Ερευνητές κατάφεραν να διαγράψουν τον φόβο από τον εγκέφαλο

Φοβάστε τα ύψη, το σκοτάδι, τους κλειστούς χώρους (ή οτιδήποτε άλλο) και δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τις φοβίες σας; Τότε, ίσως μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα σας με τη νέα τεχνική που ανέπτυξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, χάριν στην οποία ισχυρίζονται ότι μπορούν να διαγράψουν τις νεοσύστατες συναισθηματικές αναμνήσεις από τον εγκέφαλο.

Erasing Memory

Όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος μαθαίνει κάτι, τότε αρχικά δημιουργείται μια ασταθής μνήμη και “φυτεύεται” στον εγκέφαλο με τη βοήθεια πρωτεινών (ενοποίηση). Έτσι, εάν διακοπεί αυτή η πρωτεϊνική διαδικασία εμφύτευσης της μνήμης είναι εφικτό να διαγραφεί μια συναισθηματική ανάμνηση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες έδειχναν στους συμμετέχοντες αδιάφορες εικόνες (καθημερινά αντικείμετα, τοπία κλπ.), αλλά ταυτόχρονα τους προκαλούσαν πόνο με μίνι ηλεκτροσόκ, έτσι ώστε να ταυτίζουν την εικόνα που βλέπουν με άσχημο συναίσθημα. Μετά από αρκετή ώρα, έδειξαν και πάλι τις εικόνες στους συμμετέχοντες και παρατήρησαν ότι πολλοί ένοιωθαν φόβο σε κάποιο βαθμό.

Σε αυτό το σημείο, οι ερευνητές επιχείρησαν να διακόψουν τη διαδικασία ενοποίησης στους μισούς συμμετέχοντες, παρουσιάζοντας τους την ίδια εικόνα κατ’ επανάληψιν αλλά χωρίς την πρόκληση ηλεκτροσόκ. Το αποτέλεσμα ήταν να διαταραχθεί η “εμφύτευση” της άσχημης ανάμνησης και οι εθελοντές δεν παρουσίασαν κανένα σημάδι φόβου.

Προς το παρόν, οι ερευνητές απέδειξαν ότι μπορούν να διαγράψουν φρέσκες δυσάρεστες αναμνήσεις, αλλά είναι πεποισμένοι ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο για να αντιμετωπίσουν χρόνιους φόβους (όπως αυτούς που αναφέρουμε στην εισαγωγή), μετατραυματικά στρες, κρίσεις πανικού και φόβους που προκαλούνται από το άγχος.

[Upsala via MedicalXpress]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Featured, Health, Science. Bookmark the permalink.
  • Savvas Arapoglou

    Πολυ ενδιαφερον αλλα συναμα πολυ επικινδυνο ηθικα και βιολογικα μονοπατι. Ο φοβος περα απο αρνητικο συναισθημα ειναι και μηχανισμος αμυνας του εγκεφαλου. Απο την στιγμη που ολοκληρωθηκε η χαρτογραφηση του ανθρωπινου γονιδιοματος ηταν και ειναι θεμα χρονο ποτε θ’ αρχισει η επιστημη να παιζει με διαφορες παραμετρους με οτι αυτο μπορει να συνεπαγεται για το μελλον.

  • aw

    identity bourne

  • Pingback: Ερευνητές ανακάλυψαν το γονίδιο που μας βοηθά να ξεπερνάμε μετατραυματικό σοκ/στρες()