Προσοχή: Κακόβουλο λογισμικό “ransomware” σε smartphones στην Ελλάδα

android-malware

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή στους χρήστες έξυπνων κινητών τηλεφώνων (“smartphones”), σχετικά με κακόβουλο λογισμικό το οποίο προσβάλει συσκευές κινητής τηλεφωνίας εμφανίζοντας μήνυμα ότι τα αρχεία έχουν κλειδωθεί από την αστυνομία και ότι για το ξεκλείδωμα τους απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού.

Το κακόβουλο αυτό λογισμικό έχει αναφερθεί σε μεγάλο αριθμό χωρών του εξωτερικού όπου με κατάλληλους μηχανισμούς εντοπισμού θέσεως αναγνωρίζει τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο χρήστης και εμφανίζει αντίστοιχο μήνυμα από την Εθνική Αστυνομία του εκάστοτε κράτους.

Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό διανέμεται κυρίως μέσω ιστοσελίδων και διαφημίσεων και προσβάλλει ως επί το πλείστον συσκευές με λειτουργικό “Android”, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές περιλαμβάνονται και συσκευές που λειτουργούν με άλλο λειτουργικό καθώς και “tablets”.

Επισημαίνεται ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κακόβουλο λογισμικό δεν κλειδώνει πραγματικά τα αρχεία και μπορεί να απομακρυνθεί με απλές διαδικασίες σε αντίθεση με αντίστοιχα κακόβουλα λογισμικά τα οποία προσβάλλουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κρυπτογραφούν τα περιεχόμενα αρχεία.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να καταβάλουν το χρηματικό ποσό και συνίσταται η άμεση επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τηλεφωνικό αριθμό 111 88 για περαιτέρω βοήθεια.

About Vasilis Ananiadis

Ο ζωντανός θρύλος της Ελληνικής blogόσφαιρας, ο αβυσσαλέος master του SEO, o πρίγκηπας των Social Media, ο τυφώνας των Web Startups, ο οργασμός της ιντερνετικής επιτυχίας. Τώρα και στο twitter: @vananiadis
This entry was posted in Android, Misc and tagged . Bookmark the permalink.
  • Don Fed

    Καλο θα ηταν να αναφερετε και τον τροπο που μπορει να προσβληθει μια android συσκευη γιατι δημιουργειτε πανικο χωρις λογο. Κανενας δε θα τσιμπησει τον ιο απλα μπαινοντας σε περιεργα site. Θα εμφανιστει στο χρηστη καποιο popup παραθυρο το οποιο θα του ζηταει ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ καποιο προγραμμα το οποιο θα ειναι μολυσμενο.

  • Soul

    Android και κακόβουλο λογισμικό; Αποκλείεται….

  • mikrokatevas

    Οτι του φανει το λολωστεφανη…..Σε λειτουργικο Linux σε unix δηλαδη κακοβουλα προγραμματα δεν μπορουν να μολυνουν τα αρχεια μας….Αν εσεις χαρακτηριζεται τις διαφιμησεις και τα pop up παραθυρα που διαφημηζουν διαφορα τοτε κανετε λαθος και πανικοβαλεται τον κοσμο χωρις λογο…Υπαρχει και το adblock για android συσκευες αλλα ειναι μεγαλη διαδικασια που ξεκιναει απο τα root δικαιωματα….που πρεπει να εχουμε στην συσκευη μας.