Αμερικανικές Εκλογές 2012: Ερευνητές hackαραν πανεύκολα τις ηλεκτρονικές συσκευές ψηφοφορίας...

Πολύ σημαντική η σημερινή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, με πολλές προεκτάσεις για την παγκόσμια οικονομία και (δυστυχώς...) για την κατάσταση στη χώρα μας, ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, πόσω μάλλον από τη στιγμή που η ψηφοφορία γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σε αρκετές πολιτείες.

Voting Machine

Γι' αυτό το λόγο, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σικάγο απέδειξαν ότι οι δύο τύποι ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούνται στις σημερινές εκλογές είναι σχεδόν πανεύκολο να "πειραχτούν" από οποιονδήποτε έχει βασικές τεχνικές γνώσεις hacking, με τη μέθοδο "man-in-the-middle"!

Η μέθοδος αυτή απαιτεί την τοποθέτηση ενός μικροεπεξεργαστή ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου μέσα στην ηλεκτρονική συσκευή ψηφοφορίας (και μάλιστα με κόστος μόλις $10-$26), έτσι ώστε να είναι εφικτή η ενεργοποίηση ή όχι του cheat για την αλλαγή της ψήφου ανάλογα με την επιθυμία του "κλέφτη".

Όπως αναφέρει στο παράδειγμα της η ιστοσελίδα Popular Science, απαιτείται η παρουσία κάποιου χειριστή της hackαρισμένης συσκευής για να αλλάζει τις ψήφους (αν χρειάζεται) αμέσως μετά το πάτημα του κουμπιού από τον ψηφοφόρο, κάτι που είναι σχετικά εύκολο από τη στιγμή που οι ηλεκτορνικές συσκευές ψηφοφορίας βρίσκονται συνήθως παρατημένες και απροστάτευτες για τουλάχιστον ένα μήνα σε σχολεία, εκκλησίες και άλλα εκλογικά κέντρα.

Google Doodle US Elections 2012

Οι ερευνητές "πείραξαν" πιο εύκολα τις συσκευές της Sequoia (μέσα σε μόλις 2 ώρες), οι οποίες διαθέτουν hardware κουμπιά και χρησιμοποιούνται σε 4 πολιτείες για να εξυπηρετήσουν περίπου 9 εκατ. ψηφοφόρους, ενώ δυσκολεύτηκαν ελαφρώς με τις touchscreen συσκευές της Diebold (εξυπηρετούν περίπου 26 εκατ. ψηφοφόρους σε 20 πολιτείες) επειδή δεν είχαν αρκετές γνώσεις για τις οθόνες αφής.

Παρόλα αυτά, τα κατάφεραν μέσα σε λίγες ημέρες και το κυριότερο, δε συνάντησαν κανένα εμπόδιο από το λογισμικό των συσκευών για να αλλάζουν τις ψήφους...

[via PopularScience]

Loading