Η Qualcomm ξεπέρασε και επίσημα σε αξία την Intel!

Η ανοδική πορεία της Qualcomm δεν έχει σταματημό, απόδειξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των smartphones/tablets χρησιμοποιούν τους επεξεργαστές της, αλλά σίγουρα δεν περιμέναμε ότι θα ξεπεράσει τόσο γρήγορα την Intel σε μετοχική αξία, καθώς άγγιξε πλέον τα $105 δισ. έναντι $100 δισ. της δεύτερης!

Qualcomm vs Intel

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τους λόγους που οδήγησαν την Qualcomm σε τέτοια επίπεδα, αφού από το 2010 και έπειτα η αγορά των PCs (γενική έννοια) έχει φθήνουσα πορεία, σε αντίθεση με την εκτόξευση των φορητών συσκευών που από το τέλος του 2011 έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τους υπολογιστές.

Επομένως, η Intel κατασκευάζει επεξεργαστές για μια αγορά που βρίσκεται σε παρακμή, ενώ η Qualcomm για μια αγορά που αναπτύσσεται εκθετικά. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η Intel προσπαθεί να εισέλθει στο mobile χώρο με τους επεξεργαστές Intel Medfield, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι στιγμής (βλ. Motorola RAZR i).

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί κατάφερε να ξεχωρίσει η Qualcomm και όχι κάποια εκ των Nvidia και Texas Instruments, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ταιβανέζικη εταιρεία ήταν η πρώτη που σχεδίασε system-on-chip (Snapdragon) που περιελάμβανε επεξεργαστή/κεραία WiFi/baseband/Bluetooth/GPS σε ένα chip, προσφέροντας στους κατασκευαστές συσκευών μια ολοκληρωμένη πρόταση ώστε να μη χάνουν χρόνο (και χρήμα) για την εύρεση συνεργατών-παρόχων των απαραίτητων chips για κάθε βασική λειτουργία.

[via EET]

Loading