Ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε το Internet ως “Δώρο Θεού”

pope_francis

Μπορεί να διανύει το 77 έτος της ζωής του και να ηγείται της συνήθως υπερσυντηρητικής Καθολικής Εκκλησίας, ωστόσο, ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να χαρακτηρίσει το Διαδίκτυο ως “Δώρο Θεού” επειδή προάγει τον διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικές και απομακρυνσμένες ομάδες ανθρώπων. Η δήλωση του Πάπα έγινε στο πλαίσιο της World Communications Day που διοργάνωσε η Καθολική Εκκλησία.

Ο Πάπας τόνισε ότι η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων έχουν καταστήσει ευκολότερη την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές πολιτικές απόψεις και διαφορετική οικονομική δύναμη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αίσθηση ενότητας στην ανθρώπινη οικογένεια παρά τις όποιες διαφωνίες προκύπτουν.

“Ειδικότερα, το Διαδίκτυο προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για διάλογο και αλληλεγγύη. Αυτό είναι κάτι πραγματικά καλό, ένα δώρο από τον Θεό. Ο ψηφιακός κόσμος θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα περιβάλλον ανθρωπιάς, ένα δίκτυο ανθρώπων, όχι καλωδίων”

Παρόλα αυτά, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Διαδίκτυο δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα, καθώς η ταχύτητα και η πληθώρα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης μπορούν να αποξενώσουν τους χρήστες από τους φίλους και τις οικογένειες τους, ενώ αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ίσως κινδυνεύουν να μείνουν απ’ έξω. Επίσης, οι χρήστες πολλές φορές χτίζουν τοίχους γύρω από τις δικές τους απόψεις παρά την διαφορετικότητα που συναντούν. Καταλήγει, όμως, ότι τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν κατά πολύ τα μειονεκτήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάπας Φραγκίσκος παροτρύνει τους Καθολικούς να ανοιχτούν σε διαλόγους με ανθρώπους άλλων θρησκειών, όχι για να αποποιηθούν τις ιδέες και τις παραδόσεις τους, αλλά για να δουν ότι δεν είναι οι μόνες έγκυρες και απόλυτα σωστές! Πολύ μπροστά…

[via]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Internet. Bookmark the permalink.
 • Sokin

  Sorry Mr. Pope, αλλα ο Tim Berners-Lee δεν είναι Θεός…

 • skeptomenos111

  όσοι είναι αδιάφοροι με το θέμα Θεός καλό για αυτούς είναι να μην χάσουν το χρόνο τους διαβάζοντας το σχόλιό μου (αφού είναι και αρκετά μεγάλο).

  Γράφετε κύριε Ελπίδη πως : “Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάπας Φραγκίσκος παροτρύνει τους Καθολικούς να
  ανοιχτούν σε διαλόγους με ανθρώπους άλλων θρησκειών, όχι για να
  αποποιηθούν τις ιδέες και τις παραδόσεις τους, αλλά για να δουν ότι δεν
  είναι οι μόνες έγκυρες και απόλυτα σωστές! Πολύ μπροστά…”

