Το θαλασσινό νερό γίνεται πόσιμο με τη βοήθεια του “μαγικού” γραφενίου

Το γραφένιο εξελίσσεται σε “μαγικό υλικό” σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση πολύ σοβαρών προβλημάτων της σύγχρονης εποχής, αν και μέχρι στιγμής όλες οι λύσεις έχουν μείνει σε θεωρητικό ή εργαστηριακό επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχουμε διαβάσει για μπαταρίες, ακουστικά, λαμπτήρες, προφυλακτικά κ.ά., αλλά η τελευταία είδηση που μας έρχεται αφορά πιθανότατα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ανθρωπότητας: το πόσιμο νερό.

Οι ερευνητές του University of Manchester δημοσίευσαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Nanotechnology την έρευνα τους για την κατασκευή ειδικού κόσκινου από γραφένιο, το οποίο θα φιλτράρει το θαλασσινό νερό για να το μετατρέπει σε πόσιμο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, την τεράστια σημασία της έρευνας για την παροχή καθαρού πόσιμου νερού σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Rahul Nair, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν τόσο ξεκάθαρα αποτελέσματα για τη χρήση μεμβρανών οξειδίου του γραφενίου στην αφαλάτωση του νερού και μάλιστα είναι άκρως ρεαλιστική η δυνατότητα μαζικής παραγωγής τους.

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται αυτές οι μεμβράνες ως φίλτρα. Στο παρελθόν, οι ερευνητές είχαν επιδείξει τη δυνατότητα διαχωρισμού αερίων και διήθησης του νερού, αλλά όχι για το κοινό αλάτι επειδή απαιτούνται πολύ μικρότερα κόσκινα. Η χρήση, όμως, μικρότερων μεμβρανών οξειδίου του γραφενίου δεν απέδιδε ικανοποιητικά επειδή όταν βυθίζονται στο νερό “φουσκώνουν” με αποτέλεσμα να διέρχονται από τους πόρους άλατα μικρότερου μεγέθους. Οι ερευνητές του University of Manchester βρήκαν τη λύση επικαλύπτοντας τις μεμβράνες με εποξική ρητίνη σταματώντας τη διόγκωση τους.

Αρκετά ελπιδοφόρα τα μηνύματα από τις έρευνες, αλλά όπως και κάθε άλλη φορά, ακόμη βρισκόμαστε σε εργαστηριακό επίπεδο.

[via]

 

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+

This entry was posted in Science, Technology. Bookmark the permalink.
  • Νικος

    τι ακριβώς βρίσκεται σε εργαστηριακό επίπεδο; ποιό είναι το ελπιδοφόρο μύνημα; η αφαλάτωση έχει μπει στη ζωή πολλών λαών εδώ και πολλά χρόνια. μονάδα αφαλάτωσης συζήταγε να φτιάξει ο δήμος ηρακλείου τη δεκατίεα του 80.
    μπορεί η συγκεκριμένη μέθοδος να είναι καλύτερη,φθηνότερη ή οτιδήποτε άλλο αλλά η μετατροπή θαλασινου νερού σε πόσιμο γίνεται δεκάδες χρόνια τώρα δεν είναι κατι καινούργιο.

  • A. O.

    Μην τα μπερδεύεις, το άρθρο μιλά για ΠΟΣΙΜΟ και όχι απλά αφαλατωμένο νερό. Ξέρεις εσύ κάπου να πίνουν το αφαλατωμένο; Η αφαλάτωση είναι όντως διαδεδομένη, κυρίως στα νησιά μας, ωστόσο το νερό αυτό κάνει μόνο για μπάνιο και λάτρα…