IBM

Πριν από 40 χρόνια, η IBM παρουσίασε τον δικό της ιδιαίτερο φορητό υπολογιστή

Η IBM ήταν κάποτε μια δύναμη στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών και αυτό επιβεβαιώθηκε εν μέρει με την κυκλοφορία του IBM Portable Personal Computer 5155. Ο υπολογιστής αυτός, που κυκλοφόρησε σαν σήμερα τον Φεβρουάριο του 1984, είχε περίπου το μέγεθος μιας βαλίτσας και ζύγιζε 30,6 κιλά. Το κόστος του ήταν 4.225 δολάρια, τα οποία αναλογούν τη σημερινή εποχή στα 12.390 δολάρια.

Ανταγωνιζόταν κυρίως το Compaq Portable, αν και κατάφερε να έχει χαμηλότερη τιμή χάρη στη μειωμένη πολυπλοκότητά του. Το γεγονός ότι ήταν επίσης φορητός υπολογιστής αναφερόταν στο μέγεθός του, το οποίο ήταν ικανό να χωρέσει σε μια βαλίτσα, και όχι στο ότι λειτουργούσε με μπαταρία. Με βάρος 30 κιλών, εξακολουθούσε να αποτελεί πρόκληση για ορισμένους ανθρώπους να τον μεταφέρουν οπουδήποτε.

Ο 5155 ήταν η προσπάθεια της IBM να αξιοποιήσει τη φήμη και την τεχνολογική της υπεροχή στην αγορά των desktop υπολογιστών και να την εφαρμόσει σε μια φορητή μορφή, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες των επαγγελματιών που χρειάζονταν τη δύναμη ενός υπολογιστή εν κινήσει.

Ο IBM Portable Personal Computer διέθετε έναν σχεδιασμό που ήταν κάπως φορητός για τα δεδομένα της εποχής, στεγάζοντας ένα βασικό σύστημα υπολογιστή σε ένα περίβλημα μεγέθους βαλίτσας με λαβή. Διέθετε ενσωματωμένη μονόχρωμη οθόνη CRT 9 ιντσών, πληκτρολόγιο που λειτουργούσε ως καπάκι του υπολογιστή όταν δεν ήταν σε χρήση και δύο floppy disk drives 5,25 ιντσών. Το σύστημα βασιζόταν στον επεξεργαστή Intel 8088 (που τροφοδοτούσε και το IBM PC), με ταχύτητα χρονισμού 4,77 MHz - προδιαγραφές που αντιστοιχούσαν στα desktop PC της εποχής. Είχε 256 KB μνήμης RAM, επεκτάσιμη σε 640 KB με πρόσθετες κάρτες προσαρμογής, και προσέφερε επιλογές για τη σύνδεση εξωτερικών περιφερειακών συσκευών, όπως εκτυπωτές.

Παρά την κυριαρχία της IBM στην αγορά των desktop PC, το 5155 αντιμετώπισε σκληρό ανταγωνισμό από το Compaq Portable. Αυτός ο ανταγωνισμός ανέδειξε την ταχέως εξελισσόμενη φύση της αγοράς Η/Υ στα μέσα της δεκαετίας του 1980, μια περίοδο που χαρακτηριζόταν από ταχείες τεχνολογικές εξελίξεις και μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών.

Ο IBM Personal Computer 5155 διατηρήθηκε στην αγορά σχετικά βραχύβια. Μέχρι το 1986, μόλις δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του, η IBM είχε αντικαταστήσει τον 5155 με νεότερα μοντέλα που στόχευαν στην αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων απαιτήσεων της αγοράς των φορητών υπολογιστών. Ο ταχύς ρυθμός της τεχνολογικής καινοτομίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σήμαινε ότι το hardware γινόταν γρήγορα παρωχημένο και εταιρείες όπως η IBM έπρεπε να βελτιώνονται και να καινοτομούν συνεχώς για να διατηρούν τη θέση τους στην αγορά.

Παρόλο που η θέση του στην αγορά ήταν παροδική, το IBM 5155 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της φορητής πληροφορικής. Σηματοδότησε την αναγνώριση από την IBM της αυξανόμενης ζήτησης για λύσεις φορητών υπολογιστών, θέτοντας τις βάσεις για τις επακόλουθες εξελίξεις στις τεχνολογίες φορητών υπολογιστών και φορητών Η/Υ.Η περίοδος αυτή ανέδειξε επίσης την αντιπαλότητα μεταξύ της IBM και της Compaq, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της συμβατότητας και της καινοτομίας στην αγορά των Η/Υ. Αυτές οι αρχές συνέχισαν να διαμορφώνουν τον κόσμο της τεχνολογίας της πληροφορικής μέχρι σήμερα.

Loading