  Όχι φυσικά, δεν είναι καθόλου μπροστά ένας άνθρωπος που νομίζει πως ότι του φέξει η γκλάβα του είναι νόμος του Θεού και πρέπει να είναι και το απόλυτα σωστό. Μιλάω φυσικά για το γνωστό αλάθητο του πάπα. Μάλλον ψυχασθένεια βαριάς μορφής είναι (με σκοπό ψυχαναγκαστικούς προφανώς λόγους). Πάντως σε όποιον αρέσουν οι δικτάτορες του μυαλού μπορεί να τον διαφημίζει και να τον θεωρεί πως είναι μπροστά. Από την άλλη δεν μου κάνει πλέον καμία εντύπωση πως σε ελληνόφωνα σάιτ άσχετα με θρησκευτικό περιεχόμενο, αθλητικά, τεχνολογίας, ειδήσεων κλπ δεν περνάει βδομάδα που να μην ακούσουμε πως ο πάπας είπε αυτό και ο πάπας είπε εκείνο και αναρωτιέμαι γιατί όλοι όταν ακούμε τη λέξη πάπας δεν σκεφτόμαστε τα τεράστια υπαρκτά σκάνδαλα (πχ παιδεραστίας που γίνεται αγώνας πραγματικά να συγκαλυφθούν μέσα στο Βατικανό), δεν σκεφτόμαστε τις ιερές εξετάσεις του μεσαίωνα που ήταν αποκλειστικό “προνόμιο” των δυτικών (και όχι των ορθοδόξων όπως αφήνεται να εννοηθεί), το κάψιμο των μαγισσών και των αντιφρονούντων, δεν σκεφτόμαστε τη γελοιότητα με το δήθεν αλάθητο ενός ανθρώπου ή την ιστορική πραγματικότητα του κράτους που λέγεται βατικανό που δεν έχει καμία σχέση με πίστη σε Θεό αλλά με πηγή εξουσίας, διαθέτει τράπεζα δική του και έχει όλα τα μέσα ώστε να επηρεάζει τις παγκόσμιες εξελίξεις όχι ως προς τη πίστη των ανθρώπων αλλά και ως προς τα καθαρά πολιτικά πράγματα. Και από την άλλη οι συνάνθρωποί μας όλα αυτά τα σκέφτονται και τα θυμούνται όταν ακούσουν για την ορθόδοξη εκκλησία που είναι και επικρατούσα στη πατρίδα μας και που σε τίποτα δεν έχει σχέση με όλα αυτά;

  Περιμένω όμως από νέους ανθρώπους που έχουν ικανή μόρφωση και μπόλικη
  κριτική ικανότητα ώστε να αρθρογραφούν σε σάιτ τεχνολογίας, να μην
  πέφτουν σε τόσο βαριά ατοπήματα με εκφράσεις του τύπου “για να δουν πως
  δεν είναι οι μόνες έγκυρες και απόλυτα σωστές”. Αλήθεια, πώς έχετε
  διαπιστώσει εσείς πως δεν υπάρχει μία ορθή πίστη και όλες είναι λίγο
  πολύ μέρος της μιας συνολικής αλήθειας; Προφανώς και δεν το έχετε…απλα
  κάνετε τη γνωστή προπαγάνδα της θεωριας των κλάδων (ίσως άθελά σας αλλά
  πάντως στοχευμένα αφού δεν κολλάει στο άρθρο περί ιντερνετ), το ότι δηλαδή όλες οι
  θρησκείες πιστεύουν στον ίδιο Θεό και έχουν όλες μέρος της αλήθειας.
  Αυτό άλλωστε προωθούν και τα παγκόσμια συμβούλια εκκλησιών τα οποία
  πραγματοποιούνται κάθε τόσο, χρηματοδοτούνται με πολύ μεγάλα ποσά από
  τους γνωστούς υπερπλούσιους του πλανήτη για να βρουν τις χρυσές τομές
  και να παντρέψουν το ψέμα με την αλήθεια, το άσπρο και το μαύρο, ώστε να
  πείσουν τελικά το κόσμο πως ίδιος θεός είναι ο Αλλάχ που σου λέει σφάξε
  στο όνομά μου για να αγιάσεις, ίδιος και ο
  Βούδας ο οποίος σου λέει πως το εγώ σου είναι το παν, ίδιος και ο Κομφούκιος και όλοι οι άλλοι ψευτικοι θεοί, και το ίδιο είναι
  και ο αληθινός Θεός που όλοι ξέρουμε ποιός είναι, τι θυσία έκανε όταν
  ήρθε στη γη, πόση αγάπη και μόνο έδειξε και με ποιον ταπεινό τρόπο θέλησε να Τον γνωρίσουμε ώστε να μην επηρεαάσει και ψυχανάγκασει κανέναν να τον ακολουθήσει. Γιατί η διακριτικότητά του βασίστηκε στην αγάπη και στην ελεύθερη βούληση των ανθρώπων. Επίσης ξέρουμε όλοι ποιό
  χριστιανικό δόγμα δεν έχει παρεκκλίνει, δεν έχει αλλοιώσει αυτή τη διδασκαλία του αληθινού Θεούτου Ιησού Χριστού, το οποίο είναι η ορθοδοξία και κανένας άλλος.

