Η Qualcomm απορρίπτει ομόφωνα την πρόταση εξαγοράς ύψους $121 δισ. από τη Broadcom!

Η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της τεχνολογίας φαίνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο της Qualcomm αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει την πολύ βελτιωμένη πρόταση της Broadcom ύψους $121 δισ. και να βάλει τέλος στα όποια όνειρα της τελευταίας για γιγάντωση στον χώρο του mobile hardware.

Η πρόταση της Broadcom ήταν τελική (έτσι δήλωσε η εταιρεία), κατά 17% υψηλότερη από την προηγούμενη και προσέφερε στους μετόχους $82 ανά μετοχή ($60 σε μετρητά + $22 σε μετοχές της Broadcom). Το ΔΣ της Qualcomm, όπως, αποφάσισε και πάλι ότι δεν είναι αρκετά διότι εξακολουθεί να υποτιμά την αξία της. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Broadcom δεν λαμβάνει υπόψιν της το γεγονός ότι η Qualcomm βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της NXP Semiconductors έναντι $47 δισ. (οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει και περιμένουν την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνιστικότητας).

Παρουσιάζει ενδιαφέρον, πάντως, το γεγονός ότι η Qualcomm αρνείται την εξαγορά δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της. Αν και δεν βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο και παρά το τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος που συναντά το brand της οπουδήποτε πλέον, το μεγαλύτερο εισόδημα της εταιρείας δεν προέρχεται από τις πωλήσεις των chips της, αλλά από τις άδειες χρήσεις των πατεντών της. Βάλτε στα παραπάνω τις συνεχείς δικαστικές διαμάχες, όπως πρόσφατα με την Apple, και τα πρόστιμα (επίσης πρόσφατα έφαγε €1 δισ. στο κεφάλι από την ΕΕ), άρα δεν είναι και τόσο λογική η απόρριψη μιας τέτοιας πρότασης. Από την άλλη μεριά, ο τρόπος που έγινε η όλη προσέγγιση από την Broadcom ήταν τόσο επιθετικός που μοιάζει περισσότερο με bullying παρά με επιχειρηματική δραστηριότητα...

Στην εισαγωγή αναφέρουμε ότι "φαίνεται πως δεν θα πραγματοποιηθεί η εξαγορά" διότι υπάρχει το ενδεχόμενο ανατροπής του ΔΣ της Qualcomm στην ψηφοφορία των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου. Εδώ το...bullying της Broadcom συνεχίζεται, καθώς θα επιχειρήσει να τοποθετήσει δικά της άτομα στην διοικητική ομάδα της Qualcomm. Επομένως, θα κρατήσουμε ένα μικρό παράθυρο ανοικτό.

[Qualcomm]

Loading