Επιστήμονες χρησιμοποιούν απλό χαρτί για ιατρικές διαγνώσεις

Ερευνητική ομάδα του University of Washington κατόρθωσε να απομονώσει ενδιαφέροντα για την ιατρική μόρια χρησιμοποιώντας απλές κόλλες χαρτιού, ένα σακουλάκι με αεροστεγές κλείσιμο και φτηνό αραιωμένο διαλύτη. Η υλοποίηση του εν λόγω συστήματος απαιτεί ελάχιστα χρήματα και γνώσεις και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια μεγάλη γκάμα ιατρικών εξετάσεων με μηδαμινό κόστος.

Σήμερα, τα περισσότερα εργαλεία ιατρικών διαγνώσεων κάνουν χρήση νιτροκυτταρίνης, ουσίας που ανιχνεύει πρωτεϊνες, DNA, αντισώματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και συναντάται μεταξύ άλλων στα οικιακά τεστ εγκυμοσύνης. Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες ήταν να αντικαταστήσουν τη νιτροκυτταρίνη με απλά φύλλα χαρτιού που παρότι πιο οκοινομικά βρέθηκαν να είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Αφού γέμισαν ένα σακουλάκι με αραιωμένο διάλυμμα διβινυλοσουλφόνης (πυκνότητα 10%), πρόσθεσαν μια κόλλα χαρτιού, ανέμειξαν το περιεχόμενο της σακούλας για μερικές ώρες και στη συνέχεια αφαίρεσαν το χαρτί και το άφησαν να στεγνώσει. Η παραπάνω διαδικασία ήταν αρκετή προκειμένου το χαρτί να αποκτήσει ιδιότητες παρόμοιες με αυτές της νιτροκυτταρίνης, ώντας πλέον ικανό για την πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων.

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν ότι μελλοντική έρευνα θα εξελίξει περαιτέρω τη μέθοδό τους η οποία πολύ σύντομα θα χρησιμοποιείται κατά κόρον σε νοσοκομεία και ιατρικά εργαστήρια.

[via University of Washington]

Loading