  Δυστυχώς αν και βρισκόμαστε στην
  Ελλάδα και οι πρόγονοί μας αποδέχθηκαν στο σύνολό τους αυτόν τον ένα
  και μοναδικό αληθινό Θεό εμείς σήμερα τους βγάζουμε τη γλώσσα και ισχυριζόμαστε
  πως αυτός ο ανεκδιήγητος τύπος που χορεύει τανγκό στις εκκλησίες της
  Ρώμης είναι πολύ μπροστά! Κρίμα!

  Προφανώς και θα σας εκπλήσει το μακροσκελές σχόλιό μου αλλά πραγματικά η έκπληξη ήταν όλη δικιά μου όταν διαβασα το άρθρο σας στο techgear, ένα σάιτ που πραγματικά έχω ξεχωρίσει και επισκέπτομαι καθημερινά για την ενημερωσή που προσφέρει σε θέματα τεχνολογίας.

  Όλα αυτά τα γράφω σαν νέος προς νέο με σκοπό και μόνο την ήπια διαμαρτυρία μου, την διασαφήνιση προς τους νεότερους αναγνώστες για τα θέματα που πραγματεύεται η ανάρτηση όπως παρουσίασα παραπάνω. Εννοείται πως και εσείς και εγώ και ο καθένας είναι (ευτυχως) ελεύθερος να λέει και να γράφει την άποψή του. Αυτή την ελευθερία άλλωστε δεν την στέρησε ούτε ο ίδιος ο καλός Θεός μας! Αυτός των ορθοδόξων φυσικά γιατί για τους “άλλους” δεν εγγυόμαι…

  συγνώμη αν κούρασα αλλά το θέμα για μένα είναι σοβαρο

 • Luigi

  Κοίτα, εγώ προσωπικά στον Θεό δεν πιστεύω, εσύ φαντάζομαι ναι και πολύ καλά κάνεις από τη στιγμή που δεν το επιβάλεις στους άλλους. Αλλά αυτός ο τύπος που χορεύει όπως λες ταγκό, είπε στους πιστούς του μια αλήθεια. Είναι πολύ μπροστά γιατί η εκκλησία(ορθόδοξη και μη) γενικά τις αποφεύγει τις αλήθειες, και πραγματικά όταν λέει κάτι τόσο απλό και αληθινό προκαλεί εντύπωση! Άρα έναν άνθρωπο που παρατάει τις γενικότητες και δίνει πρακτικές συμβουλές(και το εννοώ σαν γενική πρακτική όχι μόνο για το εδώ θέμα) νομίζω ότι πρέπει να το λέμε ότι είναι πιο μπροστά σε σχέση με άλλους ομοίους του.
  Δεν ξέρω ποιοι χριστιανοί είστε οι καλυτεροι, αλλά να το παίζουμε κόντρα μεταξύ του ποιός είναι πιο παιδεραστής και ποιός έχει κάνει και πει λιγότερες σαχλαμάρες νομίζω οτι είναι άκαιρο. Στην τελική αυτό που λέει ο Πάπας είναι απόλυτα σωστό. Δεν το εκθειάζει ακριβώς(to internet) καθότι επισημαίνει οτι έχει και τα μειονεκτήματά του.
  Την μοναδική αλήθεια δεν την έχει κανένας μας. Απλά κάποιοι βασίζουν την ερμηνεία του κόσμου στην παρατήρηση και στην επαλήθευση και κάποιοι σε γενικότητες και φιλοσοφίες, δεκτόν. Αλλά το 2014 πρέπει οι θρησκείες που έχουν τελικά τόση επιρροή, κάτι τράγους σαν αυτόν που έλεγε για τα ferbie και τον άλλο με το ηλεκτροφόρο ράσο να τους κάνει πέρα, και αυτοί είναι “ορθόδοξοι”. Δεν νομίζω να έκανε τίποτα κακό ο Πάπας λέγοντας τους ουσιαστικά, ερευνάτε τέκνα μου, εξου και το πολύ μπροστά(το οποίο ενδέχεται να είναι και λίγο χιουμορ, καυστικο).
  Το κακό είναι να είσαι δογματικός και να μην αλλάζεις με τους καιρούς όχι το αντίθετο.

