοντας αύξηση 6% συγκριτικά με το 2011.

musicgraph

Όσον αφορά τη μουσική βιομηχανία, τα έσοδα από συναυλίες και ψηφιακές πωλήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία, το ίδιο δε συμβαίνει όμως και με τη δισκογραφία. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι για την πτώση των πωλήσεων ευθύνεται η πειρατεία.

Από την άλλη πλευρά διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το SoundCloud όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να μοιράζονται τη δουλειά τους δωρεάν (Creative Common licenses) ή το YouTube που φιλοξενεί χιλιάδες copyrighted -και μη- τραγούδια βοηθούν σημαντικά στην πρόωθησή τους. Επιπλέον, οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί που κατεβάζουν μουσική πειρατικά ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στην αγορά νόμιμου περιεχομένου από τους “μη πειρατές”.

[via]

This entry was posted in Featured, Internet, Misc, Music. Bookmark the permalink.
 • Nick D.

  Χρονια το λεμε, καιρος πλεον να σταματισει το ψεματακι και η προπαγανδα κατα της πειρατειας!
  καναλαρχης HBO το εχει παραδεκτει.
  το Netflix με το House of Cards (Kevin Spacey) το εχει παραδεκτει!

  Δεν πουλαει πλεον το παραμιθυ ξυπνηστε και αλλαξτε πολιτικη!

 • GrkStav

  Δηλαδή, ποιά είναι η αλήθεια; Όταν δεν πληρώνει κάποιος για τη χρήση ενός αγαθού που έχει αγοραία τιμή, απλώς επωφελείται ο ίδιος και δεν μειώνει το όφελος κανενός άλλου; Τι ακριβώς έχουν παραδεχτεί ο “καναλάρχης ΗΒΟ” κλπ.; ‘Αλλο να σου δίνει ο πωλητής ενός αγαθού ένα “δώρο” αν αγοράζεις π.χ. πέντε, και άλλο να κλέβεις ένα κομμάτι εσύ, αυτό που θα “σου έδινε έτσι κι αλλιώς αν αγόραζες πέντε”, και μετά να αγοράζεις άλλα πέντε κατά το δοκούν.

 • Nick D.

  Το HBO έχει ευχαριστήσει δημόσια την πειρατεία γιατί τους έχει αποφέρει τρελά κέρδη, όχι σε τηλεθέαση, αλλά σε εμπορεύματα! DVD, μπλουζάκια κτλ κτλ! εάν το ψάξεις λίγο (βαριέμαι να σου ανοίξω τα μάτια) θα δεις γιατί ακριβός μιλάω!
  Ο κόσμος το βλέπει δωρεάν το εκτιμάει εάν είναι καλό και επενδύει πάνω του με διαφορετικό τρόπο!
  δεν σου λέω τι γνώμη μου σου λέω τι συμβαίνει!!!

  η νέα τάξη πραγμάτων που θα φέρει πραγματικά κέρδη είναι το δωρεάν!! όσο παράξενο και να ακούγετε.
  δώσε του λίγα χρόνια και θα δεις πως θα εξελιχτεί τώρα που οι εταιρίες αρχίζουν και το καταλαβαινουν. Μην πας μακριά βγαίνουν συνέχεια free παιχνίδια με inapp αγορές; τυχαίο; όχι αδερφέ τίποτα δεν είναι τυχαίο!!

 • Nick D.

  θες άλλο παράδειγμα, το πολυδιαφιμιζομενο Spotify που έχει γίνει σάλος που ήρθε στην χώρα μας!
  τι σου δίνει; ΔΩΡΕΑΝ μουσική (με διαφημίσεις ή περιορισμένη ώρα που μπορείς να ακούς άλλα δωρεαν!)
  εάν κοιτάξω την πάρτη μου και όχι την μεγάλη εικόνα θα πω ναι γαμώ! 2 ώρες το μήνα δωρεάν μουσική! το βάζω και παίζει στο PC μου και από πίσω τρέχω ένα Recorder και την αντιγράφω. αλλά δεν πάει έτσι, θα το κάνω μια, δυο θα βαρεθω είναι ποιο εύκολη λύση να δώσω 3-4 ευρό το μήνα και να έχω όσο θέλω όταν θέλω ΚΑΙ στο κινητό μου!
  είδες πως με το δωρεάν με έβαλαν στο τσεπάκι τους;;

 • nhzt

  Το νομικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί σχετικά με την πειρατεία είναι το εξής :
  Αν κάθε ακριβές αντίγραφο (ψηφιακό ή μη) μπορεί να διακινηθεί ελέυθερα από τον κάτοχο του πρωτότυπου ή όχι . Αν μπορεί να διακινηθεί ελεύθερα τότε δεν υπάρχει πειρατεία , με την λογική ότι το προιόν αγοράστηκε ως προτότυπο και ο κατασκευαστής γνώριζε εξ αρχής ότι υπάρχει δυνατότητα αντιγραφής , άρα δεν μπορεί να ξαναχρεώσει τον αρχικό αγοραστή για το αντίγραφο ή τα αντίγραφα που δημιουργούνται . Αυτή η λογική έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων , όπου κάθε ακριβές αντίγραφο διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα του δημιουργού και απογορεύει την δημιουργία αντιγράφων και την διακίνησή τους , χωρίς την άδεια του δημιουργού.
  Αυτό όμως που φέρνει εμπόδια στις εταιρείες πώλησεις είναι ότι και αυτές παράγουν αντίγραφα τα οποία μεταπωλούν . Δηλαδή μπορούν να παράγουν αντίγραφα (λογω του ότι έχουν την σχετική άδεια από τον δημιουργό) αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να πωλούν τα αντίγραφα . Άλλο να κατασκευάσεις ένα φυσικό προιόν και να το πουλήσεις και άλλο να παράξεις ένα αντίγραφο (copy – paste) και να το πουλήσεις . Και αυτό κάνουν οι περισσότερες εταιρείες λογισμικού , games , μουσικής που πουλάνε προιόντα (αντίγραφα δηλαδή) μέσω διαδικτύου και όχι σαν φυσικό προιόν που σημαίνει ότι έχεις κάποιο κόστος παραγωγής.