  Φιλικά πάντα Λευτέρης Κ

 • skeptomenos111

  να σαι καλά Λευτέρη για την απάντηση…δεν έχω κανένα πρόβλημα να σε δεχθώ όπως είσαι αφού οι πιο πολλοί γνωστοί και φίλοι μου είναι (πλέον) άθεοι, και αυτό δε με εμποδίζει σε τίποτα να τους αγαπάω και να τους σέβομαι. Οπωσδήποτε οι γενικότητες δεν είναι σωστές, όλοι οι γιατροί τα παίρνουν, όλοι οι πολιτικοί είναι λαμόγια (εντάξει αυτοί είναι όλοι τους!!!χαχα), όλοι οι ταξιτζήδες και οι βενζινοπώλες κλέβουν κλπ κλπ δεν είναι σωστό. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για τις εκκλησίες…ας μην δημιουργούμε εντυπώσεις απλά για να νιώθουμε εμείς πιο ήσυχοι με τη συνείδησή μας! Άλλωστε μιλώντας για την ορθοδοξία, επειδή είμαι κοντά της πολλά χρόνια, έχω ακούσει πολλές φορές τους ιερείς να λενε πως δεν είμαστε μια ομάδα αγίων αλλά μια ομάδα αρρώστων που θέλουμε να θεραπευτούμε και για αυτό ερχόμαστε κοντά στην εκκλησία για να βοηθηθούμε με τη δύναμη του Χριστού. Και αυτό δεν γίνεται να το καταλάβει κανείς αν είναι απ’ έξω, αν δεν έρθει να δει! Και πράγματι η ορθόδοξη εκκλησία έχει θεραπεύσει πολλούς από πολλά πάθη τους, άλλοτε μεγάλα και άλλοτε μικρά και αυτή είναι η δουλειά της. Να δουλεύει αθόρυβα και να ετοιμάζει τους ανθρώπους να δεχθούν στη καρδιά τους τον ίδιο το Θεό ο οποίος όμως ασφαλώς δεν μπορεί να ενωθεί με κάποιον που δεν κάνει αγώνα καθάρσεως όπως λέγεται. Άρα στο νοσοκομείο ψυχών δεν χρειάζεται να μας κάνει εντύπωση αν βλέπουμε αρρώστους. Επομένως εγώ προσωπικά δεν σκανδαλίζομαι και τα βάζω με το Θεό αν βλέπω δίπλα μου σε κάποιο στασίδι κάποιον που έξω από την εκκλησία βρίζει ή αδικεί τον πλησίον του. Το άσχημο είναι ο ευσεβισμός και η τυπικότητες αυτών που θέλουν να βρίσκονται εκεί μόνο και μόνο από συνήθεια αλλά αυτοί είναι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας.

  Στο θέμα του πάπα τώρα, όπως έγραψα, δε μου αρέσει να βγαίνουν και να εκθειάζουν αυτόν τον συγκεκριμένο άνθρωπο-θεσμό, ο οποίος κατέχει πραγματικά τεράστια πολιτική ισχύ και ολοι ξέρουμε πως επεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα όχι μόνο της χώρας του αλλά όλων των λαών, θεωρεί πως έχει το αλάθητο και έχει μετατρέψει την ιεροσύνη του σε σαλάτα του Καίσαρα. Και αυτός παριστάνει τον Καίσαρα! Και όλα τα άλλα που έγραψα παραπάνω. Και να θεωρείται στη συνείδηση όλων μας υπόλογη η ορθόδοξη εκκλησία που ποτέ δεν έκανε τις ασχήμιες του πάπα, και όποτε μιλάω με κάποιον να μου λένε για ιερές εξετάσεις, για κάψιμο μαγισσών, για σκάνδαλα και μετά να ακούω πως ο πάπας (ο οποίος ευθύνεται για όλα αυτά) οτι είναι και πολύ μπροστά… Μου μοιάζει τεράστια υποκρισία. Και όταν νιώθω αδικία θέλω να το φωνάζω και αυτό έκανα (νομίζω πάντως πολύ κόσμια). Νομίζω πως είμαι κατανοητός.

  Για την αλήθεια που λες, νομίζω πως η μόνη αλήθεια είναι ο Θεός. Ασφαλώς ο καθένας έχει τη γνώμη του πάνω σε αυτό αλλά η ύπαρξη τόσων και τόσων αποδεικτικών δεν χωρά αμφιβολία σε κάποιον που είναι καλοπροαίρετος. Και αν ποτέ σου δεν έψαξες έλα να δεις μόνος σου αν έχω δίκιο ή όχι. Αλλά μην βασίζεσαι σε θεωρίες άλλων. Έλα να δεις μόνος σου. Γνώρισε κάποιον πνευματικό και πιάσε κουβέντα. Πες του γιατί δεν συμφωνείς και φέρε τις αντιρρήσεις σου, γίνε ο εαυτός σου και αν δεν σε καλύψει φύγε. Πάντως πιστεύω πως όποιος ψάχνει βρίσκει και αν ψάξεις για το Θεό όχι μόνο θα τον βρεις αλλά θα μείνεις και πολύ ενθουσιασμένος από το ποιός είναι και πόσο διαφορετικός πίστευες μέχρι τώρα ότι είναι.

  Όσο για τους ιερείς των οποίων άκουσες μερικές ατάκες τους, ασφαλώς και δεν τους ξέρεις από κοντά, να είσαι σίγουρος πως ένας άνθρωπος δεν κρίνεται από μία και μόνο ατάκα. Ασφαλώς και εσύ δεν θα ήθελες ποτέ σου να στιγματιστείς επειδή κάποτε είπες κάτι, μπορεί άστοχο! Έτσι λοιπόν σου λέω, πως ειδικά ο “ηλεκτροφόρος” ιεράρχης, που τυγχάνει να γνωρίζω τη διαδρομή του αλλά και το ποιόν του, είναι όχι μόνο ορθοδοξότατος αλλά και από τους πολύ σπουδαίους ιεράρχες της ορθόδοξης εκκλησίας και αυτό είναι κοινό μυστικό σε όλη την ελλαδική εκκλησία και τους πιστούς που παρακολουθούν τα θρησκευτικά δρώμενα. Αλλά είναι και κάποιας ηλικίας, έχει μάθει τα πράγματα αλλιώς και ώρες ώρες δικαίως θυμώνει και τα βάζει με τους Έλληνες που δέχονται να ξεπουλούν τα ιδανικά των προγόνων τους για να σώσουν το πορτοφόλι τους ή ο καθένας τη πάρτη του!

  Αυτά τα ολίγα, ελπίζω να μην με παρεξηγείς, στα λέω και εγώ όλα αυτά πολύ φιλικά!

 • Luigi

  Καταλαβαίνω ακριβώς τι θέλεις να πεις. Δεν θα διαφωνήσω σε κάτι. Να ‘σαι καλά φίλε μου και εσυ.